Cresterea optionala a varstei de pensionare la 70 de ani, aprobata de guvern. Se elimina cumulul de pensie cu salariul la stat

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 15:59
9640 citiri
Cresterea optionala a varstei de pensionare la 70 de ani, aprobata de guvern. Se elimina cumulul de pensie cu salariul la stat
Cresterea varstei de pensionare la 70 de ani este optionala FOTO Pixabay

Premierul Florin Citu a anuntat ca Executivul a adoptat miercuri, 9 iunie, proiectul de lege care elimina cumulul pensiei cu salariul la stat, iar actul normativ va merge in Parlament in procedura de urgenta. El a mai spus ca proiectul prevede si o crestere optionala a varstei de pensionare la 70 de ani.

"Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge in Parlament in procedura de urgenta si este proiectul de lege care elimina cumulul de pensie cu salariul la stat si, in acelasi timp, prevede cresterea optionala a varstei de pensionare la 70 de ani", a spus Florin Citu, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

"Guvernul a adoptat astazi in sedinta de guvern proiectul de lege care reglementeaza conditiile in care angajatii isi pot prelungi, la cerere, viata activa pana la varsta de 70 de ani. Este vorba de optiunea angajatilor aflati in pragul pensionarii si nicidecum de obligativitatea ca acestia sa isi continue activitatea la un loc de munca.

Acest proiect este asumat de coalitia de guvernare si este un prim pas de reforma asumat si in Planul National de Redresare si Rezilienta pentru a ajunge sa cream un cadru legal care sa permita optiunea persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare sa ramana active si dupa varsta de 65 de ani, stimuland in felul acesta valorificarea experientei lucratorilor varstnici", a declarat Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.

Ea a precizat ca in Romania sunt peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de munca.

"In Romania sunt astazi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de munca sau raport de serviciu, conform declaratiilor depuse de catre angajatori. Acest proiect urmareste cateva obiective: avantajul competitiv al fortei de munca aproape de pensie si se fructifica astfel experienta angajatilor ajunsi in pragul legal al varstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activeaza in sistemul public si reglementeaza acest cumul tocmai pentru ca aceasta reglementare a fost solicitata si asteptata in primul rand de catre angajatii sectorului public si este in acelasi timp un angajament politic al coalitiei care acum devine realitate", a mentionat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a afirmat ca acest proiect creste baza de contributivitate la sistemul de pensii.

"Acest proiect creste baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o masura stimulativ-optionala, dupa implinirea varstei de 70 de ani persoana poate solicita recalcularea pensiei in sistemul public, avantajul constand in majorarea punctelor lunare si anuale. Determina, de asemenea, institutiile sa isi reaseze politica de resurse umane, pensionarea la stat si revenirea tot la stat, eventual pe functii special create, nu a fost niciodata si nici nu poate sa devina o politica de personal moderna de tip european. Una dintre consecintele evidente este ca acest obicei blocheaza avansarea profesionala a multor angajati si nu doar a celor tineri in institutii din ce in ce mai diverse", a transmis Turcan.

Ea a mentionat ca aceia care opteaza sa munceasca pana la varsta de 70 de ani si sunt in sectorul public nu pot cumula pensia cu salariul.

"Proiectul vine in sprijinul tuturor angajatilor care au varsta de pensionare si pot sa isi prelungeasca viata activa la cerere, nu au nevoie de acord din partea angajatorului si se pot pensiona oricand in intervalul de pana la implinirea varstei de 70 de ani. Pentru cei care opteaza sa activeze in sectorul public pana la varsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementari speciale, repet ma refer la sectorul public.

Pensia nu poate fi cumulata cu salariul, angajatii din sectorul public care sunt si in pensie au obligatia ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii sa opteze fie isi continua activitatea pana la 70 de ani, cu suspendarea pensiei sau se suspenda contractul, raportul de serviciu si intra in pensie. Pentru cei care nu si-au exprimat aceasta optiune in termenul prevazut exista doua tipuri de consecinte: incetarea de drept a contractului individual de munca, a raportului de serviciu sau actului de numire si recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlul de pensie ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a opta intre pensie si salariu", a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat si care sunt exceptiile de la aceasta lege.

"Au fost introduse cateva exceptii de la aceasta regula a suspendarii pensiei pe perioada activitatii ca salariat in sectorul public: persoanele alese in functii de autoritate sau demnitate publica sau a celor care au durata mandatului definita de Constitutie si am mers pe aceasta varianta tocmai pentru ca legea sa fie constitutionala. De asemenea, am urmarit cateva tipologii de venituri, persoanele care beneficiaza de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor, personalul didactic pensionat incadrat in regim de plata cu ora, pensionari incadrati in gradul 3 de invaliditate, membrii Academiei Romane, asistentii personali, asistentii personali profesionisti ai persoanelor cu handicap, asistentii maternali si ingrijitorii la domiciliu pentru persoana varstnica", a mentionat ministrul Muncii.

De asemenea, Raluca Turcan a explicat ca proiectul prevede si obligatii, dar si sanctiuni pentru angajator.

"Proiectul prevede si cateva obligatii care revin angajatorului, dar si sanctiuni pentru neindeplinirea acestora: informarea salariatilor cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ, incetarea raporturilor de munca daca se constata neindeplinirea de catre angajat a obligatiei de a opta intre pensie si salariu in termenul prevazut cu o sanctiune de 100.000 de lei, informarea caselor de pensii competente asupra situatiei celor care au optat pentru mentinerea in activitate intr-un termen de 30 de zile de la exprimarea optiunii sub sanctionarea unei amenzi de 10.000 de lei", a mai afirmat Turcan.

Ea a precizat ca proiectul adoptat in sedinta de Guvern va pleca in Parlament in procedura de urgenta, mentionand ca are toate premisele pentru a fi adoptat in aceasta sesiune parlamentara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proiect de lege, #guvern, #cumul pensie salariu, #varsta pensionare Romania, #Florin Citu , #cumul pensie cu salariu