Ziare.com

Pensions Europe: Masurile impuse prin OUG 114 vor fi devastatoare pentru sistemul romanesc de pensii

de Gabriel Kolbay
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 14:11

   

Pensions Europe: Masurile impuse prin OUG 114 vor fi devastatoare pentru sistemul romanesc de pensii
Pensions Europe - din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele pe care le vor avea asupra Pilonului II schimbarile legislative facute de Cabinetul Dancila prin Ordonanta 114/2018.

Spre exemplu, Pensions Europe considera ca decizia de a-i obliga pe administratorii fondurilor de pensii sa isi majoreze capitalul social la 10% din valoarea contributiilor are iz politic si se va dovedi devastatoare pentru sistemul national de pensii.

Printr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Pensions Europe - asociatie cu 22 de membri din 18 tari UE - atrage atentia asupra modului in care OUG 114/2018 risca sa afecteze grav viitorul intregului sistem de pensii din Romania.

In context, potrivit Pensions Europe, Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat:

"Costurile determinate de cresterea la 10% a capitalului social pentru administratorii Pilonul II de pensii este enorm si greu de suportat, daca tinem seama si de faptul ca noile dispozitii legislative diminueaza dramatic nivelul maxim al comisioanarii in cadrul acestor sisteme de pensii cu pana la 70%.

La finele lui 2018, totalul contributiilor la Pilonul II era de circa 8,76 miliarde de euro.

Noua cerinta privind capitalul social de 10% ar insemna ca administratorii de fonduri de pensii ar trebui sa puna deoparte in jur de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mult fata de capitalul social actual si aproape de doua ori mai mult decat toate comisioanele de administrare percepute in cadrul acestor sisteme de pensii in ultimii 11 ani"
.

Matti Leppala, secretarul general al Pensions Europe, a vorbit despre rezultatele remarcabile obtinute pana acum de fondurile de pensii private din Romania, dar si despre riscurile la care acestea sunt expuse, in perioada imediat urmatoare:

"Pensions Europe solicita Romaniei sa renunte la a introduce cerinta unui capital social de 10% in sistemul de pensii, intrucat aceasta le-ar spulbera (fondurilor - n.red.) stabilitatea actuala si rezultatele pozitive si - impreuna cu toate celelalte reforme anuntate - ar distruge Pilonul II.

Iar asta ar contraveni recomandarilor politicii europene care subliniaza importanta intaririi sistemelor de pensii suplimentare, astfel incat toti europenii sa ajunga sa aiba un standard adecvant de viata la pensie.

Pastrarea unui sistem de pensii cu 3 piloni, care include pensia obligatorie de munca, este esentiala daca Guvernul Romaniei vrea sa mentina, in anii urmatori, un nivel adecvat de venit pentru cetatenii ajunsi la varsta pensionarii.

In ultimul deceniu, fondurile de pensii din Romania au generat, in medie, unele dintre cele mai mari castiguri din Europa (de peste 8% castig nominal din investitii, dupa retinerea taxelor), practicand, in acelasi timp, unele dintre cele mai scazute niveluri de comisionare. Performantele bune au fost apreciate pe plan international, de institutii cum ar fi Comisia Europeana, Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare"
.

In acest context, Pensions Europe considera ca noile cerinte privind majorarea capitalului social al administratorilor de pensii private sunt disproportionate.

In plus, cifrele arata ca aceste fonduri functioneaza bine, iar impunerea unor astfel de masuri impovaratoare nu se justifica.

Merita amintit - mai transmite Pensions Europe - ca pana si Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) din Romania si-a exprimat ingrijorarea cu privire la reforma pensiilor.

"Nivelul ridical al capitalului social cerut - coroborat cu timpul scurt in care fondurile de pensii trebuie sa il asigure - poate descuraja administrarea de fonduri private de pensii, existand riscul ca unii dintre administratori sa se retraga chiar de pe piata", a transmis ASF, potrivit Pensions Europe.

La momentul de fata, garantiile necesare la Pilonul II sunt acoperite de rezervele existente de capital, asigurand functionarea in bune conditii a fondurilor de pensii, mai transmite Pensions Europe.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11455 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant

https://youtu.be/-nJcFXgy7rI

 

Sistemul national de pensii?

Este vorba de asigurarile sociale de stat, care, asa cum arata si numele, este un sistem de stat si care nu trebuie sa aiba vreo legatura, dar absolut nicio legatura, cu sistemele private.
In capitalism, cel mai prost lucru este sa amesteci statul cu privatul (celebra "struto-camila" pomenita de fostul presedinte Emil Constantinescu). In relatiile stat-privat, statul va pierde intotdeauna si astfel apar imbogatitii din afacerile cu statul. Pilonul 2 este tot o afacere cu statul, odata ce statul cedeaza societatilor private de asigurari o parte din contributiile pe care el le colecteaza, obligatoriu, prin legile fiscale. Iar aceste societati de asigurari private folosesc banii zeci de ani, pana cand oamenii indeplinesc conditiile de pensionare. Sa tot faci astfel de afaceri private cu bani colectati de stat, prin lege, luna de luna, de la toti salariatii din tara.

 

Info, scrieti numai aiureli socialiste.

Nu are rost sa mai epilogam, am descris mai jos (sau mai sus) sistemul de pensii occidental adoptat OBLIGATORIU si de catre Romania! Pzdistii lui dracnea, valcavou si urlando nu vor putea sa atinga LEGAL nici macar 1 leu din acesti bani!

mosule....

uitzi un lucru esentzial.
pensia de stat nu este contributzie la dragnea sau basescu sau johanis, este un acord intre cetatzeanul roman si romania. cine-i la putere este irelevant. ei vin si pleaca. in final pensia este platita de romania nu de indivizii la putere. ei pot face ce vor cu banii , romania trebuie sa-si tzina angajamentul sau intra in faliment daca nu-si poate onora platzile.nu cred ca un guvern sau individ vrea sa ajunga acolo.

Sistemul de pensii romanesc, care ar trebui sa fie identic cu cel

european are trei pilieri, trei componente:

Pilierul I gestionat de stat. Reprezinta, in ideal, 25% din valoarea pensiei finale.
Pilierul II gestionat de asociatii profesuinale si de prevedere aprobate si garantate de stat, dar gestionate de privat! Randamentul lor este cel putin triplu decat randamentul pilierului I. Banii sunt exclusiv ai depunatorilor, nu ai statului. Reprezinta, in ideal, 40-45% din valoarea pensiei finale.
Pilonul III este gestionat de banci private, este depunerea voluntara si scutita de taxe fiscale a economiilor fiecaruia. Banii se impoziteaza o singura data, in ziua intrarii la pensie. Pilonul II este conceput astfel pentru a compensa apensionarul cel putin pana la 80-100% din valoarea ultimului salariu!!! Pilonul III nu este obligatoriu si apartine exclisiv cotizantilor.

Sistemul de pensii occidental tinde sa furnizeze o pensie minima celor care nu au cotizat destui ani, dar suficienta pentru un trai fara griji. In general superioara celor mai mici salarii din economie. Pentru pensionarii "standard", pensia ar trebui sa reprezinte ca,75-85% din valoarea ultimului salariu. De aceea intervine si pilierul III, suplimentar.

Faptul ca guvernul de paie va ia pilonul II si il amesteca cu pilonul I este un FURT CALIFICAT atacabil in tribunal! Statul nu are nici un drept de gestiune al banilor dumneavoastra! Statul poate in schimb sa se joace cu pilonul I, care are valoarea punctului de pensie pe care statul binevoieste sa vi-l acordeze!!!

Guvernul de paie va nanaca pensia ACUM, ca nu mai are alti bani, in afara de rezervela nationale, care nu tin mai mult decat 2-3 luni! Pzdistii sunt rupti in fund, nu au ce sa mai dea nimanui, daca nu fura de undeva!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor