Scandalul Pilonului II: De ce a castigat fosta sefa NN Pensii procesul cu ASF si a primit daune morale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 05 Februarie 2019, ora 17:44
11246 citiri
Scandalul Pilonului II: De ce a castigat fosta sefa NN Pensii procesul cu ASF si a primit daune morale
Foto: Facebook/ Raluca Tintoiu

Fapta descrisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in decizia de sanctionare a fostei sefe a NN Pensii, Raluca Tintoiu, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de Legea nr 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

"Pe cale de consecinta si sanctiunile prevazute de art. 141 alin. (2) lit. b si d din cuprinsul aceluiasi act normativ au fost aplicate nelegal.

In subsidiar, Curtea retine ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei in discutie nici din alte perspective", explica Curtea de Apel Bucuresti.

Este vorba de motivarea unei decizii mediatizate, date in contextul scandalului privind posibila nationalizare a Pilonului II de Pensii.

Judecatorii au explicat ca mesajele de avertisment transmise de Raluca Tintoiu catre clientii NN Pensii, privind riscul unei posibile nationalizari a Pilonului II de pensii, reflecta realitatea.

Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Instanta a decis si anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro catre reclamanta. Hotararea CAB nu este insa definitiva.

Avertismentul transmis clientilor

Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei pe Raluca Tintoiu.

Asta dupa ce societatea si-a avertizat clientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a fondurilor de pensii private. Tintoiu era Chief Executive Officer la NN Pensii din septembrie 2013.

"Informatiile reflecta realitatea"

Ziare.com a analizat motivarea Curtii de Apel Bucuresti. Instanta a desfiintat pas cu pas argumentele ASF prin care s-a decis sanctionarea Ralucai Tintoiu.

De exemplu, ASF i-a reprosat fostei sefe NN Pensii ca ar fi transmis clientilor "informatii false, inselatoare." Instanta este de alta parere.

"Analizand continutul comunicatului, Curtea constata ca informatiile transmise nu au fost false sau inselatoare", motiveaza judecatorii.

De altfel, magistratii au analizat si paragrafele din mesajul fostei sefe NN Pensii, considerate de ASF ca fiind imputabile, cum ar fi:

- "in ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private";

- "drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice, precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionar".

Concluzia Curtii de Apel Bucuresti: "Aceste informatii reflecta realitatea."

"Masurile politice" si nationalizarea

"Astfel, dupa cum s-a retinut mai sus pe baza inscrisurilor administrate in cauza in perioada ianuarie-10 aprilie 2017, subiectul unei potentiale nationalizari a pilonului II a fost larg expus in spatiul public (aparitii televizate, in presa scrisa tiparita si online, pe bloguri si social media), fiind dezbatut de personalitati politice sau din domeniul bancar, precum si de jurnalisti de presa financiara.

Prin urmare, au existat discutiile in spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.

In egala masura, este real ca dreptul participantului la Pilonul II (prevazut expres de art. 48 din Legea nr. 411/2004) poate fi influentat de decizii politice, precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionar.

Elocvente in acest sens sunt masurile politice de amanare succesiva a cresterii contributiei soldate cu stagnarea acesteia la 5,1%, urmate de diminuarea acesteia la 3,75% prin OUG nr. 82/08 noiembrie 2017.

Cat despre faptul ca aceste informatii, desi prezentate obiectiv, ar fi avut caracter inselator inducand ideea ca masurile vor fi adoptate, Curtea retine ca aceasta teza este contrazisa de tonul obiectiv al primei parti a mesajului care, pe de-o parte, a facut referire la discutii publice, nu la masuri, iar pe de alta a mentionat ca obiectul lor ar fi fost plasat in zona eventualitatii, nu a certitudinii.

Mesajul ministrului Finantelor Publice avand ca obiect dezmintirea informatiilor din media nu schimba datele problemei, acesta facand parte din categoria larga a discutiilor publice cu privire la subiect", explica Curtea de Apel.

Instanta: Nu a fost niciun pericol

Judecatorii au constatat ca mesajul in discutie nu a creat starea de pericol invocata, nefiind de natura sa prejudicieze stabilitatea si sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii administrate privat.

Instanta a mai retinut si pozitia exprimata de vicepresedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private in media, care, in legatura cu subiectul in cauza, a declarat ca "unul dintre prejudiciile care este posibil sa apara si am informatii, nu este un lucru de masa, dar sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si sa-si doreasca retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate prin lege".

Cu atat mai putin, precizeaza judecatorii, poate fi retinut impactul semnificativ creat de comunicat asupra sistemului fondurilor de pensii administrate privat, aceasta urmare nefiind sustinuta de niciun mijloc de proba.

Din contra, evolutia indicelui BET pe Bursa de Valori Bucuresti nu a cunoscut modificari in perioada ulterioara mesajului.

Totodata, din Situatia petitiilor inregistrate pe primul semestru al anului 2017 la ASF, rezulta ca, in privinta petitiilor inregistrate pe piata pensiilor private, numarul petitiilor referitoare la Pilonul II a scazut cu 45,06% fata de primul semestru al anului 2016.

"Fapta ilicita"

Curtea a explicat si de ce ASF trebuie sa-i plateasca Ralucai Tintoiu daune morale de 1.000 de euro.

"Fapta ilicita, constand in aplicarea nelegala a sanctiunilor (in special a celei constand in retragerea autorizatiei acordata pentru exercitarea functiei de director general al NN Pensii) urmata de mediatizarea acestora, prin organizarea de catre parata a unei conferinte publice, care a permis propagarea semnificativa a stirii, a produs reclamantei un prejudiciu de imagine, afectandu-i prestigiul profesional", motiveaza instanta.

Judecatori arata ca nu are relevanta faptul ca au existat mesaje de sustinere adresate Ralucai Tintoiu, prejudiciul de imagine fiind in legatura directa nu cu populatia in ansamblul sau sau cu participantii la fond, ci cu jucatorii pe piata de profil, in contextul CV-ului reclamantei, care atesta pregatirea si experienta acesteia pentru un post de varf in cadrul unei astfel de companii.

"Fata de aceste imprejurari, Curtea considera ca reclamantei i-au fost afectate imaginea si prestigiul profesionale, sens in care se impune obligarea paratei sa plateasca acesteia suma de 1.000 de euro (in lei, la cursul BNR din data efectuarii platii), cu titlu de daune morale.

In privinta cuantumului acestei sume, contrar sustinerilor paratei, Curtea reaminteste ca, spre deosebire de daunele materiale a caror intindere nu poate fi stabilita decat pe baza unui suport probator, in privinta celor morale nu pot fi exhibate mijloace de proba care sa cuantifice pierderea suferita, revenind judecatorului rolul de apreciere a cuantumului sumei care sa constituie o reparatie echitabila; or, in raport de imprejurarile redate mai sus, Curtea constata ca pretentiile in valoare de 1.000 de euro nu depasesc acest prag", conchide instanta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#nationalizarea pilonului, #nationalizarea pensiilor, #Raluca Tintoiu, #Amenda NNPensii , #Pilonul II de pensii