Ziare.com

Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 21:06

   

Situatia dramatica din sistemul de pensii romanesc, in date statistice
Pensiile speciale ale militarilor sau magistratilor nu reprezinta singura mare problema din acest sector. Conform datelor statistice, in Romania, 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza.

Astfel, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive, scrie Ziarul Financiar.

Daca in 1990 in Romania existau 8,1 milioane de salariati si 3,6 milioane de pensionari, raportul s-a inversat dramatic in ultimii 20 de ani: in prezent exista 5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de salariati.

Bugetul asigurarilor sociale nu se mai poate sustine singur din incasarile din contributiile obligatorii la sistemul de pensii ca urmare a majorarii pensiilor cu 50% in 2007. In plus, cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor, iar situatia nu mai poate continua ca in prezent.

Conform jurnalistilor de la Ziarul Financiar, problemele Romaniei sunt duble. O data ca are o rata de ocupare scazuta si, a doua oara, cei care au o ocupatie nu sunt prinsi in "sistem", deci nu contribuie la buget cu taxe si impozite.

Potrivit datelor statistice, in Romania numarul persoanelor ocupate este de circa 9,3 milioane. In total, din intreaga populatie ocupata de la varsta de 15 ani si pana dupa varsta de 65 de ani, 5,1 milioane lucreaza in mediul urban si 4,3 milioane in mediul rural.

Practic, cu adevarat conteaza categoria care lucreaza in mediul urban pentru ca, in majoritate, aceasta este angajata si plateste taxe si impozite, dar si contributiile la pensii din care este achitat dreptul la pensie, scriu jurnalistii de la Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, statisticile arata ca, in noiembrie trecut, din cei 5,49 de milioane de pensionari doar 3,8 milioane atinsesera limita de varsta completa pentru a iesi la pensie. Dintre acestia, doar 2,1 milioane aveau si limita de varsta si stagiu complet de cotizare, mai putin de jumatate din numarul total de pensionari. Aproape 1,7 milioane de pensionari aveau limita de varsta pentru a iesi la pensie, dar stagiul de cotizare incomplet. 127.000 de pensionari erau inregistrati in noiembrie trecut cu pensie anticipata partiala.

Peste 40.000 de pensii de invaliditate false

Un control dispus anul trecut de Guvern a scos la lumina sute de cazuri in care pensiile de invaliditate au fost obtinute cu incalcarea legii. In Romania, sunt 40.000 de pensionari cu gradul I de invaliditate, 490.000 cu gradul II de invaliditate si 336.000 cu gradul III de invaliditate. In urma controalelor efectuate, numarul pensiilor de invaliditate a scazut din ianuarie trecut pana in noiembrie cu peste 40.000.

In Romania, mai sunt, de asemenea, 648.000 de pensii de urmas.

Toate aceste pensii inseamna 10 miliarde de euro anual, bani care sunt platiti din contributiile celor patru milioane de angajati, dar si direct de la bugetul de stat (peste 1,5 mil. euro in 2009) intrucat bugetul pensiilor nu face fata acestor cheltuieli. Guvernantii isi propun ca pana in 2020 sa se echilibreze bugetul de pensii astfel incat sa nu mai fie nevoie de interventia bugetului de stat pentru sustinerea pensiilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6103 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....." in Romania, 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza."

Monitorul Oficial nr. 0852 din 20 Decembrie 2010
Lege 263 din 16 Decembrie 2010
Emitent: Parlamentul Romaniei
Legea privind sistemul unitar de pensii publice

ART. 53

(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbati
si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizează
prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonării
prevăzute in anexa nr. 5.

Anexa 5
VÂRSTE STANDARD de pensionare, stagii complete si stagii
minime de cotizare

Ianuarie 2011:
A. BARBATI
- varsta de pensionare = 64 ani;
- stagiu complet de cotizare = 34 ani
- stagiu minim de cotizare = 13 ani
B. FEMEI
- varsta de pensionare = 59 ani
- stagiu compet de cotizare = 28 ani
-stagiu minim de cotizare = 13 ani
Deci varsta de 65 ani este bagata aiurea in aceste date statistice!

 

Acum sa-i vad pe eroii militari si comentatorii lui peste congelat

Iata cum sta situatia in realitate si nu o spun eu, ci specialistii. In concluzie, nu guvernul Boc se face vinovat de aceste neconcordante, ci guvernele anterioare, ori, daca se mergea pe aceasta varianta, putinii angajati aveau sa contribuie la bugetul de pensii cu mai mult decat trebuie. Pe scurt, lovim tot in cei ce muncesc, ptr ai sustine pe unii care nu se mai satura de bani nemunciti. Acum vreau sa vad replicile opozitiei si a comentatorilor sustinatori ai demagogiei opozitiei. Am zis.

 

BAGATII LA PUSCARIE PE BOMBO,VOICULESCU,PATRICIU,VANTU CONFISCATILE AVERILE SI TREABA SE REZOLVA

LA MITITICAAAAA

 

FOLOSITI-VA MINTEA IN MOD BENEFIC!

SOLUTIE,
pentru iesirea din haosul provocat in sistemul de pensii, atat de legile si hotararile haotice si incoerente ale Guvrnului, cat si de brambureala unor hotarari judecatoresti! Pentru ca cei afectati asimileaza cuantumul pensiei, cu un drept patrimonial privat, ce nu poate fi diminuat, deoarece diminuarea lui ar echivala cu o “nationalizare" partiala, Guvernul are dreptul sa impoziteze orice patrimoniu privat, in conformitate cu nevoile societatii si cu promovarea dreptatii si echitatii intre membrii societatii.
In acest scop, Guvernul Romaniei poate emite urmatoarea Ordonanta de Urgenta:
Art. 1. Pentru toate pensile in plata la 31-12-2010, INCLUSIV CELE ALE MAGISTRATILOR DE ORICE NIVEL (respectiv ICCJ si CCR), diferenta dintre cuantumul pensiei in plata la 31-12-2010, si plafonul de 2500 lei (doua mii cinci sute lei), se impoziteaza cu 80%, rezultand un nou cuantum dat de urmatoarea relatie:
P(n)= 2500+[P(v)—2500]x0,2. Unde P(n)=noul cuantum al pensiei; P(v)= cuantumul pensiei la 31-12-2010.
Art.2. Deciziile de pensionare emise dupa 01-01-2011, se vor da pe baza noii legi a pensiilor intrata in vigoare la 01-01-2011.
Art.3. Pensiile calculate dupa noua lege nu vor mai fi supuse impozitarii prevazute de Art. 1.
Bucuresti, 22-01-2011.
Ing. pens. Dumitru RIZOAICA, Tel.0723966732

SA INCEAPA ECHILIBRAREA PENSIILOR SI A SISTEMULUI

Primii sa fie Magistratii,apoi Politicienii,bancheri
ofiteri,politisti.....etc.....concomitent cu crearea
de locuri de munca.

Solutii..

S-ar putea gasi si alte solutii care impreuna cu cea propusa de @rizoaicad sa rezolve partial problema banilor ptr.pensionari.Una ar fi aceea ca militarii pensionati la 40-55 ani sa primeasca pensie la varsta legala de pensionare. Au primit salarii compensatorii de ordinul sutelor de milioane de lei vechi tocmai ptr.a incepe o afacere.Sa-si foloseasca banii in acest scop si pensia s-o primeasca la varsta de 65 de ani..
Au fost pensionate anticipat numeroase persoane care au lucrat in industrie,dar acelea n-au primit nici un fel de plati compensatorii..Oare de ce numai militarii si inca de la varsta de 40 de ani..Daca erau incompetenti,sau daca s-au facut reduceri puteau fi trimisi in somaj,nu sa fie pensionati cu pensii care depasesc bunul simt si pe deasupra sa primeasca si plati compensatorii ..Ce lege este aceasta?Si acum au si tupeul sa protesteze..

problemele cu fondul de pensii au aparut imediat ce niste patrioti

au dat verde la sistemul privat de pensii.acum degeaba se kinuie intelepti...sa scoata piatra din lac!!!!

Statul politienesc dinainte de 1989 si de dupa 1990 ...

Cu participarea politistilor , procurorilor si a judecatorilor s-au facut marile fraude in Romania , de la privatizari , FNI-uri , jocuri piramidale si cate si mai cate . Bani nu sunt la Stat , mai ales de pomana !

 

Romania are 22 de milioane de romani, 3 milioane lucreaza in mediul privat, inca 1,35 milioane lucreaza la stat, sunt 6 milioane de pensionari... iar Statul raporteaza doar 1 milion de someri

Romania avea la alegerile din 2009 peste 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot...

Intrebare: cat credeti ca este somajul real din Romania ?
Numarul somerilor raportat de guvern are in vedere doar numarul de persoane care primesc ajutorul de somaj de la stat care se acorda doar pentru o singura perioada de 6 luni... dupa aceste 6 luni, cei care nu-si gasesc un loc de munca sunt eliminati din evidente ca someri si nici nu sunt angajati deoarece numarul de salariati din romania (4,35 milioane) a ajuns la aceasta valoare printr-o scadere permanenta... In 1990 Romania avea aprozimativ 10-11 milioane de salariati...
Industrializarea tarii a fost distrusa, agricultura nu finctioneaza, speculatorii fac doar comert, romanii nu m ai au bani si nici locuri de munca... Iar poerspectiva infintarii de locuri de munca in romania nu exista... Cheltuielile celor care doresc sa investeasca sunt mai mici in Bulgaria, Moldova sau chiar in Ucraina unde mediul de afaceri este mai stabil si mai atractiv...
Statul, politicienii se feresc sa foloseasca banii europeni deoarece acestia nu pot fi cheltuiti decat conform proiectelor aprobate,,, iar daca sunt deturnati atunci toata suma primita de catre un investitor pentru afacere trebuie returnata Uniunii Europene, altfel spus investitorul incorec poate plati deturnarea banilor chiar prin faliment personal... de aceea este mai usor pentru guvernanti sa cheltuie incoeren banii publici pe hartie igienica, sosete si laxative... acestea sunt preocuparile guvernantilor: cum sa se capatuiasca din bugetul public...

Pina in 2020

Se regla precis situatia,vor disparea toti mai multi pensionari si Statul nu va mai trebui sa plateasca...

 

fals !!! Vor disparea pensionarii a caror pensie nici nu se simte la cit este de mare.....!!

aia cu pensii babanoase, ne vor ingropa copii!!

Comparatie !

Deci in 90,sub hulitu Ceasca,lucrau 8 si primeau 3,astazi sub Faru de la Cotroceni,lucreaza 4 si primesc 5,iar furtul din buget este aproape de 50%.
Chinezii au fost mai destepti decit rusii si restul aliatilor.Ei nu au trecut la Capitalismul salbatec,prezervind sistemul comunist,dar adaptindu-l cerintelor moderne. Sa lasat ce era bun din comunism ( legi drastice,politie cam represiva ce-i drept,armata corecta,Scoli gratuite,spitalizari gratuite,medicamente ieftine,condamnarea la moa.rte pentru criminali,traficanti,corupatori si corupti) si au fost ABANDONATE restrictiile calatoriilor in strainatate,de a avea o companie privata,comertul liber incurajat etc.
Si uite asa ei PROSPERA in timp ce rusii si tizii lor se duc direct in ra.hat.

 

FARA SCOATEREA DRACILOR DIN POLITICIENI, ROMANIA NU VA FACE NICIUN PAS INAINTE!

Daca detestatul de azi, Basescu, va avea inspiratia sa sustina SOLUTIA de mai jos, acest lucru il va face din nou invingatoar, caci poporul doreste cinste si responsabilitate in politica!
“MAMA VOASTRA LA VOI TOTI/ TARA DE TAMPITI SI HOTI!"
Titlul este dat de un distih din piesa "Viitorul e maculatura", de Vlad Zograffi, care are urmatorul text: “Mama noastra la noi toti/ Tara de tampiti si hoti!" Am inlocuit, in titlu, “noastra" si “noi", cu “voastra" si “voi", pentru ca eu nu fac parte nici dintre “tampiti" si nici dintre “hoti". Nici voi, dragi compatrioti, care cunoscand si verificand pe proria voastra persoana si familie SOLUTIA ce se gaseste la adresa, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, si care veti adopta un punct de vedere rational si transant fata de aceasta SOLUTIE, NU VETI FACE PARTE dintre “tampiti" si “hoti"! Dar pentru asta, trebuie ORI sa acceptati sa va aflati sub incidenta acestei SOLUTII, fiind promotorii ei, ORI sa afirmati, fara echivoc, ca pe voi, aceasta SOLUTIE, sub a carei incidenta v-ati afla – cand ati indeplini o functie publica, intre cea de Presedinte si de ultim functionar – nu v-ar putea opri sa va incalcati atributiile asumate prin juramant ! Sunt MIZERABILE comentariile “microbistilor" unor personaje politice detestabile! Caci toate aceste personaje, Ponta, Crin, Voiculescu, Basescu, Macovei, Preda, Udrea, etc., sunt la fel de abjecte, daca nu le intereseaza promovarea Binelui in societate! Iar TESTUL EDIFICATOR, in acest sens, este ATITUDINEA lor fata de SOLUTIA indicata mai sus. Voi, compatrioti , care aveti inteligenta peste medie, prezentati “idolilor" vostri, de la Putere sau din Opozitie, SOLUTIA indicata mai sus, si cereti-le punctul de vedere, fara echivoc, fata de aceasta, pentru a vedea DACA SUNT, sau NU, interesati de promovarea Binelui in societate! Daca veti face aceasta experienta, veti vedea ca “idolii" vostri fug, ca dracul de tamaie, de o SOLUTIE care poate lichida minciuna, lacomia, hotia, nesimtirea si iresponsabilitatea sociala si nationala la politicieni! De aici veti intelege, de ce majoritatea dintre noi ii detestam pe cei de la Putere, care si-au “facut plinul", si ajutam opozitia sa-i inlature, dupa care ciclul (cu tot circul) se repeta, de 21 de ani! Am ajuns atat de IRATIONALI incat am intrat in “pielea" microbistilor de stadioane? Daca suntem atasati Romaniei, sa spunem NU, atasamentelor “microbiste", fata de persoane sau partide, iar pe politicieni sa-i impartim in CINSTITI si TICALOSI, dupa cum ACCEPTA, sau NU, sa se afle sub incidenta SOLUTIEI, care ii trece prin filtrul ei exorcizator, si nu de trecutul de dincolo de exorcizare ! APELEZ LA TOTI CEI INTELIGENTI, SA RENUNTE LA POSTARI DE FELUL: “ba pe-a ….", si sa cautam solutii care sa ne scoata din infernul in care ne-am impotmolit! D.Rizoaica. Tel.0723966732.

si cine le permite sa plece la pensie de la 40 de ani ? si cine le da dreptul la cumulul de functii platite din buget si pensie ? si cine a intitat si aplicat pensiile speciale, de lux ? Cine a dat aceste legi ?

?

@moldoveanu

Nu vorbi despre sistemul de sanatate din China daca nu-l cunosti; si acolo se platesc asigurari de sanatate. Si datorita faptului ca multa lume este saraca chiar daca are asigurare nu are bani sa se deplaseze la doctor; de fapt in multe tari asigurarea medicala nu include transportul pacientului(cu salvarea sau cu elicopterul). Ori iti faci o asigurare complementara ori platesti(mai ai si varianta sa mori)

Ghicitoare

Cum va echilibra guvernul bugetul de pensii :

1. Creste varsta de pensionare la 100 ani
2. Pensia medie recalculata va fi de 10 EURO
3. Va convinge romanii - cca 2 milioane - din dispora sa devina contribuabili
4. Va angaja toti somerii
5. Va creste contributia la 90% din venit

P.S. SE admit si "combinatii"

 

pensii militare

Stizi care este toata diversiunea tov.Boc si Basescu in legatura cu pensiile militarilor(sau asa numitele pensii speciale)?Este foarte simplu.Pana acum 2 luni salariile si pensiile militarilor,servicii speciale,diplomatzi,etc erau confidentziale.Aproape nimeni din viatza civila nu stia cuantumul acestora.Dar cineva dintr-un minister(inca nu se stie sigur care -dar se banuieste ca MApN)l-a suparat pe tov Basescu si acesta s-a apucat sa le faca publice ca sa asmuta salariatzii si pensionarii civili asupra celor cu pensii si salarii asa zis speciale desi acestea sunt in plata in toate tzarile cu respect fatza de aceste servicii.Dupa cum vetzi vedea in zilele urmatoare,desi eu deja vad asta,pensionarii si salariatzii militari vor fi vanatzi exact cum vrea tov Basescu.Sa stitzi ca in Constanta deja se intampla asta.Pensionarii militari sunt deja injuratzi pe strada deoarece tov.Basescu le-a facut publice incalcand legea confidentzialitazii.Nimeni nu s-a gandit la asta pana acum-

 

Confidentialitate..

Nu s-a incalcat confidentialitatea pentruca s-a dat numai cuantumul pensiei nu si numele persoanelor...

Boierule,

confidentialitatea de care pomenesti e mentalitate tipic comunista. La comunisti, totul era la secret. Sa nu stie prostimea cum se lafaie boierii, din munca ei.
Acum, eu ca contribuabil, vreau sa stiu pe ce dau banii. E dreptul meu, sunt banii mei si bine face Basescu si Boc ca ma informeaza. Nu mai esti ofiter activ, nici angajat, esti un simplu pensionar, iar eu te intretin. Vreau sa stiu cu cat ai cotizat si ce aport ti-ai adus la PIB sau la propasirea patriei, de trebuie sa muncesc un an, ca sa-ti platesc dumnitale pensia pe o luna!
Ca si eu cand ies la pensie, mi se calculeaza dreptul, pana intr-un leu, in functie de cat am cotizat, nu-mi face nimeni favoruri.
De-aia nu ne putem compara cu tarile occidentale. Acolo pentru fiecare ban public, guvernele dau socoteala. Iar cetatenii cer socoteala pentru ceea ce dau si au pretentii de calitate si eficienta, nu ca la noi, si batuti, si cu banii luati, fara scoli, spitale, drumuri si toate cele...
Transparenta, boierule, transparenta e solutia unui stat modern si eficient...

Nu sunt cuvinte sinagoge

Este vorba despre Omerta , nu despre confidentialitate .
Le incurci , amice.

Trist, dar adevarat

Statisticile astea arata numai cata reforma s-a facut in Romania in ultimii 20 de ani.

Guverne peste guverne, in loc sa faca restructurare adevarata si reforma nu au facut decat sa pastreze pacea sociala disponibilizand si scotand la pensie anticipat.

Nu au gandit nici unul ca de fapt generatiile urmatoare trebuie sa plateasca nota de plata a lipsei de reforma.

Acum e foarte greu de facut orice fel de reforma, cand ai dat niste bani pe care acum nu ii mai poti lua inapoi ca iti sar in cap instantele de judecata care judeca dupa legile care au dictat pensiile respective, pentru ca cele de acum nu se pot aplica retroactiv.

E trist sa vezi ca in Romania practic nu mai sunt decat copiii, tinerii, studentii, pensionarii, bugetarii, si o mana de oameni in industria privata. Mai mult de jumatate din populatia Romaniei fie lucreaza la negru, fie e plecata pe unde poate, sau nici macar nu mai lucreaza.

 

Da

Asta-i Comunismul Bolsevit din Romania.PSD,PLD,PC vor sa va duceti inapoi in timp....sa lase toate pensiile cum au fost...nici o schimbare in Educatie,in Sindicate,Munca..etc
Astia nu vor binele Tari....trebuie sa fii foarte bolnav mintal sa nu-ti dai seama de acest lucru...Foarte bolnav...

 

...5,5 milioane de pensionari si 4,3 milioane de salariati

Pot sa invete de la rusi: barbatii traiesc in medie 59 de ani, ratind astfel de putin sansa sa iasa la pensie la 65.

 

Oare de ce nu exista bani de pensii ??

Pensionarii militari si toti cei care sunt cuprinsi in aceasta categorie ,au fost platiti pana acum din bugetul ministerelor respective pentruca au iesit la pensie dupa legi speciale !! Acum vor fi remunerati din fondul de pensii !! La numarul pensionarilor se mai adauga inca 180000 de persoane cu pensii mari si fara sa fi contribuit la fondul de pensii.!!! Unde se va opri plata zisilor pensionari din fondul de pensii ??? N-a fost destul ca s-au dat ajutore de stat la nivelul de 350 lei unor pensionari care la randul lor n-au contribuit la fondul de pensii la timpul lor !! In mod normal ajutoarele de stat zise pensii minime si pensiile speciale trebuiesc suportate din buget si nu din fondul de pensii !! Maine ,poimaine ni se va reprosa din nou ca suntem prea multi pensionari !!Problema nu se va rezolva peste noapte,ci in timp indelungat !!Cei care ies actualmente la pensie vor iesi comform legii unitare a pensiilor iar cei care au fost favorizati de legi speciale vor trebui sa ramana cu pensiile respective eventual sa fie impozitate valorile , ce depasesc sumele recalculate ,daca vrem sa rezolvam problema in limitele legilor.Sa ne aducem aminte care au fost partidele care urlau pe toate fronturile si luau apararea pensionarilor ,PD-L si PSD.Pana si in pragul crizei PD-L si PSD a dat ajutoare de stat permanente numite apoi pensii minime ca sa nu poata fi taiate niciodata.Inca odata reamintesc ca rezolvarea acestei probleme va fi de lunga durata si foarte dureroasa. Mai exista si posibilitatea tararii pensionarilor in tribunale pana vor da ortul popi !! Cred ca no sa-i vina nimanui in minte solutia sa imparta sarmale si carnati cu fasole ca pensionarii cu pensii mici sa moara de satui !!

 

TREBUIE PROMOVATE SOLUTII ADECVATE, SI MAI PUTINA VORBARIE!

Astazi 26-01-2011 am transmis SOLUTIA de mai jos, urmatoarelor institutii: --Presedintiei cu Nr.1646; --Guvernului cu Nr.131; --Ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis cu Nr. 922.
SOLUTIE,
pentru iesirea din haosul provocat in sistemul de pensii, atat de legile si hotararile haotice si incoerente ale Guvrnului, cat si de brambureala unor hotarari judecatoresti! Pentru ca cei afectati asimileaza cuantumul pensiei, cu un drept patrimonial privat, ce nu poate fi diminuat, deoarece diminuarea lui ar echivala cu o “nationalizare" partiala, Guvernul are dreptul sa impoziteze orice patrimoniu privat, in conformitate cu nevoile societatii si cu promovarea dreptatii si echitatii intre membrii societatii.
In acest scop, Guvernul Romaniei poate emite urmatoarea Ordonanta de Urgenta:
Art. 1. Pentru toate pensile in plata la 31-12-2010, INCLUSIV CELE ALE MAGISTRATILOR DE ORICE NIVEL (respectiv ICCJ si CCR), diferenta dintre cuantumul pensiei in plata la 31-12-2010, si plafonul de 2500 lei (doua mii cinci sute lei), se impoziteaza cu 80%, rezultand un nou cuantum dat de urmatoarea relatie:
P(n)= 2500+[P(v)—2500]x0,2. Unde P(n)=noul cuantum al pensiei; P(v)= cuantumul pensiei la 31-12-2010.
Art.2. Deciziile de pensionare emise dupa 01-01-2011, se vor da pe baza noii legi a pensiilor intrata in vigoare la 01-01-2011.
Art.3. Pensiile calculate dupa noua lege nu vor mai fi supuse impozitarii prevazute de Art. 1.
Bucuresti, 22-01-2011.
D.Rizoaica. Tel.0723966732

 

da

voteaza-i in continuare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor