Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Povara romanilor, pensionarii

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 12:04
3990 citiri
Opinii: Povara romanilor, pensionarii

De ceva timp guvernantii clameza ca pensionarii au devenit o povara pentru societate. Se afirma ca in anul trecut deficitul bugetului fondului de pensii a fost de circa 1,5 miliarde de euro, iar pentru acest an este estimat la 1,8 miliarde de euro.

Evident, pentru acoperirea deficitului s-a luat masura transferarii sumelor necesare de la bugetul de stat. Eroarea este grava in privinta pensionarilor, mai ales ca de la Conventia Democrata din Romania si guvernbele conduse de Victor Ciorbea si Radu Vasile s-au mostenit disponibilizarile masive, care au dus rata somajului in 2000 la circa 10 %. Numai in perioada CDR s-au pensionat peste 650.000 de persoane, provenite in cea mai mare parte dintre someri.

In 1990 erau 2,6 milioane pensioanri, iar un deceniu mai tarziu 4,3 milioane, plus ca raportul angajati/pensionari a scazut abrupt la 1,05/1. Guvernul PSD condus de Adrian Nastase nu a reabilitat situatia, ci a folosit toate mijloacele politice si economice sa instraineze averea publica, vanzandu-se pe sume derizorii bogatii nationale arhicunoscute, sute de capacitati productive, ferme si terenuri agricole, banci comerciale, institutii de cercetare-proiectare, statiuni balneo-climaterice, spitale si alte bunuri nationale.

In zilele Revolutiei, aveam 8 milioane de salariati si 2,6 milioane de pensionari, la care se adauga 1 milion de agricultori. Rata de dependenta, adica raportul intre numarul de angajati care contribuie la fondul asigurarilor sociale de stat si numarul beneficiarilor, era acceptabil, de 3,4 angajati la un pensionar, iar fondul de pensii avea un excedent de 500 milioane dolari.

Brusc, in doar doi ani, in timpul guvernarilor lui Petre Roman si Teodor Stolojan, numarul pensionarilor a crescut cu 600.000 persoane. Alti 500.000 salariati au devenit pensionari in timpul guvernarii de patru ani a lui Nicolae Vacaroiu. Din anul 1996, fondul de pensii a intrat pe deficit, adica 0,23 % din PIB, fiind necesare imprumuturi la Trezoreria Statului pentru a fi acoperite pierderile.

Regimul Roman-Iliescu a pus capac dupa ce a incercat sa rezolve problema somajului pe seama pensiilor. Sumele incasate din halcile transate din averea tarii nu s-au folosit insa pentru investitii si crearea de noi locuri de munca, ci exclusiv pentru plata datoriei interne. Asa s-a ajuns ca acum Romania sa aiba un total de 5,7 milioane de pensionari, din care 700.000 sunt agricultori, iar cheltuielile totale de pensii de peste 10 miliarde de euro.

Pensionarii, oameni corecti, care au muncit ani de zile si au contribuit la fondul de pensii in medie cu circa 3000.000 lei/persoana, mai primesc dupa pensionare, fireste cei care mai traiesc, doar 47.000 lei. Aici nu punem in discutie pensiile nesimtite primite de unii favorizati ai soartei. Deci asa-zisa reforma a sistemului de pensii clamata de guvernantii actuli este imorala si ineficienta. Cresterea varstei medii de pensionare la 65 de ani si reducerea punctului de pensie la 30 % din salariul mediu brut pe economie, fata de 45 % cat prevede Legea nr.19/2000, sunt indreptate nemjlocit catre scaderea sperantei de viata si reducerea drastica a numarului de pensionari.

Tentativa care contravine Constitutiei, care la art. 47, stipuleaza: "Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".

In concluzie, singura cale a unui nivel de trai civilizat, inclusiv pentru pensionari, o reprezinta dezvoltarea economica. Pensionarii n-au nici o vina ca traiesc. Vina lor este ca traiesc in Romania. Numai ca, nu numai pentru ei, legea a devenit un pres pe care toti neispravitii se sterg pe picioare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#numar pensionari Romania, #sistem pensii, #evolutie pensionari , #pensionari