Cat au mancat scumpirile din cresterea pensiilor. Cifre si tabele

Joi, 13 Iunie 2019, ora 15:28
9573 citiri
Cat au mancat scumpirile din cresterea pensiilor. Cifre si tabele

In primul trimestru din 2019, pensia medie pentru limita de varsta a fost de 1.380 de lei (291 de euro la cursul mediu), mai mare cu 9% ca valoare nominala fata de aceeasi perioada a anului anterior, respectiv +5,1% in termeni reali, ajustat cu cresterea preturilor din acest interval de timp (3,73% media lunara pe intervalul ianuarie - martie).

De retinut, numarul beneficiarilor de pensii care au atins limita legala de varsta a ramas sub 4 milioane (in termeni procentuali 77%) fata de 5,18 milioane persoane care au primit sume de bani sub forma de pensii (care mai include in principal urmasi, persoane cu diverse grade de invaliditate si, marginal, pe cele pensionate anticipat).

Ca referinta, intrucat sursa de plata a pensiilor sunt contributiile din salarii, avansul castigului salarial mediu net intre T1 2018 si T1 2019 a fost de 16,6% nominal si 12,4% in termeni reali, adica de aproape doua ori si jumatate mai mare.

Totusi, chiar si in absenta indexarii pensiilor de la 1 ianuarie 2019, situatia finantelor publice s-a deteriorat fata de anul anterior.

Potrivit datelor publicate de INS, neindexarea punctului de pensie de la inceputul anului, pe fondul revenirii inflatiei la valori mai ridicate, a condus in primul trimestru al anului la diminuarea puterii de cumparare a pensiei medii cu 1,4%. Fenomen care se va accentua pana in luna septembrie, pe masura ce preturile vor continua sa creasca.

In treacat fie spus, o raportare anuala a cresterilor de pensii de tip medie la medie ar fi mai corecta. Concret, 1.155 de lei media punctului de pensie pe 2019 fata de 1.050 de lei media punctului de pensie pe 2018 ar fi dat 10%, ceea ce reprezinta, de fapt, valoarea reala a efortului bugetar in ce priveste cresterea pensiilor.

Numarul de pensionari pe categorii si cum a evoluat puterea lor de cumparare

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numarul de persoane aflate in plata a scazut per total cu circa 43.000 de persoane. Evolutiile au fost, insa, mult diferite pe categorii, cu o crestere de 4.000 la persoanele care au atins limita de varsta si de 6.000 de persoane in cazul celor care au beneficiat de pensie anticipata partiala.

Sursa: Curs de Guvernare

Numarul persoanelor pensionate anticipat s-a diminuat usor, de la 22 de mii la 21 de mii de persoane. Scaderi semnificative au inregistrat beneficiarii de pensii in calitate de urmas (-12 mii de persoane) si, mai ales, cei incadrati in diverse grade de invaliditate (-39 de mii de persoane pe parcursul unui singur an).

Din datele oficiale se poate vedea ca au fost avantajate ca avans al puterii de cumparare persoanele care s-au pensionat anticipat (beneficiare de conditii mai favorabile decat cele practicate anterior), in timp ce suma medie primita de persoanele incadrate in diverse grade de invaliditate de-abia a acoperit inflatia pe ultimele 12 luni (+0,9% la puterea de cumparare).

Citeste mai departe analiza despre cum inflatia a muscat 1,4% din puterea de cumparare a pensiei medii pe Curs de Guvernare

Citeste si:
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, l-a atacat marți, 18 ianuarie, pe primarul Capitalei Nicușor Dan, afirmând că Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii...