Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:31
10199 citiri
Pensie la 65 de ani si pentru femei, "pentru imbunatatirea colectarii impozitelor"
Foto: incont.ro

Pe site-ul ministerului Muncii a aparut proiectul unei legi care ar urma sa modifice Legea Pensiilor. Potrivit acestui proiect, pana in 2035, varsta de pensionare a femeilor nascute dupa 1970 va urca pana la 65 de ani.

Din 2035 varstele de pensionare atat la barbati, cat si la femei se vor egaliza, la 65 de ani. In acest moment, varsta standard de pensionare este, conform legii, de 65 de ani la barbati, si de 63 la femei.

Atingerea acestor varste de pensionare se face insa gradual, in functie de data nasterii. Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030,

Stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 13 la 15 ani. Iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pentru ambele categorii. Conform anuntului de pe site-ul ministerului Muncii, proiectul este tinut in dezbatere publica doar o saptamana, pana pe 18 noiembrie 2013.

In motivatia aparuta in nota de fundamentare a proiectului, se arata ca "Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta.

Egalizarea varstelor standard de pensionare intre femei si barbati va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala.

In paralel este necesara atragerea si mentinerea pe piata fortei de munca a lucratorilor in varsta, depasind actualele tipare de pensionare, in concordanta cu cresterea sperantei de viata precum si examinarea nivelului de adecvare a pensiilor in vederea prevenirii saraciei persoanelor de varsta inaintata.

Procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei".

Simion Hancescu, liderul FSLI, a declarat, la Digi 24, ca nu stia de punerea acestui proiect in dezbaterea publica si ca ar trebui ca femeile sa iasa mai repede la pensie in functie de numarul de copii ai fiecareia.

"E nedreapta aceasta masura. Ar fi bine sa se ia in calcul fiecare copil nascut de o femeie. Merita femeile, avand in vedere sacrificiul facut, sa castige un an de pensie la fiecare copil", a declarat Hancescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Ministerul Muncii femei pensionare 65 ani, #proiect varsta pensionare femei 35 ani, #proiect Minister Muncii femei 2030 , #sistemul pensii