Ziare.com

De ce pensiile nu trebuie sa fie impozate

Duminica, 22 August 2010, ora 08:31

   

De ce pensiile nu trebuie sa fie impozate
Principiul modern al pensiilor e bazat pe un contract legal, intre stat si lucrator. Contra unor sume platite saptamanal, chenzinal sau lunar, de catre lucrator, in directa proportie cu nivelul de salarizare, statul garanteaza un anumit venit, pe viata, incepand de la data pensionarii.

Ce se intampla cu contributiile de asigurari sociale (banii de pensie) colectati de la lucratori de-a lungul a trei sau patru decenii de munca? Aceste sume enorme sunt tinute, teoretic, de stat intr-un cont special. Daca contribuabilul, lucratorul, ar fi pus acesti bani intr-o banca, la o dobanda de doar 5%, ar putea trai ani de zile, fara sa se atinga de suma "principala". Cu alte cuvinte, statul a beneficiat de aceste dobanzi doar prin mentinerea contului de asigurari sociale.

In multe situatii, contributia lucratorului la fondul de pensii era suplimentata de o "contributie sociala" din partea intreprinderii unde lucra. Salariatii "bugetari", la un moment dat, aveau aceasta contributie "de la stat", egala cu contributia lor.

Din datele actuale reiese faptul ca aproape 10% din lucratori nu ajung la pensie, iar un alt segment al populatiei, vreo 10%, moare in primii ani de la pensionare. Ce se intampla cu acest "surplus" de bani? In unele circumstante, sotul sau sotia sunt titularii unei portiuni a pensiei decedatului, lasand inca statului frumoase sume de bani, pentru a-si face birouri pulsate si pentru plata salariilor exagerate a celor de la varful ierarhiei, care vad de contabilitatea fondului de pensii.

In timpul lui Ceausescu, cresterea fondului activ de pensii, se facea fortat: aproape orice pensionar care ajungea prin spitale, murea. In acest fel raspunderea publica a statului pentru respectarea legii si a contractului de pensii, era redusa substantial, in timp ce o multime de bani, din fondul de pensii, deveneau disponibili pentru alte scopuri.

De ce e atata zarva in jurul pensiilor? Pentru ca Romania, ca multe alte tari din lume, a ajuns intr-o situatie dezechilibrata a obligatiilor de pensii. Daca prin anii 1960, pentru fiecare pensionar existau 15 - 20 de lucratori, acum, la inceputul secolului XXI, pentru fiecare pensionar exista numai 2 sau 3 lucratori. Guvernele au "mancat" banii pensionarilor si acum incearca sa iasa din impas pe spatele acelorasi lucratori, care au sperat la o batranete linistita.

Bunul simt si matematica ii cer, imperativ, statului, sa considere enormele sume provenite din dobanzi bancare la contul de pensii, de care s-a bucurat de decenii. Impozarea pensiilor e o veritabila insulta adusa celor care au fost daunati de politicile perverse ale guvernelor anterioare si prezente.

Criza pensiilor in Europa

In Europa, criza pensiilor a fost declansata de imigrarea care a iesit de sub orice fel de control: milioane de musulmani din Asia si Africa au asfixiat serviciile sociale din Anglia, Franta, Spania, Germania si Danemarca. Pentru a mentine "linistea" si pentru a preveni "rascoalele" de tipul celor din Paris in 2005, Guvernul a sacrificat fondurile de pensii.

Singura tare din lume, cu o balanta a fondului de pensii capabila de a mentine obligatiile viitorului apropiat e Elvetia. E o tara in care mai multi oameni trag caruta, decat cei ce-s suiti in ea. Politica de imigrari a Elvetiei e foarte severa, publicul votand, periodic, pentru orice schimbari in aceasta lege.

In Romania, in schimb, politica liberala de imigrare si de acordare a cetateniei, atrage critica specialistilor in domeniu pentru severitatea depopularii tarii de oamenii productivi, si importurile de "clienti" neproductivi pentru serviciile sociale.

Solutia? Respingerea politicii statului care e un impediment pentru dezvoltarea economica, si crearea de conditii avantajoase pentru a atrage investitii, industrii si bunastare in tara.

Inainte de a impozita pensiile batranilor, daca nimic altceva nu se mai poate face, pentru a blanta conturile tarii, sa se taie, imediat toate salariile potentatilor cu 50%! Daca asta nu ajunge, peste un an, sa se mai taie 50%. Insa Guvernul sa nu se atinga de pensii!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3926 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nenea nu ne intreba pe noi ce se intampla cu banii de pensii

oricum acest comentariu nu-l citeste cine trebuie, ne jucam si noi aici , ca cei mici, cu sapaliga in tarana

 

Argumentul principal !

Atunci cind erai salariat in Rominia,ti se oprea din salariu DEJA IMPOZITAT, o cota pentru pensie. Deci ti se lua un impozit direct la la sursa.Reimpozitarea banilor primiti ca pensie,este ILEGALA,si legea a sanctionat-o prin decizia CCR. NU SE FACE DUBLA IMPOZITARE NICAIERI IN LUME,dar Basescu se face ca nu stie !
Sint tari,precum Canada,care nu impoziteaza la sursa banii retinuti pentru pensie ( se acorda deductii echivalente cu suma impozitata din salariul brut,in momentul in care i-ti faci impozitul anual). In schimb, atunci cind iesi la pensie,toate veniturile pe care le ai,inclusiv pensia,este taxata progresiv.Pina la 15.000 $ cistigati anual se aplica taxa ZERO,dar daca ajungi la 80.000 $ venituri anuale platesti maximum de taxa chiar daca esti pensionar ( 38 % ,asta include taxa federala si provinciala impreuna ).
Acesta este ARGUMENTUL pentru care nu trebuiesc DUBLU IMPOZITATE pensiile !

in Romania singurul argument care functioneaza este la Cotroceni

site-ul acesta este cel mai slab site pe care am scris, ma delogheaza cand mi-e lumea mai draga, astfel incat trebuie sa dau copy paste la textul pe care mi-l pierde prin delogare, ufff
iata inca un motiv sa traiesti aici.

dubla impozitare se face in mod sistematic :

de exemplu veniturile sunt impozitate o data, ca venituri, adica bani care intra in posesia persoanei fizice sau juridice, dar si a doua oara , la iesire, prin TVA in momentul cheltuirii. Teoretic, fiecare miscare a banilor este impozitata cam peste tot. Mai sunt si exceptii, dar putine.

Daca impozitarea pensiilor s-ar face corect si ar fi aplicata in cadrul unei corecte impozitari generale nu vad de ce ne-am opune, cu conditia prevederii unor exceptii pe criterii sociale menite sa protejeze pe cei mai vulnerabili dintre cetateni.

gresit

impozitarea veniturilor se face dupa ce au fost scazute contributiile si deducerile, asadar venitul baza de impozitare este mai mic cu suma acestora, deci nu este o dubla impozitare. Deh e greu sa fi si inginer s contabil.

pentru hera

Inainte de a te pronunta asupra acestor lucruri ar trebui sa citesti definitiile urmatorilor termeni:
- impozite
- taxe
- acize

ai fi surpins(a) sa descoperi ca nu ai dreptate.

NU e asa

Tocmai scriam ca aceasta cota de contributie este scoasa din baza de impozitare la calculul impozitului pe venit.
Ar fi bine sa ma contraziceti dar nu prea aveti cum. Stiu sigur......

colegilor Naufragiatul si Eu-eu

Daca recititi cele scrise de mine veti vedea ca postarea se compune din doua paragrafe, respectiv doua idei. In prima e vorba de dubla impozitare, respectiv taxare - la intrarea si la iesirea banilor - si care este o practica generala. Nu am vorbit nimic despre impozitarea/taxarea contributiilor sociale, NIMIC ! Aveti dreptate, dar ceeea ce spuneti nu e in contradictie cu ceea ce scriu eu. Poate ar fi trebuit sa delimitez mai clar impozitul de taxare ; multumesc, aveti dreptate !

A doua parte a postarii mele este o opinie personala pe care o puteti combate, daca simtiti nevoia cu opiniile dumneavoastra.

habar nu ai pe ce lume traiesti

cota oprita pt pensii se scade din brut si abia apoi se impoziteaza salariul ,bovina,si in toata lumea asra se impoziteaza pensiile intr-un fel sau altul.Ca tu doar ai cotizat nu ti-ai strans banii si acum ti-i da inapoi.Acum altii platesc pentru tine

Ne jucăm cu ..păluta in tărană!

Mai grav e că acesti guvBoci,au impresia că EI au inventat Statul Roman!Ca atare,contractele cu Statul care nu a fost al lor PICĂ!
Am părerea că fondul de pensii format LA GENERAL este
păcătos!

de ce pensiile,,,

youtube R.I.P Jean Constantin - Romanta pensionarului sarac:
http://www.youtube.com/watch?v=nUJKlTXE9Bs&feature=searchyoutube sa nu-mi iei niciodata pensia.mpg:
http://www.youtube.com/watch?v=qGvp1flje3k&feature=related

 

Mda!

In timpul guvernului Tăriceanu,fondul de pensii prin grija ministrului muncii Mariana Campeanu era excedentar.De aceea li s-au mărit pensiile și indemnizațiile celor care nu puteau trăi(minimum de subzistență).Heeeeeeeei,și iată ca au apărut facocerii portocalii care au furat fondurile de pensii și le-au mutat la alte ministere,de exemplu la ministerul catastroficului Pogea care a și distrus financiar ROmania in frunte și sub "domnia" FALIMENTATORULUI găo Zeus.Că aveau nevoie de bani pentru campaniile lor electorale.Pentru aia au furat facocerii portocalii fondurile de pensii.ȘI NU NUMAI!

Alma Roberta nu are nevoie de pensie.Ea va trăi din mila clienților din Crucea de Piatră.

Trăiască Alianța Ciuvică.

 
 

Tu esti Roberta Anastase ?

Daca nu,ce te basici atita ? E opinia lui fata de acesta persoana si raspunderea lui totodata pentru ce afirma

Lui Bubiko

Intr-un timp, in Romania, salariul se impoza brut, dupa care se deduceau asigurarile sociale. Deci pensia era
impozata la data contribuirii. La fel in SUA. Salariul
brut e impzat, dupa care asigurarile sociale, medicale si
ajurorul de somaj sunt scazute, ca sa ajungi la salariul
net. Deci platile de asigurari sociale (Social Security)
nu se impozeaza, decit dace celeltalte venituri ale pensionarului depasesc un anumit nivel. Amicul din Canada
se refera, fara sa stie,la asa-numitele conturi de pensie
individuale (particulara) care, daca nu sunt impozate la sursa, trebuie impozata la destinatie.

IN URMA A 40 DE ANI DE MUNCA SI DUPA O CONTRIBUTIE DE 350000 RON....

....AM O PENSIE DE 1000 RON PE LUNA.ASTA NU ACOPERA NICI MACAR DOBINDA DE 5%.FONDUL DE PENSII E CAPUSAT DE TOT FELUL DE CHELTUIELI CARE IL DIMINUEAZA:CONCEDII MEDICALE,BILETE DE TRATAMENT,PENSII PENTRU CEI CE NU AU CONTRIBUIT LA SISTEM ,BILETE DE CALATORIE GRATUITE .

 

Asa e Bubiko!

Dar aceea care ne tin de zgardă au mari si dese NECESITĂŢI!

@Julian Chitta & documentarea unui articol

L-as ruga pe autor sa mai incerce sa afle si informatii exacte inainte de a le mentiona in articole.
Afirmatiile domniei sale nu prea se sustin si dau ca exemplu citatul : "Daca prin anii 1960, pentru fiecare pensionar existau 15 - 20 de lucratori, acum, la inceputul secolului XXI, pentru fiecare pensionar exista numai 2 sau 3". Sa intelegem ca domnia sa se refera la alta tara? Situatia din Romania nu a fost si nu este exact asa cum ne-o prezinta domnia sa.
De altfel domnia sa traieste de multi ani in USA si nu mai are acces la datele actualizate despre Romania sau nu gaseste de cuviinta sa se informeze.
Acesta nu este primul articol bazat pe informatii incorecte scris de domnul Julian Chitta.
As fi de acord ca opiniile domnului Chitta sa fie promovate la COMENTARII dar nu la articole!
ZIARE.COM aude cineva?

 

Pentru Grasul

Am folosit datele care se gasesc pe site-ul demografic al
ONU, pentru Europa. (In ignoranta mea,eu credeam ca si Romania face parte din Europa Unita. Imi cer scuze daca v-am gresit.)
Pe ce statistici va bazati afirmatiile Dv.? Lamuriti-ma
si pe mine. Inca odata, multumiri pentru efortul DV.de a-mi descide ochii.

Ba da

Hai sa va zic eu de ce: Cota de contributie retinuta sau cotizata lunar este scoasa din baza de impozitare lunara atunci cand de calculeaza impozitul pe salarii.
La fel si atunci cand platesti individual contributia pe baza contractului individual de asigurare nu se retine nici un impozit pe venitul respectiv.
Imi pare si mie rau pentru pensionarii cu venituri mici, dar viitorii pensionari, care acum lucreaza in privat, exceptand multinationalele nu vor avea nici pe departe pensiile de acum. Pentru un punct si ceva de pensie (echivalent aprox la 1000 lei pensie actuala) trebuie sa ai salarii brute de aprox. 2 ori salariul mediu brut pe economie. Nu sunt pulti patroni cxare sa ofere aceste salarii.

 

@Moldoveanu & "Argumentul principal !"

Vedeti comentariul scris de @naufragiatul
Pentru dumneavoastra, in cazul in care mai cititi si raspunsurile altor forumisti la comentariile dumeavoastra il copii special:
gresit
impozitarea veniturilor se face dupa ce au fost scazute contributiile si deducerile, asadar venitul baza de impozitare este mai mic cu suma acestora, deci nu este o dubla impozitare. Deh e greu sa fi si inginer s contabil.

 

PARIU

PUN PARIU PE UDREA CA PENSIILE (SI CELE MICI) VOR FI IMPOZITATE !!

 

asa si trebuie

orice venit din orice sursa, fie ea si din asigurari de pensii, trebuie impozitat, chiar si cheltuielile pe care nu le faci (gen transportul la si de la locul de munca) trebuie considerat venit si trebuie impozitat, numai in acest fel vom ajunge si noi sa avem venituri la bugetul de stat de 38-40 % din PIB si nu de 30-31 %.
In plus toate terenurile trebuie impozitate corespunzator, iar impozitul pe proprietate trebuie sa devina o sursa majora de venituri la bugetul de stat. Sistemul asigurarilor de pensii, de sanatate si de somaj este deficitar tocmai datorita privatilor care salarizeaza, pe hartie, la minimul pe economie si nu platesc catre stat nici aceste contributii. Statul trebuie sa se transforme intrun bun colector si trebuie sa impoziteze orice venit, din orice sursa.

partial color

nu chiar orice venit trebuie impozitat pentru ca sa existe venituri la bugetul statului !oriunde in lume grilele de impozitare incep cu limite de la care se incepe perceperea impozitelor! chiar si la tva exista cote reduse sau scutiri ! asta , pentru a ajuta categorii sociale defavorizate sau a incuraja anumite domenii prioritare !! ca sa revenim la romania , pensiile peste 1000 lei se impoziteaza si acum iar cele sub 1000 lei ar fi jenant sa le mai si impozitezi , cand deja este rusinos ca ele exista !!ar fi mult mai simplu sa fie reduse cheltuielile cu consultanta catre stat facute de firmele de partid si colectarea datoriilor catre stat cesionate in irak tot de firmele de partid !! etc

exemple concrete

nu am spus ca trebuie sa se aplice aceeasi cota pentru toate veniturile, insa daca vorbim despre "alte parti, alte tari" este bine sa depasim evazivul si sa intram in concret, ce tari ? cum se face ? care e sistemul ? altfel nu suntem decat niste Mircea Badea si Mihai Gidea cu totii.

va grabiti...

Te poti vindeca de cancer ? www.green-gold-imune.webs.com
Doar daca ai un sistem imunitar puternic ! www.imune.webs.com
Multi incearca dar organismul lor pur si simplu nu rezista. Ce este de facut?
www.wellstar-shop.webs.com
O companie germana a creat un produs execeptional : Green Gold Imune ! www.wellstar-shop-de.webs.com
...continuare web-sites... www.greengoldimune.webs.com

www.green-gold-imune-shop.webs.com sau www.imune-shop.webs.com

Dacă pui pe ea,NU FAC!

Mi se face doar ...părul de găină!
Din alte considerente,pdlei nu prea mai au timp de POZNE!

PARIU !

PUN PARIU PE UDREASA CA SE VOR IMPOZITA TOATE PENSIILE !!

 

fiecaruia pe intelesul lui

Sa-ti explic, cand platesti contributii de pensii, suma respectiva nu se impoziteaza, nu este normal ca in momentul cand beneficiezi de dreptul astfel cumulat, sa se impoziteze ?

pensiile

mai mari decat salariul mediu trebuie impozitate,asa se face si in tari din restul europei sau noi avem mai multe perechi si suntem scutiti? in acest caz ii dau dreptate lui base!

 

auzi stimabile Chitta,nu cumva dumneata esti unul dintre aceia care primesc pensii speciale?

auzi stimabile Chitta,nu cumva dumneata esti unul dintre aceia care primesc pensii speciale?de te apuca asa deodata mila de pensionari ?...mai ales ce cei "speciali"...pai daca este asa de criza incat sa-mi taie mie salariul cu 50%tu de ce sa iei banii intregi?...multzi papagali care au vandut tzara devenitzi peste noapte "speciali"se gasesc acuma dupa ce au jefuit fondul de pensii mancand pensii speciale

 

sa ne administram singuri banii pentru pensie

da nu mai bine ne strangem noi banii de pensie fiecare in parte?luam fiecare fluturashii de salarii,socotim cat am cotizat,aplicam dobanda cea mai mica din fiecare an facand o medie si cerem statului sa ne dea banii,ne deschidem personal cont la banca si ne administram cum stim... ce sa mai dam griji statului?in felul asta dispare si structura Casa pensiei cu salariatzii sai deci o economie la cheltuielile statului ca aia raman fara obiectul muncii,raman disponibule la vanzare ceva sedii care mai de care din care statul ar incasa ceva bani...terminam cu jelaniile si cu smecherii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor