Marirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, respinsa

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 22:37
6525 citiri
Marirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, respinsa
Foto: bloombiz.ro

Deputatii au respins, miercuri, cu 40 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si sase abtineri, amendamentul PSD si PNL la legea pensiilor ca punctul de pensie sa fie stabilit la 45% din salariul mediu pe economie.

Astfel, punctul de pensie va ramane la 39% , respectiv 732,8 lei, cat propusese Guvernul.

Anterior votului, grupul PSD a parasit sala, liderul grupului Mircea Dusa sustinand ca partidul sau nu poate participa la decizia prin care pensiile vor fi diminuate.

"Intelegeti-i pe colegii de la PSD ca sunt sfasiati de contradictii. Pe de o parte, realizeaza ca nu exista alta solutie decat cea propusa de guvern, iar pe de alta parte nu au puterea sa-si asume o asemenea decizie asa ca au fugit", a comentat presedintele Camerei, Roberta Anastase, decizia luata de pesedisti.

Interventia sa i-a iritat pe liberali, nemultumiti ca Anastase a facut acest comentariu de la prezidiu. "Este inacceptabil sa faceti un comentariu dupa decizia unui grup. Trebuia sa vorbiti de la tribuna, nu din scaunul de presedinte", a spus liberalul Victor Paul Dobre.

Dupa vot, viceliderul grupului liberal, Eugen Nicolaescu a anuntat ca si PNL paraseste sala. "Grupul PNL nu poate accepta acest vot. Va lasam sa va faceti de cap cum vreti", a spus Nicolaescu.

Acesta a solicitat ca votul asupra motiunii simple a PNL sa fie amanat pentru sesiunea de vot final de marti, propunerea fiind acceptata de plen.

Tot miercuri, s-a votat sa dispara toate pensiile speciale, inclusiv ale militarilor. De asemenea, femeile si barbatii se vor pensiona la aceeasi varsta, la 65 de ani.

Reducere cu doi ani a varstei de pensionare pentru locuitorii din Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna

Deputatii au aprobat un amendament la legea pensiilor, potrivit caruia persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare.

Acest amendament, propus de Ioan Cindrea si respins de Comisia de munca, a fost aprobat de plen cu 102 voturi "pentru", 76 "impotriva" si noua abtineri.

Amendamentul va completa articolul 65 (4) si prevede ca "persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizarea prevazuta in articol".

"Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta", au mai decis deputatii, la acelasi articol.

Ei au respins astfel un amendament aprobat de comisie care prevedea scaderea procentului la 0,65%. Articolul 65 din lege a fost adoptat cu 127 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 28 de abtineri.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#valoare punct pensie, #punct pensie Romania , #punct pensie
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Serialul JECKMANEALA continua. Tichiile au descis ca pensiile sa nu fie stabilite pe baza contributiei ci pe principiul arbitrar stabilit prin "legea punctului de pensie". Pentru ca Pensionarii Privilegiati sa ia pensii speciale de 80% din ultimul salariu
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5