Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 23:21
9636 citiri
Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune ca ar trebui sa avem incredere in sistem, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.

Ciutan a explicat, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, cum functioneaza sistemul de pensii in Romania si de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati.

"In acest moment, varsta de pensionare este de 59,8 ani pentru femei si 64,8 ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare este 34,8 ani pentru barbati si 29,8 ani pentru femei. Deci, inca nu am ajuns la stagiul de 35 de ani si nici la varsta de pensionare de 65 de ani. Vorbim de aceste valori din anul 2015, pentru barbati, si abia din 2035, pentru femei. Aceasta egalitate de sanse poate tot societatea a cerut-o.

Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate.

In Romania, in acest moment, barbatii sunt discriminati prin modul de calcul al pensiilor. Oricum, cresterea varstei de pensionare se va face intr-o perioada indepartata. In intreaga lume exista un trend de crestere a acesteia, in contextul cresterii sperantei de viata si a faptului ca din ce in ce mai multe persoane care se apropie de varsta pensionarii isi doresc sa ramana active", a explicat sefa Casei de Pensii.

Cum se calculeaza de fapt pensia?

Pensia se calculeaza raportand venitul lunar al unei persoane pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale la salariul mediu brut pe economie, a explicat Ileana Ciutan.

"Sa realizezi un punct de pensie inseamna ca al tau castig lunar sa fie la nivelul acestui salariu. Valoarea unui punct de pensie e in acest moment de 762,1. Daca ai lucrat un numar de ani egal cu stagiul complet de cotizare si salariul tau a fost la nivelul castigului salarial mediu brut, tu ai realizat 1 punct si atunci pensia ta e de 1 punct", a adaugat aceasta.

19.500 de pensionari au dat Casa de Pensii in judecata

Acum, Casa de Pensii are pe rol in jur de 19.500 de procese.

"Sa stiti ca 19.500 de procese la 5.300.000 de pensionari inseamna o proportie de 0,3%. Deci, nu mi se pare chiar atat de mult. Procesele aflate pe rol sunt independente de modul in care casele de pensii stabilesc drepturile. Foarte multe procese sunt pentru sporurile nevalorificate la pensie, cum este cel de acord global pentru care nu au fost platite contributiile. Alte procese sunt legate de grupele de munca. Din 2008, s-a acordat pentru fiecare an in care o persoana a lucrat in fostele grupe de munca II si I un spor de 0,25, respectiv, 0,5% asupra punctajului la pensie.

Ordinele in baza carora s-au acordat aceste grupe si-au incheiat aplicabilitatea la 1 aprilie 2001, iar pana la acel moment, angajatorii aveau timp sa-si declare toti salariatii pe care i-au avut incadrati in grupele de munca. Foarte multi angajatori incearca insa sa elibereze acum adeverinte, in baza unor ordine abrogate, pentru angajatii carora nu le-au acordat la acel moment grupe de munca, care nu au avut inscrise in carnetele de munca aceste grupe.

Pentru a fi luate in calcul, aceste adeverinte trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: in primul rand, trebuie sa indice cu exactitate documentul prin care s-a facut incadrarea persoanei in grupa. Cei care vin acum cu adeverinte nu au intotdeauna aceste nominalizari, fie pentru ca nu au fost facute atunci, fie pentru ca nu se mai gasesc arhivele societatilor care s-au desfiintat, fie nominalizarea e facuta incorect, cu functia, si nu cu persoana. Cei care nu au avut perioada inscrisa in carnet si nici adeverinta anterioara lui 2011 intampina probleme", a incheiat Ciutan.

Citeste si:
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Gabriela Firea, atac la Nicușor Dan pe tema fondurilor europene pentru înlocuirea conductelor: „300 de milioane de euro sunt la un pas de a fi pierdute”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, l-a atacat marți, 18 ianuarie, pe primarul Capitalei Nicușor Dan, afirmând că Bucureştiul riscă să piardă o şansă financiarā unică, în timp ce mii...