Reducerea contributiei la pilonul II, masura pentru ca pensiile sa nu scada

Duminica, 09 Mai 2010, ora 17:54
2426 citiri
Reducerea contributiei la pilonul II, masura pentru ca pensiile sa nu scada
Foto: Arhiva

Reducerea contributiei salariatului la pilonul II de pensii de la 2,5% la 2% ar strange 400 de milioane de euro la buget - aceasta fiind o masura propusa pentru ca pensiile sa nu scada cu 15%, au anuntat sindicalistii dupa discutiile cu seful statului.

Sindicatele si presedintele au convenit, duminica, infiintarea unei structuri de criza la care vor participa Presedintia, Guvernul, sindicatele, patronatele si posibil si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare. Structura ar urma sa analizeze masurile si solutiile alternative de redresare.

"Una dintre masurile propriu-zise este renuntarea la reducerea contributiei de asigurari sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I si transferarea catre pilonul II. (...) Inseamna aproximativ 400 de milioane de euro care vor intra in structura CNPAS, ceea ce va permite o sursa suplimentara, ramanand pilonul II cu cei 2%", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a precizat ca, daca 0,5% din salariul angajatului raman la pilonul I de pensii, asa cum s-a convenit, efectul asupra reducerii pensiilor ar putea fi "anulat". Decizia finala urmeaza sa fie luata marti.

Masurile de reducere a pensiilor si salariilor, aplicate pana la 31 decembrie

Tot in cadrul structurii de criza va fi discutata majorarea salariului minim pe economie la 705 lei, ca masura de combatere a evaziunii fiscale si modificarea legislatiei astfel incat sa fie platite contributiile de asigurari sociale si pentru drepturile de autor.

Sindicatele au mai propus trecerea Inspectiei Muncii sub tutela Parlamentului.

Pentru aplicarea restructurarilor din sistemul bugetar, va fi infiintata o comisie care va analiza criteriile de restructurare si aplicarea acestora. Sindicatele au mai propus modificarea legislatiei astfel incat functionarii publici sa fie protejati in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor de serviciu. Legislatia ar urma sa fie modificata in procedura de urgenta si sa fie in vigoare pana la 1 iunie 2010.

"De principiu, aceste restrictii (de reducerea a salariilor si pensiilor n.r.) sunt prevazute numai pana la 31 decembrie 2010 si, in momentul reabilitarii lor, vor fi retrase, cand se echilibreaza bugetele", a spus Hossu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#masuri scadere pensii, #reducere contributie pilon pensii , #sistemul pensii