Avem mai putini pensionari, dar cu pensii mai mari: Care mai e raportul la numarul de angajati

Luni, 28 Martie 2016, ora 10:25
5258 citiri
Avem mai putini pensionari, dar cu pensii mai mari: Care mai e raportul la numarul de angajati
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul mediu de pensionari a scazut, in 2015, cu 51.000 de persoane fata de anul precedent, pana la 5,306 milioane, in schimb pensia medie lunara a crescut cu 5,4%, la 892 lei.

"In anul 2015, numarul mediu de pensionari a fost de 5,306 milioane de persoane, in scadere cu 51.000 de persoane fata de anul precedent; raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10; pensia medie lunara a fost de 892 lei, mai mare cu 5,4% fata de anul precedent", potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Bucuresti la 17 la 10 in judetul Giurgiu.

In aceeasi perioada, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 57,8% (comparativ cu 60,6% in anul precedent).

Si pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1.122 lei in Bucuresti).

Potrivit INS, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari.

Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88,3% in total, iar pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,9%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii anticipata si anticipata partial au reprezentat 2,1%.

"Indicele pensiei medii reale fata de anul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 105%", se subliniaza in comunicatul citat.

Pe de alta parte, numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in anul 2015, a fost de 608.200 de persoane, din care: 478.200 de persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 10,2% din totalul pensionarilor din aceasta categorie; 130.000 de persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 28% din totalul acestora.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#statistica pensionari 2015, #numar pensionari 2015, #pensionari salariati raport 2015 , #sistemul pensii