Scandalul Pilonului II: Fosta sefa NN Pensii castiga procesul cu ASF si primeste daune morale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:56
13731 citiri
Scandalul Pilonului II: Fosta sefa NN Pensii castiga procesul cu ASF si primeste daune morale

Fosta sefa a NN Pensii Raluca Tintoiu a castigat procesul deschis impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care a solicitat anularea contraventiei in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II de pensii.

Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro. Hotararea poate fi contestata la Inalta Curte.

"Admite actiunea, in parte. Anuleaza Decizia de sanctionare nr. 541/14 aprilie 2017 emisa de parata, actele care au stat la baza emiterii sale, precum si toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/4 august 2017 de solutionare a plangerii prealabile.

Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 1.000 de euro (in lei, la cursul BNR din data efectuarii platii), cu titlu de daune morale.

Respinge petitul avand ca obiect restituirea amenzii contraventionale, ca fiind formulat impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.

Pronuntata, azi, 16 octombrie 2018, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Ce a decis, de fapt, instanta

Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia.

Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei. Tintoiu era Chief Executive Officer la NN Pensii din septembrie 2013.

Instanta a mai hotarat ca ASF sa-i plateasca Ralucai Tintoiu daune morale de 1.000 de euro, suma ceruta de fosta sefa a NN Pensii.

In cazul restituirii amenzii de 100.000 de lei, Curtea de Apel Bucuresti a respins solicitarea ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. De altfel, avocatul ASF a explicat in instanta ca amenda nu a fost incasata de ASF, ci de Ministerul Finantelor. Astfel, dupa finalizarea acestui proces, daca va castiga, Tintoiu trebuie sa deschida un proces separat impotriva MF, pentru restituirea banilor.

Ce s-a intamplat la ultimul termen

Ultimul termen din acest proces a durat aproape doua ore. Avocatul Ralucai Tintoiu a facut in fata instantei o cronologie a cazului.

Totul a inceput in aprilie 2017, cu o notificare a NN Pensii, in care compania isi informa clientii ca, in ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Cazul a culminat cu declaratiile publice ale sefului ASF, Misu Negritoiu, si ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Politicianul cerea intr-un mod dur sanctionarea NN Pensii: "Ceea ce a facut aceasta companie este nepermis. ASF si Ministerul de Finante trebuie sa sanctioneze foarte mult."

A urmat decizia-fulger, de sanctionare, luata de consiliul ASF in doar cateva ore.

"Pe romaneste"

"Dupa aceasta, apare un control inopinat la NN Pensii", a relatat aparatorul. Astfel, carul a fost pus inaintea cailor.

Avocatul a aratat ca motivele de nelegalitate ale sanctiunii ar fi: lipsa unei convocari a sedintei extraordinare a ASF, potrivit regulamentelor, cvorumul de sase membri nu ar fi fost indeplinit in acest caz, lipsa unui control prealabil si nemotivarea sanctiunii.

"Trebuia sa explice pe romaneste de ce si cum s-au intamplat toate acestea", a mai spus avocatul Ralucai Tintoiu.

Critica sanctiunii a vizat inclusiv modul in care a fost amendata NN Pensii, pentru ca ASF a retinut ca este vorba de o comunicare de marketing. "Era o comunicare catre clienti, nu era vorba de publicitate aici", explica avocatul.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...