Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 14:56
8766 citiri
Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele asociatiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta.

Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din 'generatia decreteilor' (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile - n.red.) va intra in plata pensiei.

Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus presedintele APAPR.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a spus ca rata de inlocuire a venitului salarial cu pensia publica se situeaza la 45%.

Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) detine active de 4,25 miliarde de euro.

"94% din investitiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente in Romania, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% in instrumente cu risc scazut. Fondurile de pensii detin 11% din titlurile de stat ale Romaniei.

Stolojan: Nu cred ca va mai indrazni cineva vreodata sa reduca salarii sau pensii in Romania

De asemenea, fondurile de pensii private detin plasamente de 700 milioane de euro pe piata de capital si asigura peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucuresti, avand un rol crucial in succesul ofertelor publice recente", a spus presedintele APAPR.

Potrivit datelor asociatiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situeaza la 11,2% de la momentul lansarii, in mai 2008. In cazul Pilonului III, lansat in mai 2007, acest indicator a atins 8,2%.

Pe Pilonul II activeaza 8 fonduri, care numara 6,2 milioane de participanti, cu active nete de 17,8 miliarde de lei, din care 3,6 miliarde de lei reprezinta castigul net din investitii. Cu 10 fonduri, Pilonul III are 337.000 de participanti si active nete de 975 milioane de lei.

Citeste si:
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Ce-i mână pe politicieni în luptă pentru diploma de doctor: beneficiile invizibile. Avansare în carieră, bani și arderea etapelor
Un nou scandal privind doctoratele plagiate zdruncină România la vârful administrației după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este...