Document oficial al Comisiei Europene: Romania vrea sa inverseze reforma pensiilor, transformand Pilonul II intr-unul facultativ

Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:14
5928 citiri
Document oficial al Comisiei Europene: Romania vrea sa inverseze reforma pensiilor, transformand Pilonul II intr-unul facultativ
Foto: Arhiva Facebook/Florin Citu

Comisia Europeana informeaza, prin intermediul unui document trimis Consiliului European, ca Guvernul de la Bucuresti are, intr-adevar, de gand sa anuleze 10 ani de reforma a sistemului de pensii, renuntand la caracterul obligatoriu al contributiilor la Pilonul II.

In raportul intocmit de Comisia Europeana se arata ca Bruxelles-ul stie de intentia Cabinetului Dancila de a anula obligativitatea platii contributiilor la Pilonul II de pensii pentru cetatenii romani. Mai exact, in document se arata ca:

"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. (...) Potrivit declaratiilor publice, Guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul II optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate.

Aceste transferuri ajung anual la circa 7 miliarde de lei.

O astfel de masura ar reduce deficitul pe termen scurt (...) Cu toate astea, castigurile pe plan fiscal s-ar risipi pe termen lung, in conditiile in care devierea banilor de la Pilonul II ar lasa plata pensiilor varstnicilor doar pe seama contribuabililor.

In plus, o asemenea masura ar putea avea un impact negativ asupra viabilitatii sistemului de pensii si asupra dezvoltarii pietelor de capital.

Transformarea Pilonului II intr-unul optional ar priva Romania de dreptul de a invoca clauza reformei pensiilor din Pactul Fiscal European", se arata in documentul redactat de CE.

Cel care a atras atentia opiniei publice asupra acestui document, senatorul PNL Florin Citu, a explicat pentru Ziare.com care sunt pericolele transformatii Pilonului II de pensii intr-unul facultativ.

"Acum plata contributiilor catre Pilonul II de pensii este obligatorie. Guvernul vrea sa schimbe structura legii de astazi si sa faca acest pilon facultativ. Sa tinem cont de faptul ca una este sa scazi cuantumul contributiilor catre Pilonul II si alta sa il faci facultativ. Facultativ poate insemna si ca valoarea lui va fi zero. E implicatia ulterioara.

In plus - dupa cum reiese si din text - in Pactul Fiscal exista niste clauze privind reforme, inclusiv pe capitolul pensii. In baza clauzei privind pensiile, ti se permitea, ca tara, sa deviezi de la deficitul mare pe care il ai cu suma pe care o virezi catre Pilonul II de pensii. In cazul in care nu virezi bani catre Pilonul II, deficitul structural care ti se ia in calcul e pe de-intregul mai mare", a declarat pentru Ziare.com senatorul Florin Citu.

Intr-o postare de Facebook, Citu sustine ca transformarea Pilonul II de pensii intr-unul facultatv este premergatoare suspendarii platii acestui tip de contributie.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Florin Ciru suspendare pilon pensii, #Comisia Europeana pensii Romania, #Catu Pilon Pensii , #Pilonul II de pensii
  1. Cum au vândut politicienii blana ursului din pădure. Bâjbâieli fără număr și nicio soluție concretă
  2. Salvamontist șef, avertisment dur: „Nu prea te poți apăra de urs. Potecile turistice din România nu mai sunt sigure. A început să-mi fie frică"
  3. Soția președintelui Xi Jinping, în spatele epurărilor din armata chineză? Prima doamnă a fost plasată în „Comitetul de examinare şi evaluare a cadrelor”
  4. Când scapă România de caniculă. Anunțul de ultimă oră al ministrului: „Se ia în calcul prelungirea codului roșu"
  5. Miliardarul Elon Musk este atât de obsedat de ideea de a înființa o colonie pe Marte, încât s-a oferit să își doneze sperma pentru această cauză
  6. Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
  7. Mohammad Deif a fost ucis, anunță presa israeliană. Liderul aripii militare a Hamas a fost unul dintre creierele masacrului din 7 octombrie
  8. Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO
  9. Rusia luptă deja cu NATO, doar că nu i-a declarat oficial război, susține un fost general de top al SUA
  10. Rusia, pierderi „astronomice“ pe frontul din Ucraina în ultimele două luni