Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv contributiile

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 21:02
4956 citiri
Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv contributiile

Romanii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea sa aiba dreptul sa o faca retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani.

Ministerul Muncii a eloborat in acest sens o propunere legislativa continand sumele pe care acestia ar trebui sa le plateasca pentru a avea pensie, relateaza Mediafax.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si supus dezbaterii publice.

Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi "actualizata" cu indicele de inflatie.

Plata sumelor catre bugetul de pensii se face fie intr-o singura transa, fie esalonat, "dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010".

"Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii", se arata in proiectul supus dezbaterii publice de MMFPS.

La inceputul lunii august, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a solicitat Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, pentru a-si completa stagiul de cotizare.

"Ministerul Muncii ne-a raspuns anul trecut ca nu se poate, intrucat nu exista temei legal pentru plata retroactiva. Noi tocmai asta cerem, sa se gaseasca o baza legala pentru ca romanii sa-si completeze anii de pensie. In raspunsul ministerului din 2009 se spunea: Unul dintre principiile pe baza caruia se organizeaza si functioneaza sistemul public de pensii este principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii. In prezent, nu exista temei legal pentru plata retroactiva a contributiilor de asigurari sociale pentru perioadele anterioare datei incheierii unui contract de asigurare sociala", se arata in comunicat.

Citeste si:
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, l-a atacat marți, 18 ianuarie, pe primarul Capitalei Nicușor Dan, afirmând că Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii...
Eugen Tomac îl acuză pe actualul lider PMP că a negociat în interes personal funcția de ministru al Justiției la discuțile de fuziune cu PNL
Eugen Tomac îl acuză pe actualul lider PMP că a negociat în interes personal funcția de ministru al Justiției la discuțile de fuziune cu PNL
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat într-un interviu pentru News.ro că actualul președinte al partidului Cristian Diaconescu ar fi negociat cu PNL pentru a obține o funcție de...