Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Populatia cu varsta de munca scade cu 10% pana in 2050 in statele membre OCDE

Joi, 17 Martie 2011, ora 17:51
1484 citiri
Populatia cu varsta de munca scade cu 10% pana in 2050 in statele membre OCDE
Foto: Arhiva

Populatia cu varsta de munca in tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) va scadea cu 10% pana in 2050, speranta de viata crescand intr-un ritm superior celui de crestere a varstei de pensionare, se arata in raportul Pensions at a Glance 2011 (Raportul asupra pensiilor 2011) elaborat de organizatia internationala si dat joi publicitatii la Paris.

Pana in 2050, varsta medie de pensionare in OCDE va fi de 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, ceea ce va insemna o crestere cu 1,5 ani, respectiv cu 2,5 ani.

In acelasi interval, speranta de viata va creste mai rapid, si anume cu doi ani la barbati si cu 1,5 ani la femei, ceea ce va prelungi perioada medie de timp petrecut la pensie de cetatenii OCDE in majoritatea statelor membre.

Aceasta evolutie ii determina pe autorii studiului sa constate ca recentele reforme ale pensiilor constituie un pas in directia corecta pentru tinerea sub control a bugetelor de pensii, afectate de imbatranirea populatiei.

"Reformele pensiilor adoptate in tarile OCDE din 1990 au redus viitoarele venituri din pensii cu circa 20%", afirma expertii OCDE.

In Germania, Japonia si Marea Britanie, cei care au avut salarii mici primesc pensii care reprezinta numai 50% din ceea ce castigau.

Pensiile publice reprezinta acum aproximativ 60% din veniturile pentru persoanele in varsta, iar restul de 40% provine, in proportii egale, din munca, pensii private si economisiri, dar pe masura ce reforma pensiilor publice face sa scada ponderea acestora, importanta celorlalte surse de venit creste. Germania si Noua Zeelanda au crescut gradul de acoperire al veniturilor din pensiile private, iar Irlanda si Marea Britanie iar acum masuri inovative in acesta directie.

Autorii raportului subliniaza ca reformele indreptate catre reducerea cheltuielilor cu pensiile ar trebui sa asigure protectia categoriilor defavorizate, precum persoanele cu lefuri mici si cei care si-au intrerupt carierele, fata de reducerea veniturilor din pensiile de stat, asa cum s-a procedat in Finlanda, Franta si Suedia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#populatia varsta munca scadere, #populatie pensie 2050 , #stiri pensii