Pensii speciale de pana la 6.500 lei/luna. Cati bani ar primi Oprescu, Vanghelie, Mazare sau Basescu

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 16:03
7688 citiri
Pensii speciale de pana la 6.500 lei/luna. Cati bani ar primi Oprescu, Vanghelie, Mazare sau Basescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurand Liviu Dragnea sau fostii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie si Andrei Chiliman, daca nu sunt condamnati definitiv.

Potrivit legii privind Statutul alesilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii judete si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o "indemnizatie pentru limita de varsta" (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea primi, in cazul in care nu va fi condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, o pensie speciala bruta de aproximativ 4.700 de lei. Sorin Oprescu a avut un mandat complet la Primaria Capitalei - conditie necesara pentru acordarea pensiei - si un mandat incomplet de trei ani si 7 luni, pana la suspendarea din functie, in luna septembrie 2015. Potrivit declaratiilor sale de avere, Oprescu avea un salariu de aproximativ 6.500 de lei lunar net ca primar al Capitalei.

Marian Vanghelie se afla la al patrulea mandat de primar al Sectorului 5 in momentul in care a fost suspendat din functie, astfel ca pensia lui - daca nu va fi condamnat pentru fapte de coruptie - va fi calculata in functie de cele trei mandate complete. Vanghelie a intrat insa in vizorul ANI din cauza unor sume nejustificate de bani din averea sa, in conditiile in care nu si-a completat anual declaratia de avere, ea nefiind publicata pe site-ul Primariei Sectorului 5. Potrivit unei declaratii de avere aferenta anului fiscal 2013, Vanghelie avea un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei. Astfel, Marian Vanghelie ar putea beneficia de o pensie speciala bruta de 5.200 de lei.

Andrei Chiliman, care se apropie de trei mandate complete, a fost suspendat din functie de primar al Sectorului 1 in luna iunie, la nivelul unui salariu mediu de 4.100 de lei. Pensia lui speciala s-ar putea ridica la suma de 4.500 de lei, brut.

Parlamentarii au aprobat pensii speciale si pentru alesii locali

Primarul muncipiului Iasi, Gheorghe Nichita, se afla la randul sau la al treilea mandat, fiind suspendat in luna mai. Acesta castiga, potrivit declaratiei de avere, 4.500 de lei lunar, astfel incat pensia lui ar putea ajunge la 4.800 de lei.

Un caz special este cel al lui Radu Mazare. Fostul primar al Constantei a demisionat din functie, pe fondul dosarelor in Justitie, in timpul celui de-al patrulea mandat, astfel incat va beneficia de o pensie in limita a celor trei mandate indeplinite, daca nu este condamnat definitiv. Potrivit declaratiilor sale de avere, Mazare castiga doar aproximativ 2.600 de lei lunar de la Primarie si, in ciuda celor trei mandate ale sale, pensia sa speciala ar fi de aproximativ 3.000 de lei brut.

Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timisoarei, era recunoscut drept edilul cu cea mai mare indemnizatie - 8.100 de lei lunar. Astfel, pensia sa speciala, pentru cele trei mandate, s-ar ridica la aproape 6.500 de lei.

Pe de alta parte, fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, ar putea primi la randul sau o pensie speciala, avand un mandat complet, plus alte sapte luni din al doilea mandat, moment in care a demisionat pentru a prelua presedintia Romaniei. In perioada in care Traian Basescu era primar general al Capitalei, legea nu obliga la publicarea declaratiilor de avere, astfel incat indemnizatia sa medie lunara a fost calculata in functie de indemnizatia primita de succesorul sau, Adrian Videanu, la data publicarii primei declaratii.

Astfel, la un venit mediu de 4.500 de lei ca Primar General, pentru lunile sale de mandat, teoretic, Basescu ar putea primi o pensie bruta de 1.800 de lei. Cazul sau este insa unul special, in conditiile in care a castigat si doua mandate de deputat si primeste si indemnizatie de fost sef de stat, echivalenta cu 75% din indemnizatia presedintelui, urmand sa opteze pentru una dintre aceste pensii speciale.

Sefii Consiliilor Judetene vor beneficia si ei de indemnizatii pentru limita de varsta

Astfel, Marian Oprisan se afla la al patrulea mandat ca presedinte al CJ Vrancea, iar pensia speciala de care va beneficia ar putea fi de aproximativ 5.200 de lei.

Nicusor Constantinescu, seful suspendat al CJ Constanta, ar putea primi o pensie de 4.600 de lei, pentru aproape trei mandate, iar Marian Petrache, presedintele CJ Ilfov aflat la primul mandat, ar putea primi 1.500 de lei.

Fostul presedinte al CJ Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea, avand trei mandate finalizate, ar putea primi, potrivit indemnizatiei sale medii lunare de 4.000 de lei ca ales local, o pensie de 4.500 de lei, brut.

Avand in vedere dispozitiile legii, care spune ca indemnizatia pentru limita de varsta se va acorda in functie de venitul aflat in plata lunii anterioare solicitarii de pensionare, alesii locali aflati in functie ar putea beneficia de cresteri ale veniturilor, odata cu majorarile pentru bugetari sau ca urmare a eventualei intrari in vigoare a unei noi legi a salarizarii, care prevede salarii mai mari pentru alesii locali. Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ care nu se mai afla in functie vor avea pensia calculata in functie de indemnizatia in plata la momentul parasirii postului.

Legea se afla in etapa de promulgare, presedintele Klaus Iohannis putand cere Parlamentului reexaminarea actului normativ. Acelasi lucru s-a intamplat si cu legea pensiilor speciale pentru deputati si senatori, insa Parlamentul a tinut cont doar partial de observatiile sefului statului, iar legea a fost promulgata miercuri.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#pensii primari, #pensii presedinti consilii judetene, #bani pensii primari , #stiri pensii