Sistemul de pensii este o uriasa escrocherie si este falimentar in toate statele lumii, sustine profesorul de economie Bogdan Glavan, de la Universitatea Romano-Americana.
Pentru a rezolva problema deficitului, statul trebuie sa treaca la sistemul privat de pensii, adauga profesorul.
Sistemul public de pensii poate fi comparat cu schemele de tip Caritas sau Ponzi, sustine Bogdan Glavan, avertizand ca acest sistem va intra in colaps.
"Acest sistem 'pay as you go' este ca un soi de Caritas, ca un soi de schema Ponzi, este nesustenabil prin definitie. Mai mult, pentru ca taie legatura dintre efortul individului si roadele acestui efort demotiveaza munca, demotiveaza inovatia, demotiveaza asumarea riscului de catre antreprenori, astfel incat creaza conditii pentru ceea ce se cheama subfinantarea sistemului. Acest soi de sistem, sistemul de pensii, este in faliment in toate statele lumii, nu doar in Romania", a declarat profesorul, la TV Ziare.com.
Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Bogdan Glavan
Solutia este transferul la sistemul de pensii private, sustine Bogdan Glavan. Profesorul da exemplul statului Chile, unde bugetul de stat are excedent, nu deficit, iar banii sunt directionati catre construirea de autostrazi.
"Acest sistem de pensii a fost implementat in Chile, acolo s-a prevazut o contributie minima de 10% care a permis individului sa isi mareasca contributia la 20% din salariul brut si a avut un succes colosal, in prezent sunt peste 50 de miliarde de dolari capitalizate prin sistemul privat de pensii care sunt investiti in constructia de autostrazi, in sistemul de infrastructura. (...) In Chile se contruiesc drumuri fara sa existe deficit bugetar, Chile are istoric excedent bugetar. Chile a intrat in OECD, Romania nu a intrat in OECD. Cum e posibil ca Chile sa aiba aceste performante? Pentru ca nu are aceste sisteme publice care sunt falimentare", sustine profesorul.
Este de neconceput sa mai existe educatie si sanatate gratuita peste 30 de ani
Potrivit previziunilor profesorului Glavan, serviciile pe care le ofera statul, precum educatia si sanatatea nu vor mai fi gratuite, pentru ca statul nu poate sustine un astfel de sistem in pierdere. Un astfel de sistem este "profund injust, antieconomic si creeaza probleme", sustine Glavan.
"Institutiile publice au calculat ca peste 30 de ani statele lumii vor plati circa 20% din PIB doar dobanzi la datoria actuala, datorii contractate din cauza acestui sistem de pensii falimentar si din cauza mai larga ca statul este un mecanism de risipa urias. Este de neconceput ca peste 30 de ani sa mai existe educatie si sanatate gratuita. Peste 30 de ani, pe un scenariu optimist, intregul bugetul statului va fi canalizat exclusiv pentru plata dobanzilor", sustine Bogdan Glavan.
Acesta adauga ca cheltuiala pe datorie are efecte negative pentru bunastarea romanilor, politicile monetare fiind cele care dau impresia ca exista prosperitate.
"Politica monetara este un alt element de pacaleala nu foloseste la nimic, tiparesti bani si extinzi creditele si dai senzatia ca exista mai multe resurse ca lumea isi poate cumpara un frigider si o masina si sa aiba si pensie, ori acest lucru nu este posibil. Resursele costa", a mai explicat Glavan.
Pensionarii, hotarati sa ajunga la CEDO pentru a nu li se taia pensiile