Ministrul Muncii baga mana in foc ca vor exista bani pentru majorari. O pensie de 800 de lei va ajunge la aproape 1.400

Luni, 15 Iulie 2019, ora 08:31
8219 citiri
Ministrul Muncii baga mana in foc ca vor exista bani pentru majorari. O pensie de 800 de lei va ajunge la aproape 1.400
Foto: Facebook/Marius Constantin Budai

Punctul de pensie creste de la 1 septembrie cu 15%, la 1.265 lei, odata cu implementarea noii Legi a pensiilor, iar banii sunt prevazuti si nu avem nicio sincopa in acest moment pentru aceasta prima majorare, sustine ministrul Muncii, Marius Budai.

"Anul acesta va fi o majorare a valorii punctului de pensie de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, in speta 15%. In 2021 se va majora valoarea punctului de pensie pana la suma de 1.875 de lei, iar intre aceste perioade, in 2020, valoarea punctului de pensie va fi la 1.775 de lei.

Toate acestea vor fi in paralel cu munca pe care o avem de depus, cu ceea ce avem de facut, cu achizitie software si mai ales ne dorim sa ajungem in situatia in care sa incepem sa simulam, sa incepem sa migram date din programul actual in noul program informatic, sa incepem sa introducem noile formule de calcul", a spus Budai, duminica seara, la Antena3.

Ministrul Muncii a facut o simulare pe o pensie de 803 lei, care va creste de la 1 septembrie odata cu majorarea punctului de pensie cu 15% la 924 de lei, la 1 septembrie 2020 va ajunge la 1.296 de lei, iar in 2021 la 1.369 lei.

Budai a precizat ca odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a pensiilor mai sunt de implementat si alte sporuri, dar si pensiile de agricultori.

"Noi mai avem in lege de implementat acel 25% pentru pensia de urmas, acel 10% pentru documente care nu au fost luate in calcul, sporuri din anexa 5 la Legea 215, la anexa 263, acele sporuri care nu au avut caracter permanent si nu au constituit contributie, cum este acordul global si alte sporuri.

Aceste lucruri trebuie facute pas cu pas. Mai avem de introdus si pensiile de agricultori a caror migrare va fi un pic mai dificila", a explicat oficialul MMJS.

"Banii sunt prevazuti si nu avem nicio sincopa!"

Acesta a reiterat ca majorarea valorii punctului de pensie din acest an a fost prevazuta in OUG 114/2018, astfel incat la constructia bugetului general consolidat pe anul 2019 sa poata fi cuprinsa suma necesara pentru acoperirea acestei majorari de la 1 septembrie.

"Banii sunt prevazuti si nu avem nicio sincopa in acest moment pentru aceasta prima majorare. Cu siguranta vom lua in calcul cand vom construi bugetul pe anul 2020 si majorarea de la 1.265 la 1.775 lei si asa vom face in fiecare an, astfel incat, in paralel cu tot ceea ce inseamna program informatic, infrastructura informatica si aici ma refer la unitati de calcule noi, la servere mult mai mari si mult mai performante, pentru ca trebuie sa migram date.

Vrem sa avem servere perfomante astfel incat durata operatiunilor care se desfasoara in implementarea acestei legi si in formula de calcul sa fie scurtata pentru a putea cumva si aici recupera acest timp pierdut", a subliniat Budai.

Guvernul isi arata disperarea de bani si sadeste o viitoare criza. Ce ascunde Teodorovici legat de imprumuturile uriase ale statului

Ministrul Muncii sustine ca exista deja o intarziere de sase luni, de la aprobarea legii in Parlament si pana la promulgare, iar acest lucru va aduce o presiune mai mare pe reprezentantii Casei Nationale de Pensii in ceea ce priveste implementarea legii.

Iohannis explica de ce a promulgat Legea pensiilor, desi a criticat-o in repetate randuri

"In cele sase luni care au trecut de la votarea legii in Parlament am fi putut, practic, sa avem procedura softului de achizitii in derulare, am fi putut sa avem incheiate discutiile pe acel caiet de sarcini, pe schema in care sa ne incadram cu programul informatic, pentru ca poate fi simplu la prima vedere, dar cu siguranta nu este asa", a precizat seful de la Munca.

In opinia sa, aproximativ 5 milioane de pensii vor intra la recalculare dupa noua lege. "La aceasta data sunt 4,971 milioane de pensionari, iar pana in 2021 poate fi o evolutie. Nu este simplu si nu este la indemana oricui", a adaugat Budai.

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#pensii majorate septembrie 2019, #calcul pensii majorate , #recalculare pensie