Ziare.com

Calculul punctului de pensie se va face pe baza castigului salarial mediu brut

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:31

   

Calculul punctului de pensie se va face pe baza castigului salarial mediu brut
Deputatii din Comisia pentru de munca si protectie sociala si-au reluat dezbaterile la proiectul de Lege al sistemului unitar de pensii publice, iar prezenta ministrului Muncii, Mihai Seitan, si a presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a ajutat la clarificarea unei notiuni fundamentale pentru calculul punctului de pensie - si anume castigul salarial mediu brut.

Deputatii au decis ca la calculul punctului de pensie sa fie folosit castigul salarial mediu brut in locul salariului mediu brut.

Potrivit explicatiilor oferite de presedintele CNP, castigul salarial include toate veniturile obtinute de salariat, atat cele platite din fondul de salarii, cat si cele platite din alte fonduri, cum ar fi profitul companiei, dar si stimulentele, intrucat pentru acestea se plateste contributia la asigurari sociale.

Referitor la disputa care a avut loc intre deputatii arcului guvernamental si cei ai opozitiei, care a vizat includerea in castigul salarial mediu brut a bonurilor de masa si a tichetelor de vacanta, Ghizdeanu a explicat ca in totalul castigului salarial mediu brut salariul mediu brut are o pondere de 96 - 97 la suta, celelalte venituri reprezinta aproape trei la suta, in timp ce bonurile de masa si tichetele de vacanta sunt de doar circa 0,01 la suta.

In acest fel presedintele CNP a dorit sa demonstreze ca includerea acestui tip de venituri nu are, practic, nici o influenta asupra calculului punctului de pensie.

Prezenta dupa pauza de la ora 11.00 a unor deputati care ar fi trebuit sa-i inlocuiasca pe colegii lor din PSD, respectiv din grupul independentilor, a fost contestata, ducand in final la intreruperea lucrarilor comisiei.

Citeste mai multe despre calcul punct pensie salariu mediu brut
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7576 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce prost

trebuie sa fi sa cotizezi la un sistem piramidal ale caror reguli pot fi schimbate oricand :) De asta nu platesc nimic de genul.

 

Tot n-am inteles

S-a cazut de acord sau este doar o propunere?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor