Banii din Pilonul II nu se incaseaza lunar, ca pensia de la stat. Iata de ce si cum s-ar putea schimba lucrurile

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 07:30
26663 citiri
Banii din Pilonul II nu se incaseaza lunar, ca pensia de la stat. Iata de ce si cum s-ar putea schimba lucrurile
Foto: Arhiva Ziare.com

In mod normal, romanii ar trebui sa isi poata incasa lunar, pana la finalul vietii, pensia privata obligatorie, in baza contributiei la Pilonul II. Din pacate, momentan oamenii nu au aceasta posibilitate, din cauza ca nici macar la un deceniu dupa infiintarea Pilonului II nu exista o lege care sa permita incasarea acestor drepturi sub forma de pensie viagera.

Dintre toti romanii care au iesit la pensie in perioada ianuarie 2016 - ianuarie 2018, nu mai putin 13.775 aveau dreptul sa incaseze pensie privata obligatorie. Suma totala pe care fondurile de pensii private o aveau de platit catre acesti oameni ajungea la 89,5 milioane de lei, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legii, oamenii au posibilitatea sa isi incaseze banii de la Pilonul II in doua moduri. Mai exact, pot primi toata suma din cont intr-o singura transa, dupa pensionare. Sau - in baza unei norme a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) - pot cere sa primeasca suma din contul de Pilon II esalonat, pe durata a 5 ani.

Ceea ce nu pemite legea, momentan, este plata pensiei private obligatorii in regim viager, in transe lunare, incepand cu data pensionarii si pana la finele vietii beneficiarului.

Iar daca pana acum sistemul a mers asa, ar fi momentul ca cineva sa isi asume responsabilitatea de a initia o lege care sa permita introducerea pensiei private obigatorii viagere, a declarat pentru Ziare.com Radu Craciun, presedintele APAPR.

"Solutiile pe care le aplicam acum sunt unele intermediare. Sau de tranzitie, le-am putea numi. E, insa, clar ca modul in care se va plati pensia privata trebuie statuat printr-o lege.

Vorbim, de fapt, despre o lege a pensiilor private, care ar fi trebuit sa existe deja de cativa ani. Dar cum ea inca nu exista, ne aflam acum intr-o depasire de termen.

E adevarat ca, la doar 10 ani de la infiintarea fondurilor de pensii private obligatorii, sumele stranse in conturi nu sunt inca atat de mari incat sa ai ce plati ca pensie viagera. Cu toate astea, odata cu trecerea timpului, sumele se acumuleaza, iar platile devin din ce in ce mai consistente. Iar, in aceste conditii, normal ar fi sa ai optiunea platii viagere. Pentru ca, pana la urma, asta inseamna o pensie: sa primesti, lunar, o suma de bani pentru tot restul vietii. Nu doar o transa unica sau o plata pe 5 ani", sustine Radu Craciun.

Printre initiativele legislative inregistrate la Camera Deputatilor si Senat, in anii din urma, n-am gasit niciuna care sa reglementeze modul de plata a pensiilor private obligatorii din Pilonul II.

"Un astfel de proiect de lege a fost deja discutat, de ceva vreme discutat in industie (adica in randul administratorilor de fonduri de pensii - n.red.) si a fost agreat cu ASF si cu Ministerul Muncii. Un draft al acestui proiect exista. Cu toate astea, el nu se poate numi proiect de lege, de vreme ce inca n-a fost depus in Parlament.

Documentul asteapta, in acest moment, un initiator, care sa isi faca timp sa il scoata din sertar si sa il transforme in initiativa, depunandu-l in Parlament", a declarat Radu Craciun.

Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat, in repetate randuri, incepand cu anul 2011, in dezbatere publica, un document intitituat "Proiect de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private".

In cadrul acestuia se mentiona si plata viagera a pensiei. Si din pacate - cum parcursul parlamentar al propunerilor legislative nici macar nu a inceput - e clar ca pana cand pensia privata obligatorie va deveni viagera va mai trece destul de multa vreme.

Mai ales ca pana acum statul, in loc sa incurajeze constant dezvoltarea Pilonului II, a incercat in repetate randuri sa il saboteze...

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#pensii Pilon II plata viagera, #moduri plata pensie Pilon II, #cum incasezi pensia Pilonul II , #Pilonul II de pensii