Ziare.com

Cum vor fi platite pensiile private - Ce optiuni vei avea pentru a primi banii

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:53

   

Cum vor fi platite pensiile private - Ce optiuni vei avea pentru a primi banii
Participantii la fondul de pensii private vor putea opta pentru diverse modalitati de incasare a banilor, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Proiectul va reglementa plata pensiilor private pentru cei care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).

In prezent, peste 6,2 milioane de persoane contribuie la aceste fonduri.

In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor incepe sa fie incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).

In prezent, varsta de pensionare este de 59 de ani si 8 luni pentru femei si de 64 de ani si 8 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.

La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de sapte ani si sase luni.

Ce obligatii are furnizorul

Potrivit proiectului de lege, de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul.

De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii
private alege furnizorul, care are urmatorele obligatii:

- Furnizorul nu poate refuza nicio cerere de obtinere a unei pensii private daca persoana indeplineste conditiile legale.

- In termen de 5 zile calendaristice de la depunerea cererii de obtinere a unei pensii private si de la semnarea unui act individual de aderare, furnizorul notifica administratorul fondului de pensii private la care solicitantul este participant, cu privire la decizia participantului de a opta pentru o pensie privata.

- In termen de 5 zile calendaristice de la primirea notificarii, administratorul unui fond de pensii private este obligat sa efectueze calculul valorii activului personal net al participantului.

- In ziua lucratoare urmatoare primirii calculului valorii activului personal net al participantului de la administrator, furnizorul este obligat sa incheie contractul de furnizare a pensiei private, concomitent cu informarea administratorului, cu respectarea prevederilor art. 95 si art. 96.

- In ziua lucratoare urmatoare incheierii contractului de furnizare a pensiei private, administratorul este obligat sa efectueze transferul activului personal net al participantului in contul colector al fondului de furnizare a pensiilor private.

Cum se poate face plata pensiei

Potrivit proiectului de lege, pensia privata poate fi viagera sau limitata.

Pensia viagera poate fi:

- pentru o singura persoana, reprezentand suma lunara fixa datorata si platita
pana la decesul membrului;

- pentru o singura persoana, cu perioada certa de plata, reprezentand suma lunara
fixa datorata si platita pana la decesul membrului sau pana la finalul perioadei certe de plata, in situatia in care decesul acestuia survine inainte de expirarea perioadei certe de plata, caz in care pensia se plateste beneficiarului desemnat, pana la finalul perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private;

- cu componenta de supravietuitor, reprezentand suma lunara fixa datorata si
platita membrului pana la decesul acestuia, iar dupa decesul acestuia, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii acestuia, in cuantum stabilit ca procent din valoarea pensiei private.

Pensia limitata este plata lunara a unei sume fixe datorata si platita pana la expirarea perioadei limita, stabilita prin contractul de furnizare a pensiei private, sau pana la data decesului membrului, daca acesta survine inainte de expirarea perioadei limita, care poate fi intre 5 si 10 ani.

Alte dispozitii

Potrivit documentului, pensiile se pot indexa anual cu o rata fixa prestabilita prin contractul de furnizare a pensiei private.

"Membrul este obligat sa opteze pentru o pensie viagera, in cazul in care activul personal al acestuia este suficient pentru obtinerea unei pensii viagere. Membrul este obligat sa opteze pentru o pensie limitata, in cazul in care activul personal al acestuia nu este suficient pentru obtinerea unei pensii viagere.

Un furnizor nu poate refuza o cerere de obtinere a unei pensii private, atat timp cat activul personal al potentialului membru este suficient pentru plata unei pensii viagere sau pensii limitate de cel putin 24% din indemnizatia sociala pentru pensionari, stabilita pentru sistemul public, valabila la data efectuarii calculului", se mentioneaza in document.

Pensia privata se plateste de catre furnizor din fond, lunar, catre membru, mandatarul desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantul legal al acestuia, fie prin serviciu postal, fie printr-un cont bancar, conform dispozitiilor stabilite prin contractul de furnizare a pensiei private.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3922 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect: cum NU vor fi platite pensiile private, in cele din urma

Pentru reimprospatarea memoriei: ' Enron ' si celelalte ' inginerii financiare '...Mai nou, confiscarea partiala a depozitelor bancare in Cipru si zilelele trecute , a 50% din pensiile private in Polonia...Retineti: desteptii invata si din greselile altora, in vreme ce...' ailalti ' nici din a lor...Politicienii, in majoritate, de toate culorile, ideologice, la piele si restul ( sex, religie,etc. ) nu sunt pusi acolo sa va/ne serveasca, ci sa-i serveasca pe cei din spatele cortinei ( the establishment, ori oligarhia financiar-militar-industriala )...Ii schimbam, ii injuram, ii mai bagam la racoare, ori chiar mazilim la propriu, ca pe sotii Ceausescu, insa adevaratii stapani, responsabili de destinele noastre, raman in umbra si trag sforile generatie dupa generatie...Cine nu crede, sa asculte discursul lui JFK, privind societatile secrete ( din vara lui '63 )...macar pentru faptul ca acest patriot avea sa fie ' executat ' public cateva luni mai tarziu, la Dallas, in nov.22 )...

 

 

degeaba

Indiferent ce ti-ar spune si cine ti-ar spune, iti meriti soarta. Dar cine stie? Poate, pană la pensie, o să scrii un best seller despre consipratii si organizatii extraterestre si o să te scalzi in bani. :)

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor