Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)

Duminica, 06 Martie 2011, ora 21:27
2414 citiri
Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)
wal street .ro

Nu degeaba, majoritatea tinerilor nu crede in sistemul de pensii romanesc si nici macar nu viseaza la ziua cand vor ajunge sa traiasca din cotizatiile actuale. Cand auzi, zi de zi, ca exista riscul de neplata a pensiilor, iar sistemul este nesustenabil, te intrebi de ce naibii mai e nevoie sa cotizezezi la un asemenea fond falimentar?

Ca sa-i platesti pensia lu' tac'tu, imi spune cu emfaza un sustinator infocat al actualei puteri. Ok, i-o platesc ca statul nu are un buget sustenabil, dar mie cine mi-o plateste cand imi va veni randul? Si ne punem pe un pic de analiza.

Banii pentru pensii se platesc din fondul de contributii al salariatilor activi completat, uneori sau din ce in ce mai des, cu sume de la bugetul consolidat al statului. Ideal ar fi ca populatia ocupata sa depaseasca numeric pe cea aflata in pensie. Ce se intampla in Romania?

Gradul de ocupare a fortei de munca este scazut, iar Romania nu se poate lauda decat cu o populatie din ce in ce mai imbatranita. Cifrele arata ca indicele natalitat/ mortalitate este favorabil celor dusi la Domnul. E bine, dupa cum spunea Traian Basescu, ca forta de munca este libera sa plece din tara. Multi pleaca definitiv. Din pacate, majoritatea celor care aleg acest drum sunt tineri, iar soarta celor ramasi, in majoritate trecuti de prima tinerete, ramane in mainile statului.

Putem spune ca ramane in mainile celor putini care mai muncesc pe-aici, ca doar ei sustin bugetul, dupa cum sustinea profesorul Cristian Parvulescu. Deci, statul suntem noi, iar Guvernul ne conduce. A sustine, cum o facea domnul Basescu obsesiv, ca "statul nu mai poate", este o abordare gresita, sau o exprimare nepotrivita. "Guvernul nu mai poate", ar fi corect spus, pentru ca acesta ne conduce si isi tot asuma raspunderi dar ignora sa se uite macar pe intelesul lingvistic al cuvantului "asumare".

Un stat ar trebui sa fie capabil sa asigure supravietuirea, daca nu decenta, unui sistem pe care singur l-a creat. Cand un stat ca Romania ajunge sa deplanga un deficit de 3 miliarde euro al sistemului de pensii, este un semnal rau pentru mediul economic. Guvernul Tariceanu si-a permis sa mareasca pensii pentru ca avea excedent. Locuri de munca erau, lumea castiga bine, iar colectarile la sistemele sociale mergeau bine.

A arunca vina pe darnicia lui Tariceanu nu stim daca este corect din moment ce Traian Basescu, intr-o sedinta de bilant desfasurata in fata Parlamentului, isi asuma triumfalist toate aceste cresteri de pensii, pensii minime garantate si salarii medii in Romania. Deci, stia ce se intampla in tara si credea ca sistemul economic este viabil si bine structurat.

Din pacate, acum, Basescu impreuna cu subordonatii au uitat ce sustineau candva. Nu au puterea si nici capacitatea profesionala necesara sa aduca un plus de valoare sistemului de pensii. Tot ceea ce i-a manat in lupta pe actualii guvernanti a fost teama. Teama de colaps, frica de faliment. Comportandu-se in mod autist, au constatat la un moment dat ca populatia nu mai poate fi mintita, dupa cum sustinea Sebastian Vladescu, si au purces la reforme.

Dar nu reforme in care trebuie sa-ti pui mintea si aportul profesional. S-au folosit de cel mai la indemana instrument: reducerea cheltuielilor. Dar nu cu cap si nici cu minte, ci de-a valma. Nici de acolo de unde trebuie ci de la cei mai vulnerabili oameni ai societatii, care nu au puterea decizionala decat o data la ptaru sau cinci ani. Au intrat in aceasta hora postelctorala austera bugetari, mame, handicapati, pensionari, salariati din mediul privat, care si ei au avut de suferit prin marirea TVA si impozitarea tichetelor de masa.

Nu-i un secret ca raportul salarii mici si impozite pe forta de munca la fel ca inainte aduce incasari mai mici. O scadere a taxelor pe forta de munca, atat la angajat, cat si la angajator, ar fi condus catre o mica impulsionare a initiativei private si o doza mica de optimism pentru investitorii care asteapta un moment prielnic. Dar cum sa cerem un lucru atat de imens unui guvern care a omorat liberul profesionist in Romania, cel care a dorit sa-si ia soarta in proporiile maini.

In lipsa acestor stimuli fiscali, multi au trecut in economia subterana, si implicit au devenit neplatitori de cotizatii CASS sau CAS. Trambitata cota unica de 16 la suta reprezinta praf in ochii alegatorilor care mai cred ca inca suntem condusi de un guvern de dreapta.

Ce rost are o cota unica daca impozitarea fortei de munca se afla pe primul loc, insumat, in UE. Vorba lui Catalin Avramescu, consilier prezidential: tratati-va cu paducel ca doctorii oricum sunt praf!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pensii guvern economie, #plata pensii Romania, #Basescu reforme, #cotizatii pensii, #pensii Romania, #sistem pensii piramidal , #sistemul pensii