Ziare.com

Emotiile pensionarului la 100 de lei in decembrie 1989 si in iunie 2018

de Andreea Paul, presedinte INACO
Marti, 03 Iulie 2018, ora 07:33

   

Emotiile pensionarului la 100 de lei in decembrie 1989 si in iunie 2018
Andreea Paul
Istoria se repeta:

Citeste toate textele scrise de Andreea Paul pentru Ziare.com

21 decembrie 1989...Ceausescu promitea inca 100 de lei la pensie: "Am hotarat sa majoram pensiile minime de la 800 la 900 de lei. Am hotarat, totodata, ca pensia de urmas sa fie majorata cu 100 de lei". Cu suta de lei a incercat sa linisteasca spiritele populatiei nemultumite de sistemul comunist pregatit sa crape.

28 iunie 2018...Viorica Dancila anunta imediat dupa condamnarea lui Dragnea 100 de lei la pensie: "Punctul de pensie creste cu 10%, la 1.100 de lei". Doar ca sa linisteasca spiritele populatiei nemultumite de Guvernul in care activeaza infractori condamnati penali sustinuti de liderul PSD, condamnat penal si el. Cu suta de lei incearca sa adoarma vigilenta a milioane de romani revoltati de caracterul penal al acestui Guvern.

Instrumentele populiste ale sistemului comunist nu difera cu nimic de cele ale sistemului infractor.

Pensionarii se simt bine cu PSD? Unii vor spune repede DA: nu platesc nicio contributie sociala; impozitul e de 10% numai pentru ceea ce depaseste 2.000 de lei; la dividende platesc impozit de 5%; iar de la 1 iulie, punctul de pensie a crescut cu inca 100 de lei.

Condamnarea lui Dragnea aduce, asadar, la doua-trei puncte de pensie, inca 200-300 de lei pe luna. Ce si-ar putea dori mai mult? Mai apare un condamnat penal in Guvern, mai primesc 100 de lei...

In realitate, angajatii din prezent/pensionarii din viitor nu au aceleasi emotii pentru ca tendintele nu sunt deloc pozitive:

  • Un salariat mediu roman munceste mai mult de jumatate din an pentru plata taxelor la stat, inclusiv a pensiilor actuale bazate pe contributivitate si a celor aproape 10 mii de pensii speciale aberante...unele ajung la sume ametitoare de chiar 78 de mii de lei/luna/pensionar special.
  • Fara investitii publice in scoli, spitale sau infrastructura!
  • Numarul pensionarilor creste, iar populatia Romaniei scade. Am pierdut deja 3,5 milioane de romani in ultimii 30 de ani si tot cam pe atatia lucreaza in strainatate. Peste 20 de ani un salariat roman va plati contributiile sociale pentru 2 pensionari si jumatate, adica de doua ori mai mult decat in prezent.
  • Deficitul fondului public de pensii revine la peste 10 miliarde de lei si isi va continua cresterea accelerata. Aceste datorii facute an de an pe baza consumului din prezent vor fi platite de catre copiii si tinerii nostri in viitor. Or, aici totul arata o inrautatire a echilibrelor bugetare.

Dar aceste realitati sunt importante pentru putini oameni. Majoritatea nu are nicio problema cu asta. Vorba lui Keynes: pe termen lung cu totii vom fi morti.

Caracterul si actiunile generatiilor actuale au insa impact pentru multe generatii viitoare. In 1989, pensionarii nu s-au lasat adementi. In 2018, ce vor face? Nu am nicio asteptare de la actuala Opozitie. Dar de la romani, da.

Andreea Paul este fondatoarea si presedintele think-tankului INACO - Initiativa pentru Competitivitate din 2017. Totodata, este conferentiar univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE. Andreea Paul a fost prim-vicepresedintele PDL/PNL si deputat de Tara Oasului, Satu Mare (2012-2016), consilier pe probleme economice la Administratia Prezidentiala, Parlamentul European si Guvernul Romaniei in perioada 2005-2012.
Andreea Paul s-a nascut la 10 septembrie 1978 in Zalau, judetul Salaj. Este casatorita si are un copil.


Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre majorare pensii pensionari Guvern PSD
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9204 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pensionari, vopsiti zidul de la Targoviste. Draknea este nerabdator.

Vine cu elicopterul...

 

Din pacate aceeasi partitura,

1989 sau 2018 , politicienii isi fac legile lor ca sa scape, traiesc bine iar populatia o duce tot mai rau.Intrebarea e pana cand mai tine ??? Si da, cum populatia activa scade, cine le va mai plati pensiile celor ce nu realizeaza ca fara investitii, incurajarea muncii si nu scaparea de condamnari a celor ce sunt corupti sau fura , se va ajunge la punct terminus.Pentru votantii psd, in vreo 10 ani ,pensiile lor daca vor mai fi(sau ei?)vor vedea diferenta cu-a celor ce s-au intors si daca numai partial din diaspora.100 de lei in plus(sic) si ceilalti de la 1000 Euro in sus sau chiar pana la 3000.Ala va fii momentul adevarului.Acolo se va vedea cine a avut dreptate :cei ce-au sustinut sus si tare o aberatie sau cei care au muncit intr-o democratie in care si-au putut asigura un viitor absolut decent si plin de satisfactii.

 

"Nu primesc bacsis!" N-am primit nici in '89! De ce as primi acum?

"Marirea" i-o trimit prin mandat (postal!)la sediul PSD! Raportul salarial (minim/maxim - la stat) este de 1/15. Prin lege. Raportul pensiilor trece de 1/200 si pensionarii, aproape toti, au muncit "la stat! Si tot prin "LEGE"! Un pensionar cu 800 lei primeste 80 lei, iar unul cu 8000 de leiprimeste 800 lei! "Majorand" in cote procentuale, s-a ajuns la difernte astronomice! Dar ceapa si mamaliga are acelasi pret pentru toti! Deci: eu "Nu primesc bacsis!".

 

1.Opinia distinsei autoare este de luat in seama, numai ca omite sa

considere pozitiva cresterea nivelului de trai al celor cu pensii mici si risipa fata de cei cu penstii astronomice, pe seama Bugetului.
Din pacate, toti autorii critica cresterea pensiilor, fara a se referi la cerinta si posibilitatea lor de a construi, solicita si PROMOVA Proiecte de Tara, cu obiectivul Reindustrializarii, care sa sustina material si financiar o si mai mare crestere a nivelului de supravietuire a pensionarilor!
Universitarii, academicienii, institutele de cercetare economica n-au construit si pus la dispozitia guvernelor postdecembriste un astfel proiect de tara, care macar dupa integrare trebuia sa asigure o crestere organica a drepturilor sociale, fara a conduce si la datorie externa!
2.Dincolo de situatia politica, trebuie vazut ca reforma de stinga asa partiala si cu efect intirziat cum este, va conduce la cresterea economica, deoarece cresterea nelimitata a salariilor la primarii (si diminuarea incasarilor din profit si alte taxe) va obliga personalul acestora la sustinerea creierii de noi intreprinderi si locuri de munca, platitoare de noi impozite.
Pina la urma PRIMARIA va fi motorul de dezvoltare economica a tarii, in lipsa proiectului de reindustrializare, cu care au rams datoare tarii intelighentia economica si universitara, care inca n-a facut tranzitia de la studiul "econometric" la cel de "economie fundamentala", care sa le asigure realizarea de astfel de proiecte...
Activizarea (oarecum) indirecta in economie a primariei va asigura fundamentul institutional si tehnic pentru reorganizarea si descentralizarea adminstrativa-economica a tarii, mult intirziate in Romania.
3.Comisiile si alte organisme de acest tip nu sint generatoare de proiecte nationale, ele producind cel mult solutii sau seturi de solutii punctuale, nereusind pina in prezent "prelucrarea" tehnica a acestora, din care sa rezulte o "strategie sau proiect de tara" operational, care sa poata fi transpus in program de guvernare...
Din aceasta cauza, reconstuctia economica si industriala a Romaniei este de abia la inceput, cu paradoxul ca este initiata de stinga politica, facind desigur abstractie de situatia liderilor si parlamentarilor puterii si asediul la care supun justitia...

 

nota 2

Medicii si asistentele au primit cu mult peste 100 lei.( nu doar ei)

28 iunie 2018...Viorica Dancila anunta imediat dupa condamnarea lui Dragnea 100 de lei la pensie

Punctul de pensie trebuia sa creasca de la 1 ianuarie 2018.

Articol de 2 lei.

Eu sunt curios medicii pe cine voteaza?

Traiasca colegiul mediciilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor