Ziare.com

De ce si cum vor sa ne fure pensiile? Solutia pentru pensii medii de 5.000 de lei Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:31

   

De ce si cum vor sa ne fure pensiile? Solutia pentru pensii medii de 5.000 de lei Interviu
Daca Guvernul va ataca Pilonul II, vor urma reactii care vor afecta pe toata lumea, inclusiv pe actualii pensionari, Romania ar putea fi actionata in instante internationale, iar veniturile statului vor scadea, afirma deputatul USR Claudiu Nasui.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul USR a aratat care este diferenta esentiala intre cele doua fonduri de pensii: "Daca in cazul Pilonului II suntem proprietarii banilor, in Pilonul I nu avem decat puncte de pensie politic evaluate. Statul nu poate garanta un trai decent la pensie, pentru ca sistemul e astfel facut incat el depinde nu de ceea ce contribui tu acum, ci de cat se va munci atunci".

In mod normal, spune Claudiu Nasui, directia ar trebui sa fie inversa: "Daca am fi platit la Pilonul II toata contributia pentru pensii, tot CAS-ul retinut oamenilor, cu un randamant de 4%, deci jumatate din cel pe care il are acum Pilonul II, cu speranta de viata de acum, cu aceeasi perioada de cotizare, un roman cu salariu mediu ar fi avut o pensie de 5.000 de lei".

Pilonul II al pensiilor pare o obsesie a actualei guvernari, initial negata, acum aproape oficiala. De ce i-au pus gand rau?

Actuala guvernare a explodat cheltuielile statului si nu au bani sa le acopere. Executia bugetara pe primele doua luni este de tip criza, 5 miliarde deficit, cand in mod normal la inceputul anului ai chiar excedent. Si cheltuielile continua sa creasca. Putine voci li se opun, pentru ca sunt populiste.

De exemplu, chiar miercuri s-au votat 3 legi de subventii de 720 de milioane de euro pentru ferme de porci, pasari si colectare de lapte.

Dar asta nu e de bine? Stimulam productia interna, oamenii vor sa manance produse romanesti.

Subventii exista deja, cea mai mare cheltuiala a UE este pentru subventii agricole. Aici e vorba despre subventii care ii ajuta pe cei care au facut lobby pentru acesti bani.

E o problema de economie: pentru ca o industrie sa supravietuiasca pe pierdere, adica producand mai putin decat consuma, ea trebuie sa absoarba resurse de la restul societatii care produce. Genul acesta de economie a esuat peste tot in lume.

In primul rand, la aceste subventii nu vor avea acces toti, ci numai anumiti producatori care stiu sa navigheze prin birocratie, au usa deschisa, clientii politici. Iar cand inchizi robinetul subventiei se inchide si industria aceea. De aceea, nu e un mod sanatos de dezvoltare.

Si, in orice caz, nu te apuci sa dai subventii mai multe cand esti cu deficitul foarte ridicat. Este un moment de chibzuinta. Germania si multe alte tari sunt pe excedent.

Limita aceea de 3% deficit e un maxim, sa ai o marja in timp de criza, nu sa stai acolo tot timpul. Noi ne-am dezarmat inainte de criza care va veni.

Se vorbeste despre o "gaura" la fondurile de pensii. Adica?

Nu. Pilonul II are o problema si in felul in care s-a facut initial reforma. Cand ea se intinde pe un interval mult prea mare de timp, e foarte posibil sa vina un guvern iresponsabil, populist, care sa o opreasca. Reformele solide se fac mai rapid.

Potrivit legii, cota care merge spre Pilonul II trebuia crescuta gradual timp de mai multi ani pana sa ajunga la 6%. Din 2016, cota nu a mai crescut, s-a plafonat la 5,1%, acum a scazut la 3,75%, desi ca urmare a schimbarii salariului brut ar fi trebuit sa fie 4,25%, pentru ca suma nominala varsata la Pilonul II sa nu scada.

Iar fondurile de pensii estimeaza banii pierduti la 1,1 miliarde de lei, adica banii care nu s-au mai acumulat in conturile romanilor.

Deci prin "gaura" intelegem bani care potrivit legii ar fi tebuit sa intre in conturile romanilor, dar nu au mai intrat.

Exact. Oamenii nu realizeaza acest lucru, pentru ca e vorba despre beneficii viitoare.

Dar pana la urma, contributia pentru pensie a fost retinuta integral, a fost inregistrata ca drept la pensie, doar ca mai mult la Pilonul I, mai putin la Pilonul II. Dreptul la pensie este pentru toata suma retinuta. Care e problema?

Pilonul I nu functioneaza contributiv, ci pe un punctaj de pensie care va fi decis politic. Pilonul I e la mana clasei politice, iar oamenii care depind de pensie devin un electorat captiv.

Deci cu banii varsati in Pilonul I "cumperi" puncte de pensie pe care cand va fi vremea sa primesti pensie Guvernul le va evalua la cat vrea el?

Da. Dau bani, primesc puncte si ele vor valora cat va vrea puterea politica.

Pilonul II, in schimb, este ca un depozit bancar in care depun banii luna de luna, doar ca nu ma pot atinge de ei pana la iesirea la pensie. Banii mei, din contul meu, sunt administrati de un fond care ii investeste cu rentabilitati, deocamdata foarte bune.

Si daca mor inainte sa ies la pensie?

Pensia din Pilonul I inceteaza, banii din Pilonul II ai celor care decedeaza inainte sa iasa la pensie sau in timp ce primesc pensia ii primesc mostenitorii.

Asta este diferenta fundamentala. Daca in cazul Pilonului II suntem proprietarii banilor, in Pilonul I nu avem decat puncte politic evaluate. Pilonul II este sustenabil, contribuitiile au randament, nu e nevoie de subventii de la stat.

Pilonul I este masiv nesustenabil si are nevoie de subventii uriase an de an. Cea mai mare cheltuiala a bugetului este subventia catre bugetul de pensii.

Pensile speciale se platesc din Pilonul I?

Nu. Ele sunt in bugetul de stat.

Deci ele sunt o cheltuiala bugetara peste la subventia care trebuie varsata la Pilonul I?

Da. Il aud pe dl Teodorovici zicand ca vrea concurenta intre piloane. Cum sa ai concurenta intre un sistem care depinde de subventie si are la baza un contract inter-generational si un sistem care are randament?

Iar problemele Pilonului I, care exista peste tot in lume, se vor agrava din motive demografice. Ele vor accentua declinul si bomba mare inca nici nu a explodat.

Iesirea la pensie a generatiei "decreteilor"?

Exact. Pilonul al II-lea era supapa.

Nu e Pilonul I mai sigur?

E o iluzie. Pilonul II are reguli de investitie prudentiale, in general in titluri de stat, are plase de siguranta, daca un fond incepe sa derapeze fondurile sunt preluate de altul, totul e sub supravegherea continua a ASF.

Stiu ca exista acea credinta ca statul nu o sa dea faliment, tot o sa dea bani. Stiti ce da statul? Hartie cu zero-uri. O sa va dea o pensie de 10 mii de lei cu care o sa cumparati un pix. Statul nu poate garanta un trai decent la pensie, pentru ca sistemul e astfel facut incat el depinde nu de ceea ce contribui tu acum, ci de cat se va munci atunci. Pilonul II este o economisire reala a banilor proprii.

Dar banii acestia depusi in Pilonul II nu sunt jumuliti de comisionul administratorului?

Si statul vi se pare ca functioneaza gratuit? Comisionul acela plateste oamenii care se ocupa de bani. Si pentru randamente bune trebuie oameni competenti care vor salarii bune.

Si un profit.

Da. Sa incerce cine vrea sa obtina randament bun pe ONG! Dar randamentele Pilonului II sunt post comision. S-a contribuit cu aproximativ 35 de miliarde si s-a ajuns la 42 de miliarde.

42 de miliarde dupa ce a fost scazut comisionul?

Da. Randamentele au fost in medie de 8%, foarte bune. Deci e clar ca oamenii aceia si-au facut treaba.

Din ce imi spuneti, banii din Pilonul II nu sunt cash. Ei sunt investiti in diverse plasamante, de exemplu, titluri de stat. Cum isi vor lua banii cei care vor opta pentru Pilonul I?

Deocamdata nu stim care e intentia dlui Teodorovici: daca vor lasa la Pilonul II banii acumulati, cele 42 de miliarde, si pe viitor vor mai contribui la Pilonul II numai cei care vor dori sau daca vor fi mutati la Pilonul I si banii deja acumulati.

In acest ultim caz va aparea o mare, mare problema. Pentru ca Pilonul II sa poata tansfera banii in Pilonul I trebuie sa-i scoata din plasamente, adica sa vanda. Va aduceti aminte cum a cazut Bursa dupa ce dl Misa a declarat la audieri in Parlament ca Pilonul II va fi nationalizat? Toata lumea a pus imediat ordinul de vanzare.

Daca lovesti Pilonul II, vei avea reactii in lant care vor afecta pe toata lumea, inclusiv actualii pensionari care nu au legatura directa cu Pilonul II.

Ati spus ca o parte din bani sunt investiti in titluri de stat? Ce s-ar intampla cu ele?

Vor scadea in valoare. Deci va creste costul de indatorare a statului. Si juridic vor fi mari probleme. In fondurile de Pilon II multi sunt investitori straini care au un plan de afaceri si ne vor da in judecata la ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii de la Washington - n.red.) asa cum au facut fratii Micula.

Ca sa fim integrati in economia globala, ne asumam sa nu faultam investitorii internationali, sa fim predictibili. Fondurile investesc pe termen lung, profilul investitional il faci si in functie de termen. Daca stiu ca iesirile de capital vor veni mai repede, structurez altfel portofoliul, nu iau titluri de stat pe 30 de ani pe care sa fiu obligat sa le vand rapid in pierdere.

Banii din Pilonul II sunt o resursa pentru economia privata. O parte se duceau in investitii private, facute nu dupa criterii politice, ci ale economiei.

Chiar daca banii acumulati deja vor fi lasati la Pilonul II si doar contributiile viitoare vor fi optionale, fondurile tot vor incasa un soc, implicit ar putea sa scada randamente fondurilor, ceea ce sa fie folosit ca argument in favoarea Pilonului I.

Adica vor pune piedica Pilonului II pe scari si apoi vor spune lumii ca nu e in stare sa mearga, ca nu se tine pe picioare, deci e mai nesigur decat Pilonul I?

Exact asa. Randamentul depinde de climatul economic, daca el este de descrestere, eu nu pot face minuni.

Dl Teodorovici deja spune ca Pilonul I are randament mai bun decat Pilonul II.

Asta e o aberatie economica. Pilonul I nu are cum sa aiba randament, pentru ca randament nu poate avea decat o investitie, iar Pilonul I nu are investitii. El poate avea doar populism care sa mareasca punctul de pensie.

Inteleg ca vrea sa il faca fond de investitii.

Alta aberatie. Pilonul I are deficit, pe care il acopera cu subventia. Si pe legea actuala nici nu poate face investitii. Ma intreb daca nu inteleg intr-adevar sau inteleg si manipuleaza oamenii.

E mai frumos sa spui: veti alege, facem competitie intre I si II, decat sa spui ca nationalizezi. Dar nu va fi nici concurenta, nici alegere. Pentru o concurenta reala, ori le subventionezi pe amandoua, ori pe niciunul. Dar fara subventionarea Pilonului I nu se mai pot plati pensiile.

De ce nu va fi alegere?

Ma astept ca aceia care vor sa ramana in Pilonul II sa fie obligati sa parcurga o birocratie, cozi, hartii anuale, lunare.

Oamenii sunt deja inscrisi in Pilonul II. De ce sa se reinscrie? In mod normal, se notifica modificarea unui status, nu continuarea lui.

Eu cred ca asa vor face, pentru ca au nevoie de bani.

Dar reforma este incompleta nu numai pentru ca nu s-a ajuns la contributia de 6% prevazuta de lege. Nici legislatia nu e completa.

Da. Lipseste legea care sa stabileasca felul in care vor fi platite pensiile din Pilonul II. Ea ar fi trebuit adoptata, insa a tot fost amanata. Parerea mea e ca acesti bani trebuie transformati in renta viagera.

Daca Guvernul avea ca prioritate un sistem de pensii sustenabil, se ocupa de legea aceasta, nu de pensii speciale unde sunt mai multi bani decat la Pilonul 2. La pensiile speciale merg 8,1 miliarde de lei pe an, la Pilonul II numai 7,3 miliarde. Cinismul PSD este ca ia bani de la toti pentru fieful lor.

Va asteptati ca aceasta contrareforma sa fie promovata prin OUG, ca sa nu fi atacata imediat la CCR?

Da, pentru ca si "revolutia fiscala" a fost promovata prin OUG.

Care ar fi solutia dvs pentru sistemul de pensii in criza cronica?

Exact in sens invers. Am facut un calcul: daca am fi platit la Pilonul II toata contributia pentru pensii, tot CAS-ul retinut oamenilor, cu un randamant de 4%, deci jumatate din cel pe care il are acum Pilonul II, cu speranta de viata de acum, cu aceeasi perioada de cotizare, un roman cu salariu mediu ar fi avut o pensie de 5.000 de lei.

Asta ar fi fost valabil pentru cei care se califica la Pilonul II. Ce faci cu cei aflati acum in pensie sau sunt cu foarte putin inainte, deci nu au prins Pilonul II?

Este vehiculat Fondul Suveran de Investitii, care sa includa toate companiile de stat profitabile. Ele trebuiau valorificate, vandute pe bursa, pe pachete, iar cu banii acestia, in loc sa alimentezi pusculita PSD, sa platesti aceasta datorie inter-generationala.

Reforma aceasta dura 5-10 ani si faceai si pasi importanti in economia de piata.

Si ajungeau banii pentru toti pensonarii care nu au legatura cu Pilonul II?

Cu banii aceia, faceai un fond care avea o renabilitate si, daca ramaneau diferente plateai de la buget, ca acum, dar macar era perioada limitata, pentru ca ai fi creat un sistem sustenabil fara subventii cu pensii foarte bune. Ceea ce ar fi ajutat dezvoltarea economiei in general.

In plus, eu am propus desfiintarea tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale magistratilor si militarilor, care sa fie insa limitate la valoarea ultimului salariu, fara tot felul de sporuri.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Gogosi useriste, impachetate si livrate de catre vuvuzeaua

...comunista Ioaba Dogioiu.

 

Ce-i ma celovek sovietic, ce nu-ti convine?

Explicatia e clara, iar tema este atat de cunoscuta in Occident, incat ma mir ce dreak mai trebuie explicata atata in Romania!
Iar tu, daca ai ceva de carait, inseamna ca nu ai absolut NIMIC cu "europa" aia pe care ti-o atarni de nick!

 

@Stan

Tu Stane esti un fost inginer "rumunesku" care s-a descurcat pe "afara" dar maisunt fosti ingineri de tip comunist care se chinuie si ei sa stranga un banutz de o omleta pe acilea....

 

De acord, dar totusi cred ca sunt in continuare inginer...

...pana trec dincolo!
Nu cred sa-mi ia Zdragnea titlul, mai ales ca mi l-am convalidat, si inca prin examene, in frumoasa Capitala Iberica! :-))

Neutrule, uita-te la orele in care presteaza Stan

00,38 , 02,08... ore de noapte...
Este evidenta meseria de paznic pe care o presteaza inginerul tau !
De altfel in afara de celovek, rusnac etc., etc., la al paznic de noapte nu gasesti idei... ci doar trambitzelile altora ! Ceva suna a goool la stan asta ! Oare ce o fi ?

asa este

PSD va pierde alegerile urmatoare daca nu creste pensiile si salariul minim in special. PSD a fost votat de romanii cu venituri mini si medii. USR, PNL cand vor veni la guvernare vor construi kilometri de autostrada, vor moderniza drumuri, caii ferate, scoli, conducte de gaze si apa.

 

Noaptea minții ...

Concluzia acestui articol-interviu de propagandă, este Votați USR (partidul homosexualilor!) pentru a avea o pensie medie de 5.000 lei. SERIOS?!?
P.S. Jos Iliescu!

Pensia de 500 de lei

Are dreptate cu pensia de 5000 de lei.
Doar ca o sa o primesti doar o singura luna, iar restul lunilor nimic!

Concluzia este ca psdul as ajuns la fundul sacului

De aceea vrea sa-i impinge pe oameni in pilonul I, si se vede de o posta si mai si miroase a hotie. Vezi tu mai bengosule, asta se intimpla cind minti si nu ai credibilitate; cum incepe psdul sa vorbeasca de banii lor, oamenii pun mina in buzunur sa vada daca mai au portofelul.

Pai, daca asta e tot ce ai inteles..

Omul are argumente. Voi nu aveti decat lozinci.

Refa calculele lui in Excel si asta o sa vezi. Daca pui tot ce cotizeaza la pensie un om cu salariu mediu pe 40 de ani si aplici un randament de 4%, acolo ajungi. La acele sume.

Asta iti poate da destul de repede o imagine despre ce furt face statul roman cu sistemul public de pensii.

Si mai concret, ce face guvernarea actuala PSD/ALDE? Uite asta: "La pensiile speciale merg 8,1 miliarde de lei pe an, la Pilonul II numai 7,3 miliarde."

Aici am ajuns. In loc sa elimini pensiile speciale, mai bine le furi direct oamenilor pensiile viitoare.

O intrebare: Primesc si postacii pensie speciale? Ca altfel nu inteleg cu ati sarit toti ca arsi pe aici.

asa ie:....

=============
"dar maisunt fosti ingineri de tip comunist care se chinuie si ei sa stranga un banutz de o omleta pe acilea...."
neutru
===============
....ca cetatzianu' fost enjeniar kkomunist drakknea cu omleta lui teleormaneza cu maioneza....

Cetateanule

Ce cotizezi la P2 iti revine strict tie sau urmasilor, tu decizi ce si cum.
Ce cotizezi la stat, revine statului, face ce vrea cu banii. Dupa ce iesi la pensie si-ai dat coltul, banii raman la stat. Cu banii aia se platesc pensii speciale ca specialii ies devreme, sanatosi si odihniti la pensie.
Aia care muncesc din greu pana la 65 de ani, ies deja cu-n picior in groapa la pensie.
Daca vrei mai am sa-ti spun dar nu prea meriti sa piarda omul timpul cu tine.

 

libertatea alegerii

Nu te obliga nimeni sa parasesti Pilonul 2. Ti se da doar dreptul de a nu mai sta la mana unor smecheri care cred ca au pus mana pe o sinecura.
Cat din banii de la Pilonul 2 e folosit de smecherii astia pentru lobby impotriva dreptului la alegere libera?
Sunt de acord cu argimentele in favoarea Pilonului 2, dar nu sunt de acord cu obligarea contribuitorului catre fonduri private. Nu au decat sa-i castige increderea.

Kris 14,45, cred ca ori nu ai citit ce am spus

ori nu vrei sa auzi ce am de spus !
EU spun ca banii aia multi ce-ti ies tie din calcul, ca i-ai dat la pilonul ala privat Obligatoriu si care sunt ai tai, ar trebui ca TU sa hotarasti ce faci cu ei !
Sa ii tii la P2, unde prin lege 2,5% ti sunt papati de administratorii fondului cu titlu de cheltieli de administrare sau sa ti retragi si sa ii bagi unde vrei tu la o privata societate de asigurare cu care inchei un contract cinstit si cu clauze clare sau.. sa ii lasi sa iti pape astia din P2 din ei anual 2,5% si... sa mai aiba si randamnet tare de tot !
Kris, poate nu observi, dar omuletzul asta cu inteviul l-am vazut pe sicla TV si intrebat fiind daca sumele cu care au contribuit oamenii la P2, actual, dat fiind randamentul clamat de el al acestor fonduri privatObligatorii, mai au aceeasi valoare reala s-a excivat in mod lamnetabil schimband subiectul ! Mie mi-a fost clar !
Eu nu am fost obligat pe P2 dar am o experienta ff urata cu P3... unde este evident ca nu ti se asgura nici macar valarea reala a depunerilor !
Daca esti tanar/tanara si vei contribui la P2 isi doresc sa societatea de asigurari sa mai existe cand vei avea dreptul la pensie si sa nu se intample cum s-a intamplat prin america !
Oricum am crezut si cred ca un sistem de piata se bazeaza pe principii democratice ceea ce implica libertatea de a alege a cetateanului pana si ce va face cu banul si batranetzile lui !
Asta iti doresc eu tie si celor ce sunt tineri: sa nu mai existe siteme Obligatorii !
Ce e rau in acest lucru, nu inteleg ?

Kris teoretic TU ai drptate, dara de ce cotizezi tu

Obligatoriu la pilonul 2 si nu o faci singur la pilonul 3 ca tot privata este... Sau ai auzit cum s-au prajit altii cu pilonul 3 si crezi ca asta 2 e mai breaz ?
Sa-ti zic doua patzite de mine. Cu multi ani am fost convins de niste tineri despre utilitatea unei pensii private la o societatea de asigurari mare de tot. Am depus luna de luna timp de peste 12 ani echivalentul a 100 de dolari... La un moment dat am avut stringenta nevoie de bani si cum co meu de asigurare imi permitea dupa 10 ani sa imi ridic total sau partial sumele cotizate, am mers la asigurator sa imi ridic parte din banii cotizati. Desi dupa calculele mele ar fi trebuit sa am peste 15 mii de dolari, am constatat ca aveam undeva in jurul echivalentului a o mii dolari.. Explicatii au fost multe si in principal faptul ca al contract nu stipula ca asigurataorul imi pastreaza valoarea de piata a sumelor cotizate !
Este o poveste adevarata care au simtit-o multi ca mine !
Si de ce privata 2 sa fie mai cinsita ca cea 3, mai ales ca legea ii da dreptul ca anual sa-si insuseasca cu titlu de cheltuieli de administrare 2,55 din sumele atrase ?
Eu cred ca statul nu ar trebui sa ne mai Oblige ce sa facem cu banii si batranetile noastre ! Fiecare ar trebui sa hotarasca !
PS Aici pe forumul asta is multi, care posteaza interesat !

Gurgui

Daca ai timp si vezi, fii atent:
Eu am peste 30 de ani vechime, da? O sa ies la pensie peste 14 ani cu o suma de vreo 1500. Astazi la stat la minim pe economie este cam 350 Lei/ luna cotizatie.
Nu-i asa ca platesc ca un *** 350 pe luna, la cifrele actuale? Voi lua eu o pensie de 1500+350 peste 14 ani?
Numai la 350x 14X12 luni da o suma enormaaaaa!!! O mai vad eu pe aia?
Banii aia o sa-i manance Specialii tata!
Eu imi mai platesc separat in privat la Pilonul 2.
O sa termin si cu asta. O sa contribui de-acum la soseata Piciorul 2!

@Domnule Nasui ...

1. Du-te domnule la un dermatolog si elimina pirn cauterizare sau criogenic alunitele.
Alea sunt depozite de HPV.
Nu vei scapa definitiv, dar viremia totala pe organism va fi mult mai mica si poate vei scapa de cancer.
Daca iti inrtarest si imunitatea cu diverse naturale, sansele cresc.

2. Dupa asta, vino si ne da lectii de pensii ...
Vei fi mult mai credibil.

Oamenii care mai judec - este drept foooooarte putini - vor zice :
"Domnule, asta, domnul Nasui are minte, desi o foloseste prost.
A ascultat de Monsieur Alain ... "

Nu cred ca este posibila nationalizarea depozitelor...

...acumulate pana acum in conturile individuale ale celor care au intrat in programul Pilonul II. Daca s-ar face acest lucru, atunci ar fi, intr-adevar, furt. Altfel, acuzatiile sunt nejustificate si nu au decat rolul de a ajuta (poate chiar salva) niste banci sau companii private de asigurari care au niste venituri asigurate timp de cel putin 20 de ani, din bani depusi pe numele unor oameni, bani de care oamenii nu se pot atinge pana nu indeplinesc conditiile de iesire la pensie.
Ce se intampla, insa, de acum incolo, faptul ca bucata de contributie CAS care se duce la Pilonul II este mai mica sau mai mare, sau daca pur si simplu se anuleaza (dar, repet, de acum incolo, nu se poate retroactiv), este alta problema si, conform Constitutiei, este problema exclusiv a Guvernului (art. 138 alin. 2). Guvernul este indreptatit, prin Constitutie, sa elaboreze legea fiscala si sa definesca regulile fiscale, deci inclusiv cat se cedeaza, in continuare, catre Pilonul II dintr-o taxa care este colectata de stat prin institutia sa abilitata. Guvernul poate decide si zero la suta, este treaba lui. Dar, ceea ce s-a dirijat pana acum din contributia CAS la Pilonul II, nu poate fi luat, s-ar incalca alte prevederi (pe langa drepturile omului), mai ales cele privind garantarea proprietatii private. Cetatenii respectivi nu au decat sa continue sa depuna banii lor suplimentari in depozitele private deja existente. Pensia privata trebuie sa si-o constituie fiecare, prin depunerile lor individuale, nu din bani alocati, prin lege, fondului public de pensii, asa cum este definita in Codul Fiscal contributia numita CAS.

Pacat ca nu se explica oamenilor care sunt diferentele intre varsarea contributiei CAS la fondul public de pensii sau intr-un depozit Pilonul II. Asta pentru ca omul sa stie le ce sa se astepte si sa poata opta. Varsarea unei parti din contributia CAS la piulonul II reprezinta o acumulare individuala, privata, pentru persoana respectiva, dar inseamna si o diminuare corespunzatoare a coeficientilor care determina punctajul pentru pensia de stat pentru perioada respectiva. Este, de fapt, renuntarea la o parte din viitoarea pensie de stat, pentru constituirea unui depozit privat.

 

crede si nu mai cerceta draga info, in RO demo totul e posibil

O tara fara nici o datorie si cu o infrastructura gigant, e drept ca cu picioare subdimensionate, a ajuns in nici 30 de ani in pragul falimentului fara sa se fure, doar s-a speculat.
Felicitari pentru efortul depus de a-i descreti ratiunea omului muncitor cat pierde la pilonul 1 daca cotizeaza la pilonul 2, sunteti mandrul exponent al societatii moderne care-si urmeaza si legitimeaza conducatorii rational si dedicat pana-l va coplesi absenta ilustra a furtului beton de documentat.
A mai citi uneori printre randuri e chiar instructiv, iar a lasa ratiunea mai jos decat instinctul a devenit o calitate rara.

cum s-au inversat polii credibilitatii in RO pesedista si europeana

Cititi parerea celui mai european cetatean pesedist si va lamuriti bustean: din cauza comunistilor ca d-na Ene, ceilalti n-au nici o vina, doar castiguri fara nr si fara discernamant, pentru ca vor si pot.
Proiectati credinta de la prima pozitie la nivel national si pregatiti-va de acceptarea absurdului ca normal: pai cand nimeni nu mai zice NU, hotu pp-rost, hamesit si ros de lacomie + invidie are drum deschis catre oriunde, caci vrea si poate.
Asta e spiritul din spatele strategiei despre cum poti anihila vointa unei natiuni si cum te poti dezvolta duduind: rastorni scara de valori, o orientezi spre unde vrei si te cateri ca paduchele pana la varfuri, caci poti. Ca sa te mentii acolo insa, e mai dificil, dar daca toti tac, poti avea succese dupa succese, pana la obstescul final previzibil; nu mai conteaza al cui.
Asa e si cu pensiile din pilonul II.

 

L-am vazut pe acest geniu Nasui pe "sticla" TV la DIGI.. pur si

simplu patetic.
A fost o discutie pro si contra obligarii oamnilor sa contribuie la pilonul II.
Singurele argumente au fost ca banutii oamenilor sunt deja investiti si ca nu ar putea ei sa dispuna de acestia...
Alt argument au fost ca investitiile acelea sunt esentiale pt dezvoltarea RO, aducand un randament ff bun oamenilor..
Cand a fost pus sa raspunda care este media sumelor atrase de oameni in cei 10 ani, cat mai reprezinta sumele respective in mod reala si ce pensie respectiv pe ce perioada de timp/ani ar lua pensia respectiva, a dat-o in balbaieli.
Si ultimul argument a fost ca oamenii nu stiu ce sa faca cu banii lor iar obligarea asta le da directia cea buuna !
Tipul este evident ca papa ceva de la asiguratorii aia care papa la randul lor 2,5% din sumele atrase si cum acestea sunt de miliarde de euro si sumele atrase sunt la nivelul de zeci sau poate sute de milioane de euro anual.
Si nu in ultimul rand am inteles de la dumnealui ca principala investitie sustinuta de sumele atrase de la oameni a societatilor de asigurari este sa imprumute STATUL !
UN lucru este cert: statul trebuie sa inceteze sa oblige cetatenii lui unde si ce sa faca cu banii si batranetile lor.
Oamenii si nu potitruci platiti de unii sau de altii trebuie sa hotarasca !
Incetati cu propaganda de genul oamenii is prosti, noi suntem destepti si ii ajutam sa gandeasca binee pe oameni obigatoriu !

 

Uniunea Sabotati Romania face ce stie mai bine!

Arunca cu petarde!
Cand voi vedea o actiune constructiva a acestor mascarici voi avea incredere si in rationamentele lor!

mai ne aMarin de Teleorman

Ai maro la gura bre,,,stegete la bucile lui Voiculescu..

Nasui este intradevar geniu pe linga tine

Ori vrei sa fi contra dinadins, ori esti tare de cap. Banii depusi sint banii tai, inclusiv cistigurile rezultate din investitii.

Este o prostie!

Sistemul Pilonul II a fost introdus prima dată in Chile, in 1981. Promisiunea era că, pentru cotizanții la acest pilon, pensia va reprezenta 70% din salariu. Spre deosebire de Romania, unde incă nu se plătesc pensii din acest pilon - cotizanții sunt incă foarte tineri! - in Chile se plătesc pensii din Pilonul II de cațiva ani. surpriză, acestea nu mai reprezintă decat 24-30% din salariu. După ce administratorii fondului iși rețin comisioanele, societățile care plătesc pensiile iși rețin comisioanele, atat de puțin rămane pentru oameni! Și in Chile comisioanele erau mai mici decat in Romania. Nu este de mirare că ultimele 3 guverne chiliene au introdus "pensia de solidaritate" plătită integral de la bugetul de stat, altfel pensionarii pilonului 2 ar fi murit de foame. De ani de zile sunt manifestații in stradă la Santiago de Chile și alte orașe pentru a se renunța la sistem sau pentru a fi reformat. Doar proștii de romani stau cu gura căscată la toate minciunile. Și Năsui! Chiar astăzi este o manifestație de stradă in Chile.
http://www.europe1.fr/international/chili-manifestation-contre-le-systeme-de-retraites-de-pinochet-3633299

semnificatia pensiei speciale, pilon 1 si 2 ca prelungirea "grijii"

statului pentru pensionarii sai!
Asta e tare de digerat, succesuri la inteles grija si alinierea acesteia la puterea statului.
Deci pilonul 2 iti ofera si garanteaza proprietatea asupra economiilor tale indiferent daca mai traiesti sau nu, ceea ce inseamna ca poti constientiza si alege SINGUR. Iar asa ceva este de neacceptat pentru un stat care moare de grija pensionarilor sai speciali, in timp ce economia duduie, finantele gafaie iar restul se aseaza molcom la vointa si viziunea statului care este.
Adica staul pesedist in care totul este perfect mai putin imperialistii, Soros si alti cativa care ii vor raul.. mai conteaza ca avem inca sanse sa-i detronam pe sirieni la capitolul nefericit de a-ti parasi propria tara ?

 

Pensii...

Militarii si securistii au primit pensii mari.Motivul a fost ca ei au cotizat mai mult. Se pare ca este corect.Au primit din banii depusi de ei.
Dar parlamentarii care dupa referendum ar fi trebuit sa fie 300, batindu-si joc de acest referend, au fost alesi aproape 600.
Pentru toti acestia vor pensii speciale.Banii pentru aceste pensii nu sint din depuneri ci din banii necajitilor.Nu pot fi legale aceste pensii furate din fondul de pensii ale altora.

Ai ceva la cap?

politistii si armata nu contribuie cu Nimic .toti banii ii ridica fara nici un impozit.noi le platim toate.Muriti ba hotilor!

Iata ca vi s-a explicat bine diferenta intre pilonul I si II.

Cred ca sunteti suficient de inteligenti sa nu va lasati furati de catre sobolanii rosii.

 

Să-i intrebăm pe chilieni!

Li s-a promis, la introducerea pilonului 2 că vor avea pensii reprezentand 70% din salariu. Azi au pensii de 24% din salariu. Și protestează de ani de zile. Și azi:
http://www.europe1.fr/international/chili-manifestation-contre-le-systeme-de-retraites-de-pinochet-3633299

Sa-i intrebam pe australieni

unde aproape toata professional class dar is o parte din working class au suficiente fonduri accumulate in fonduri de pensie private incit sa nu primeasca nici o pensie de la stat. Diferenta este ca nimeni nu cotizeaza la stat, ceea ce in Romania este pilonul I.

mai lasa bautura

http://www.ecol.ro/old/content/puterea-muncitorilor-privatizarea-sistemului-de-pensii-in-chile
Probleme apar atunci cand o tara ajunge in faliment ex. Grecia sau Argentina. Iata riscul de a intra in imposibilitate de plata : http://riscograma.ro/3577/romania-187-sanse-de-faliment-care-tari-sunt-mai-aproape/
In 2009 riscul de faliment in randul tarilor BRICS era foarte mare.
Iata ce se intampla cand o tara intra in faliment : http://evz.ro/ce-se-intampla-cand-o-tara-intra-in-faliment-932097.html
Pilonul II se prabuseste doar atunci cand statul intra in faliment. Asa este legea care reglementeaza functionarea unui fond public de pensie administrat privat.

Care este supararea chilienilor ? Limitarea investitiilor in fonduri de capital sau infrastructura asa cum face fondurile din China. Mai multe aici: https://www.chambersandpartners.com/article/402/chile-relaxes-restrictions-for-pension-funds-to-invest-in-private-equity-and-alternative-assets

casandra, lasatii pe comnistii chilieni,

intrebati-i pe prapaditii elvetieni daca la ei merge bine treaba cu cei trei piloni :))) Intrebati-i si pe ceilalti europeni. Introducerea pilonului II si III au fosta facute pentru a acorda sistemul de pensii romanesc, arhaic si comunist, cu cel european.

sobolanii rosii nu vor putea sa ia nici un leu din pilonul II. Si nici sa-l declare "facultativ".

PSDsi alde sunt pe culmile disperarii !

Nu mai au bani ! Furăciunea generalizată si pensiile speciale sunt singurele obiective urgente ale GIO PSD-ALDE-UDMR !
Si nu mai au bani !

Au taiat toate investitiile ; nu ajunge !
Taxeaza pe cei care lucreaza 2 ore cu impozite pentru 8 ore; nu ajunge !
Au bagat supraaciza la combustibil provocand explozia preturilor; nu ajunge !
Au confiscat toti banii de la Gaz, Electrica, Nucleara etc aceste companii rămanand fără bani de mentenanță; nu ajunge!

E musai sa confiște depunerile tinerilor la pilonul II de pensie! Atacul e masiv si disperat. Propaganda rosie a lansat deja lasou-ul cu...gaura de la pilonul 2 (o inepție aidoma gaurii lui Cioloș). Cu banii din pilonul 2 (acolo sunt vreo 40 miliarde lei) plus imprumuturile masive - pana in martie PSD+alde au imprumutat 4,15 miliarde de euro, pană la sfarsitul anului imprumutul guvernarii Dragnea Tariceanu va trece de 20 miliarde de euro - PSD +alde spera să treacă vara/toamna. Să-si rezolve problemele din justitie, de asta cumpără timp din imprumuturi masive !

Deja Orlando e la FMI in SUA si se gudură pe langă bancherii FMI să-i deie și ei o ...gentuță cu vreo 15 miliarde de euro...

Asta e marea guvernare PSD-alde-udmr !
Cantați măi (cetătean european, bengos, marin2134, george2, hamurapi, gurgui ), hăi, hăi !

 

@lucianp

In Australia nu se plătește o pensie de la stat?!
"Australia's state pension system operates on a non-contributory basis and is financed by general tax revenues. The Age Pension provides means-tested benefits for men over 65, but at different ages for women, based on their date of birth. By 2014, however, the age limit will be set at 65 for both men and women.

The Age Pension currently pays $670.90 (AUD) for single people and $505.70 (AUD) each for couples, per fortnight. This excludes a possible means-tested Pension Supplement payment, which can pay up to $58.40 (AUD) a fortnight for singles and $88.00 (AUD) a fortnight for couples (combined)." Ba se plătește, chiar și fără contribuții de la oameni!. Australia are o mare istorie in domeniul drepturilor sociale ale oamenilor.
http://www.pensionfundsonline.co.uk/content/country-profiles/australia/80

 

Se plateste daca ai mai putin de $380,500 pentru un cuplu, sau

proportional o pensie partiala daca ai mai putin de $837,500.

Cateva panseuri despre pensii

1. Odata luata pensia, speranta de viata scade dramatic : toti baga ceva in pensie.
Si comunistii, si capitalistii la fel.

2. Astia, capitalistii baga si in salariu, in speranta ca nu mai apuci pesnia.
Iar daca ai reusiti sa ii pacalesti, nu o iei multa vreme ...

3. Nu am avut salariu.
4. Nu am avutm, nu am si nu voi avea pensie.

5. Din ce traiesc ?

- Investitii in Costa Rica.
- Gigolo varstnic pentru fete si femei tinere : priceput, discret, nevazut-necunoscut, sanatos, tehnic, inca "tzeapan", verde, plin de seva, ca stejarul sau maslinul ...
- pregatesc o idee de a face bani grei.
O sa va zic detalii peste 50 de ani ...

 

Vai de capul astora de la USR.

Ei stiu teorie dar cand e vorba de cunoasterea realitatii din tara sunt varza.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor