Ziare.com

Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)

Duminica, 06 Martie 2011, ora 21:27

   

Falimentul unui sistem piramidal, colapsul unui Guvern autist (Opinii)
Nu degeaba, majoritatea tinerilor nu crede in sistemul de pensii romanesc si nici macar nu viseaza la ziua cand vor ajunge sa traiasca din cotizatiile actuale. Cand auzi, zi de zi, ca exista riscul de neplata a pensiilor, iar sistemul este nesustenabil, te intrebi de ce naibii mai e nevoie sa cotizezezi la un asemenea fond falimentar?

Ca sa-i platesti pensia lu' tac'tu, imi spune cu emfaza un sustinator infocat al actualei puteri. Ok, i-o platesc ca statul nu are un buget sustenabil, dar mie cine mi-o plateste cand imi va veni randul? Si ne punem pe un pic de analiza.

Banii pentru pensii se platesc din fondul de contributii al salariatilor activi completat, uneori sau din ce in ce mai des, cu sume de la bugetul consolidat al statului. Ideal ar fi ca populatia ocupata sa depaseasca numeric pe cea aflata in pensie. Ce se intampla in Romania?

Gradul de ocupare a fortei de munca este scazut, iar Romania nu se poate lauda decat cu o populatie din ce in ce mai imbatranita. Cifrele arata ca indicele natalitat/ mortalitate este favorabil celor dusi la Domnul. E bine, dupa cum spunea Traian Basescu, ca forta de munca este libera sa plece din tara. Multi pleaca definitiv. Din pacate, majoritatea celor care aleg acest drum sunt tineri, iar soarta celor ramasi, in majoritate trecuti de prima tinerete, ramane in mainile statului.

Putem spune ca ramane in mainile celor putini care mai muncesc pe-aici, ca doar ei sustin bugetul, dupa cum sustinea profesorul Cristian Parvulescu. Deci, statul suntem noi, iar Guvernul ne conduce. A sustine, cum o facea domnul Basescu obsesiv, ca "statul nu mai poate", este o abordare gresita, sau o exprimare nepotrivita. "Guvernul nu mai poate", ar fi corect spus, pentru ca acesta ne conduce si isi tot asuma raspunderi dar ignora sa se uite macar pe intelesul lingvistic al cuvantului "asumare".

Un stat ar trebui sa fie capabil sa asigure supravietuirea, daca nu decenta, unui sistem pe care singur l-a creat. Cand un stat ca Romania ajunge sa deplanga un deficit de 3 miliarde euro al sistemului de pensii, este un semnal rau pentru mediul economic. Guvernul Tariceanu si-a permis sa mareasca pensii pentru ca avea excedent. Locuri de munca erau, lumea castiga bine, iar colectarile la sistemele sociale mergeau bine.

A arunca vina pe darnicia lui Tariceanu nu stim daca este corect din moment ce Traian Basescu, intr-o sedinta de bilant desfasurata in fata Parlamentului, isi asuma triumfalist toate aceste cresteri de pensii, pensii minime garantate si salarii medii in Romania. Deci, stia ce se intampla in tara si credea ca sistemul economic este viabil si bine structurat.

Din pacate, acum, Basescu impreuna cu subordonatii au uitat ce sustineau candva. Nu au puterea si nici capacitatea profesionala necesara sa aduca un plus de valoare sistemului de pensii. Tot ceea ce i-a manat in lupta pe actualii guvernanti a fost teama. Teama de colaps, frica de faliment. Comportandu-se in mod autist, au constatat la un moment dat ca populatia nu mai poate fi mintita, dupa cum sustinea Sebastian Vladescu, si au purces la reforme.

Dar nu reforme in care trebuie sa-ti pui mintea si aportul profesional. S-au folosit de cel mai la indemana instrument: reducerea cheltuielilor. Dar nu cu cap si nici cu minte, ci de-a valma. Nici de acolo de unde trebuie ci de la cei mai vulnerabili oameni ai societatii, care nu au puterea decizionala decat o data la ptaru sau cinci ani. Au intrat in aceasta hora postelctorala austera bugetari, mame, handicapati, pensionari, salariati din mediul privat, care si ei au avut de suferit prin marirea TVA si impozitarea tichetelor de masa.

Nu-i un secret ca raportul salarii mici si impozite pe forta de munca la fel ca inainte aduce incasari mai mici. O scadere a taxelor pe forta de munca, atat la angajat, cat si la angajator, ar fi condus catre o mica impulsionare a initiativei private si o doza mica de optimism pentru investitorii care asteapta un moment prielnic. Dar cum sa cerem un lucru atat de imens unui guvern care a omorat liberul profesionist in Romania, cel care a dorit sa-si ia soarta in proporiile maini.

In lipsa acestor stimuli fiscali, multi au trecut in economia subterana, si implicit au devenit neplatitori de cotizatii CASS sau CAS. Trambitata cota unica de 16 la suta reprezinta praf in ochii alegatorilor care mai cred ca inca suntem condusi de un guvern de dreapta.

Ce rost are o cota unica daca impozitarea fortei de munca se afla pe primul loc, insumat, in UE. Vorba lui Catalin Avramescu, consilier prezidential: tratati-va cu paducel ca doctorii oricum sunt praf!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2147 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

deformare fara rusine a realitatii

1.si pe vremea lui tariceanu pensionarii erau mai multi ca cei angajati,(fapt unic in europa)deci a mari pensiile intr-un sistem matematic nesustenabil a fost de neinteles,si sigur un malpraxis din punct de vedere economic

2.cat despre "excedentul" pe care il avea tariceanu(ca de aia a putut mari pensiile,zice asa zisul ziarist) ,acesta a fost de
5,4% DEFICIT BUGETAR
3.Inca in 2008 Presedintele Basescu a spus,cu subiect si predicat,ca sistemul de pensii este in colaps
4.ceeace face noua lege a pensiilor este a aduce deficitul fondului de pensii la cifre mai rezonabile(13 miliarde in locde 21 de miliarde daca se pastra situatia din timpul lui tariceanu)
5.pentru a deveni viabil matematic mai trebuie umblat la sistem(cresterea varstei,a contributiilor,a numarului contribuabilor) ceeace fac toate tarile din europa
Numarul de inexactitati sau deadreptul minciuni din acest articol este suficient pentru ca in orice tara civilizata acestui asa zis ziarist sa i se ia licenta
Ps:ce ar fi sa cautati in DEX cuvantul autist,dleAnghel?

 

In "ziaristica" damboviteana se lucreaza cu CAP: Catastrofismul Amatorismul, si Pupincurismul!

La atata ii duce capul si interesul...

Autism de jurnalist care stie tot

Dle.Anghel,nu va pot blama pentru ca nu aveti pregatire economica,dar o pot face pentruca dati verdicte intr'un domeniu pe care-l ignorati.
Problema sistemului de pensiieste grava in toata lumea.Cauza principala este cresterea sperantei de viata si modificarea radicala a piramidei varstelor. SUA a inghetat pensiile "de stat"(social security)de trei ani.Si spre deosebire de Europa,acestea sunt extrem de mici(intre 600 si 1700 dol pe luna,ceiece in USA nu-ti permite sa supravietuiesti).
Pensiile americane sunt calculate absolut in functie de contributie(16% lunar impartit egal intre angajator si angajat,plus ,seprat, o contributie pentru asigurari de sanatate)) si indexate exclusiv prin rata inflatiei(calculata fara evolutia preturilor la alimente si combustibil!!!).In aceste conditii toti americanii responsabili isi creiaza propriul lor fond de pensii(in special "Annuities")scutite de impozite pana in momentul retragerii.Varsta universala de pensionare tinde spre de 67 ani.Toate acestea in situatia in care imigratia masiva de tineri asigura un echilibru intre pensionari si activi.Cu toate acestea sitemul de pensii este in pericol.
In Romania timp de 22 de ani s-a dus o politica iresponsabila in materie de pensii.Raportul pensionari-productivi este cel mai prost din lume!!!S-au pensionat milioane de oameni la 50-55 de ani,multi prin fraudarea legii,pensiile devenind un fel de pomana sociala.Tineretul a emigrat masiv inainte de intrarea in UE(in special dupa mineriade) Guvernul nu este capabil sa rezolve problema!Dle Anghel,niciun guvern nu o poate rezolva!Va schimba piramida varstelor?
Laudati pe Tariceanu ca a marit pensiile(din motive pur electorale)sicand s-a terminat excedentul cum asiguri pensiile?Excedentul trebuia investit pentru creiarea de noi locuri de munca producatoare de venit bugetar,inclusiv pentru pensii.Dle Anghel,un principiu elementar economic spune ca veniturile nu trebuiesc majorate mai mult decat cresterea productivitatii muncii.Tariceanu habar n'avea de legile economiei.Afirmati din ignoranta ca trebuiau intai reduse impozitele.Nu dle.intai reducicheltuielile statuluicu bugetarii(principiul Reagan)economiile le investesti si creiezi noi venituri ca sursa de majorare a pensiilor,salariilor etc.
Afirmati ca masurile guvernului au dus la omorarea liberului profesionalism!!!Va referiti la sutele de mii de firme capuse sau de fatada ,fara profit,care au disparutdupa aplicarea unui impozit minim?Pai acest lucru a fost una din operatiunile de curatire a economiei de balast!Spuneti ca guvernul a incurajat munca la negru!Fals!Deabea acum incepe sa se restranga munca la negru ce s-a dezvoltat ca o pecinginein ultimii 22 de ani!
Dle Anghel,nu statul trebuie sa asigure bunastarea cetateanului ci cetateanul insusi,prin munca si cinste!In aberanta Constitutie a Romaniei sunt legi conform carora statul trebuie sa asigure o viata decenta cetatenior!!!Fals!Fiecare cetatean trebuie sa-si asigure bunastarea sa si a statului prin munca.Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor