Pensiile se majoreaza cu 10% de la 1 iulie. De ce este o masura periculoasa

Duminica, 01 Iulie 2018, ora 09:30
36631 citiri
Pensiile se majoreaza cu 10% de la 1 iulie. De ce este o masura periculoasa
Foto: Arhiva Ziare.com

Punctul de pensie se majoreaza cu 10% de la 1 iulie, de la 1000 de lei pana la 1.100 lei, in valoare neta, iar pensia minima garantata se majoreaza cu 23%, de la 520 lei pana la 640 lei.

Decizia a fost luata de Guvern in aceasta saptamana. Premierul Viorica Dancila declarase, inca din aprilie, ca ramane "batut in cuie" noul punct de pensie si ca isi doreste ca legea pensiilor sa aduca echilibru, "la fel cum a adus si legea salarizarii".

Intre timp, cresterea cheltuielilor cu pensiile ca si a salariilor personalului bugetar au contribuit decisiv la majorarea de aproape patru ori a deficitului bugetului general consolidat in primele cinci luni din 2018, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 8,14 miliarde lei (0,88% din PIB), potrivit datelor publicate chiar joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Chiar Ministerul Finanatelor spune ca majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017 (pana la 1.000 lei) a contribuit cel mai mult la cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala (+10,5%).

Avertismente

"Daca ne referim la anvelopa bugetara aprobata, raspunsul este ca nu avem bani alocati in momentul de fata, suficienti pentru a acoperi salariile si pensiile la finalul anului", spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, analizand si numai dinamica bugetara pe primele 4 luni, comparata cu ceea ce s-a bugetat pe tot anul.

"Daca mergem cu ritmul acesta de crestere a cheltuielilor de asistenta sociala si salarii, pana la finalul anului banii nu ajung", a completat expertul citat.

Pe de alta parte, "intotdeauna vor fi bani de salarii si pensii, pentru ca sunt cheltuielile obligatorii in buget, dar se vor lua bani din alta parte, asa cum s-a intamplat si anul trecut, de la investitii pentru a se pune la salarii si pensii", a adaugat Ionut Dumitru.

"Deficitul bugetului de asigurari sociale este cauzat de politica majorarii punctelor de pensie si acordarii de pensii speciale si nu de Pilonul II (de pensii, amenintat de oficialii guvernamentali, n.red.) ", spune la randul sau economistul Radu Craciun.

Citeste mai multe despre Pensiile - majorate cu 10% de la 1 iulie. Avertismente privind nesustenabilitatea masurii pe Curs de Guvernare

Categoria de pensionari care va lua cei mai mulți bani în plus la recalculare. "Aşa este şi firesc"
Categoria de pensionari care va lua cei mai mulți bani în plus la recalculare. "Aşa este şi firesc"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, în judeţul Argeş, că cei care au lucrat la Vidraru vor fi printre pensionarii care, la recalculare, vor avea cele mai importante creşteri de...
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
#crestere punct pensie, #crestere pensii, #efecte crestere punct pensie , #punct pensie
  1. Topul alimentelor extrem de periculoase pentru oameni, care se află de multe ori în coşul de cumpărături. Avertismentul unui expert: “Doar bombe calorice. A nu se consuma de către copii”
  2. Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
  3. Cum au vândut politicienii blana ursului din pădure. Bâjbâieli fără număr și nicio soluție concretă
  4. Salvamontist șef, avertisment dur: „Nu prea te poți apăra de urs. Potecile turistice din România nu mai sunt sigure. A început să-mi fie frică"
  5. Soția președintelui Xi Jinping, în spatele epurărilor din armata chineză? Prima doamnă a fost plasată în „Comitetul de examinare şi evaluare a cadrelor”
  6. Când scapă România de caniculă. Anunțul de ultimă oră al ministrului: „Se ia în calcul prelungirea codului roșu"
  7. Miliardarul Elon Musk este atât de obsedat de ideea de a înființa o colonie pe Marte, încât s-a oferit să își doneze sperma pentru această cauză
  8. Ponta laudă planul lui Trump și Orban pentru Ucraina: „Sunt uluit să aud pe cineva că vorbește despre pace!"
  9. Mohammad Deif a fost ucis, anunță presa israeliană. Liderul aripii militare a Hamas a fost unul dintre creierele masacrului din 7 octombrie
  10. Dezastru la un celebru festival de muzică. 15 persoane au fost rănite VIDEO