Randamentul la fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia, subliniaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Precizarile vin dupa ce Pilonul II de pensii a fost criticat in aceste zile de guvernanti, care au spus ca fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat.
"Ca urmare a declaratiilor aparute in mass-media in ultimele zile pe marginea performantelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR face urmatoarele precizari.
Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II.
Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%) ", precizeaza APAPR intr-un comunicat transmis marti Ziare.com.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania mai afirma ca, din cele 10,2 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2018, peste 1,5 miliarde de euro reprezinta castig net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7 milioane de romani care contribuie la acest sistem.
Aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute.
Potrivit APAPR, performantele fondurilor de pensii sunt influentate atat de mediul economic, cat si de deciziile politice, iar un astfel de moment a fost la adoptarea OUG 114.
"Performantele fondurilor de pensii, in Romania si in lume, vor avea intotdeauna o anumita volatilitate, ele urmarind indeaproape evolutia pietelor financiare si a economiei in ansamblu. Mai mult, aceste evolutii sunt puternic influentate nu doar de mediu economic, ci si de deciziile politice.
Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scaderi bruste si severe ale pietelor financiare din Romania, inclusiv a Bursei de la Bucuresti, unde fondurile de pensii au investitii semnificative", se mai arata in comunicat.
Astfel, subliniaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, ordonanta 114 a fost unul din principalele motive pentru care 2018 a fost singurul an in care randamentul a fost sub rata inflatiei.
"Acesta a fost unul din principalele motive pentru care anul 2018 a fost singurul an de la infiintarea Pilonului II cand randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflatiei. Chiar daca performanta fondurilor de pensii se judeca exclusiv pe termen lung, graficul de mai jos prezinta performanta si inflatia anuale, tocmai pentru a arata ca, pana si in urma unei astfel de analize atipice, performanta fondurilor de pensii raportata la inflatie este una exceptionala", precizeaza APAPR.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania incearca in aceasta perioada sa gaseasca mai multe canale de comunicare si dialog institutional cu toate autoritatile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II.
"Speram ca dialogul institutional cu decidentii relevanti sa duca la modificarea OUG 114/2018 in sensul reconsiderarii cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile si deci la dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare", conchide comunicatul.
Luni seara, consilierul economic al premierului, Darius Valcov, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, a acuzat ca fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat. Totodata, Valcov afirma ca banii deponentilor s-au devalorizat.
"Investitorii in Romania sunt producatorii faimosi de masini de la Pitesti si Craiova, chiar si cei de la Slatina de cauciucuri si in toata tara sunt astfel de investitori, in momentul in care ai in administrare - in administrare, nu un investitor, adica nu a venit cu bani de acasa - aceste sapte companii de care spuneti dvs, care, vezi Doamne, ne sperie ca pleaca, nu sunt investitori. Ei sunt administratori ai unor fonduri publice de pensii", a spus Valcov, la TVR.
El a adaugat ca "s-au devalorizat acei bani", iar puterea de cumparare a banilor contributorilor la aceste fonduri a scazut.
La randul sau, fostul ministru al Apararii, Mihai Fifor, a sustinut ca la acest moment romanii sunt oricum nemultumiti de cum li se inmultesc banii la Pilonul II, asa ca mai bine ei ar fi investiti cu cap in spitale si scoli.
"Nu se distruge fondul de pensii", a spus deputatul PSD la Digi24, continuand ca banii pot merge in parteneriate public private: "De ce nu in constructia unui spital?".
Intrebat cum poate aduce profit constructia unui spital in acest context, Fifor a raspuns ca "nu despre asta este vorba". "Randamentul era unul care putea fi imbunatatit", a completat el.
Daca nici asta nu e incalcarea constitutie, atunci ce este ?!
psd-ul are grija de voi ! jos... Vezi tot