Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Oficial: Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II de pensii incepand cu luna iulie

Duminica, 20 Mai 2018, ora 19:15
16486 citiri
Oficial: Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul II de pensii incepand cu luna iulie
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018. Astfel, contributiile CAS urmeaza sa fie incasate integral la buget.

Totodata, conform proiectului, va fi stabilita o contributie fixa de 84 lei in primul an, care ar urma sa creasca anual pana la 125 lei in dupa cinci ani. Contributia ar urma sa fie dedusa din impozitul pe venit.

Va mai fi si o contributie a angajatorului, egala cu a angajatului, dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei - 50, 25 sau 10 angajati.

  • contributiile CAS sunt incasate integral la buget;
  • suspendarea contributiilor in perioada 1.07-31.12.2018;
  • contributie angajat in suma fixa de 84 lei in primul an si creste anual pana la 125 lei in anul 5-dedusa din impozitul pe venit;
  • contributie angajator egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in funtie de marimea companiei (50,25,10 angajati)
, se arata in proiectul de Lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II).

Iata Programul legislativ al Guvernului. Proiectul privind suspendarea contributiilor la Pilonul II se afla la pagina 45

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat la scurt timp ca initiativa nu apartine Guvernului si nu va fi transpusa intr-o ordonanta de urgenta.

Fostul premier Dacian Ciolos sustine ca aceasta este strategia PSD pentru desfiintarea Pilonului II de pensii private: repartizeaza tensiunea in serii mici, pentru a nu rupe coarda.

De aproape un an guvernantii s-au jucat de-a alba neagra cu Pilonul II

Guvernantii s-au tot jucat, timp de aproape un an de zile, de-a alba-neagra cu modificarile la Pilonul II de pensii.

Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, membrii Guvernului au iesit, pe rand, sa dea asigurari ca toate acestea sunt doar speculatii.

In luna aprilie, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, dar a spus ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul de pensii private sa devina optional.

El a anuntat ca pana la finalul primului semestru din acest an o sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecanism privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.

Mai mult, chiar ieri vicepremierul Viorel Stefan a comentat situatia Pilonului II de pensii, afirmand ca nu va exista nicio modificare.

"Nu exista nicio discutie, nicio evaluare in acest sens. Este exclus sa modificam ceva la Pilonul II. Daca nu exista niciun demers in acest sens, exclud posibilitatea ca in acest an sa fie vreo modificare", a declarat Viorel Stefan, la Antena 3.

Guvernantii au mintit si in legatura cu scaderea contributiei

Amintim ca, incepand din vara anului trecut, au tot existat si zvonuri despre scaderea contributiilor la Pilonul II, pe care insa oficialii le-au negat in mod repetat.

Dar, in luna noiembrie 2017, zvonurile au devenit certitudine: Guvernul a anuntat ca procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent, avand in vedere ca procentul se aplica la venitul brut si contributiile treceau integral in sarcina angajatului.

Insa in luna martie 2018 asigurarile date de guvernanti ca modificarea procentului contributiei nu va diminua valoarea nominala a acesteia s-au dovedit a fi o minciuna: multi romani s-au trezit in luna martie, cand au primit informarile de la fondurile private de pensii, ca a scazut contributia platita de ei in ianuarie 2018, fata de cea din decembrie 2017.

Reactii peste reactii, pe care Guvernul le-a ignorat

Luni la rand, au aparut nenumarate reactii, interne dar si externe, atat cu privire la desfiintarea Pilonului II cat si in ceea ce priveste reducerea contributiilor. Guvernul insa le-a ignorat.

Astfel, Comisia Europeana a criticat ferm reducerea contributiei virate Pilonului II, despre care a afirmat ca a fost "motivata de probleme fiscale pe termen scurt, fara legatura cu performanta buna a fondurilor de pensii private" si ca "este de natura sa afecteze sistemul de pensii in general si piata de capital a Romaniei".

Si presedintele Klaus Iohannis a criticat intentia Guvernului de a face optional Pilonul II de pensii.

"Aceste vesnice schimbari nu aduc decat bulversari si incertitudini. PSD-ul a facut un hobby din a schimba tot ce functioneaza in Romania. A schimbat sistemul de impozite si taxe, a marit salariile pana cand le-a micsorat. Nu e bine asa. Se poate guverna asa, dar nu cu rezultate bune. Nu este bine", a spus Iohannis.

Totodata, printr-un comunicat al CFA Romania, analistii au afirmat ca directionarea catre bugetul de stat a contributiilor viitoare la Pilonul II de pensii ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital.

"In conturile fondurilor de pensii private obligatorii din Romania, 7 la numar, s-au strans peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica, deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman, iar 20% din aceste sume asigura lichiditatea pietei de capital de la Bucuresti.

In cazul in care contributiile viitoare la Pilonul II ar fi directionate catre bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital. In plus, reducerea temporara a deficitului bugetar se face cu costul cresterii viitoare masive a acestuia, cand persoanele care au contribuit la Pilonul II se vor pensiona", se spune in comunicat.

La randul sau, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate si considera ca pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esentiale pentru ca angajatii de astazi sa-si poata mentine un nivel de trai satisfacator la sfarsitul vietii active.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#pilonul doi pensii, #pensii private , #Pilonul II de pensii