Turcan, despre recalcularea pensiilor: Multi politicieni au vandut iluzii. Nu exista personalul si logistica necesare acestui proces in casele de pensii

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 07:28
11023 citiri
Turcan, despre recalcularea pensiilor: Multi politicieni au vandut iluzii. Nu exista personalul si logistica necesare acestui proces in casele de pensii
Raluca Turcan FOTO Facebook

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, afirma ca isi propune recalcularea pensiilor pe baza contributivitatii, insa subliniaza ca personalul Caselor de pensii care ar trebui sa execute aceasta operatiune este unul subdimensionat, iar institutiile nu au logistica necesara recalcularii. Turcan sustine ca si-a propus accesarea de fonduri europene pentru cumpararea de echipament informatic si pentru suplimentarea personalului in vederea recalcularii.

"In preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie si anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, acum tragand linie, arata in continuare ca multi politicieni au vandut iluzii desarte, pentru ca acea majorare de 40% este pe o lege publicata in anul 2019, dar gandita sa intre in vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregati intregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii.

Pai (...) 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe maine. Si, de altfel, acea lege prevedea o perioada in care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregateau dosarele, ca dupa aceea sa se aplice o noua formula. Dar, pentru a pregati toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casa de pensii, aveam nevoie de aproximativ o mie de oameni in plus in sistemul caselor de pensii, plus echipamente si softuri care sa faca compatibile bazele de date. Nu s-a intamplat absolut nimic", a declarat Raluca Turcan, joi seara, la Antena 3.

Aceasta a subliniat ca la nivelul Caselor de pensii exista, pe de o parte, deficit de personal, iar pe de alta parte acestea nu au nici echipamentele necesare procesului de recalculare.

"In momentul de fata, asa cum sunt casele de pensii, sunt cu un deficit de personal de aproximativ 500 de persoane, intre 500 si 1.000 si de asemenea nu au toata aparatura, toate echipamentele digitale necesare. Politicieni aproape seara de seara propagau ideea majorarii pensiilor (...)

S-au vandut aceste iluzii de o majorare de 40%, dar tot procesul in sine de pregatire a recalcularii pensiilor a fost pur si simplu ignorat. (...) Da, vom recalcula pensiile, dar le vom recalcula temeinic, astfel incat sa nu existe erori, astfel incat sa aiba la baza principiul contributivitatii (...) si in acelasi timp cu o formula care sa asigure plata pensiilor pe termen lung, insotita de cresterea puterii de cumparare", a adaugat ministrul Muncii.

Intrebata daca ia in calcul externalizarea acestui serviciu, Raluca Turcan a raspuns ca procedura ar fi "un pic mai complicata", avand in vedere sa se lucreaza cu date confidentiale, cu caracter personal.

"M-am gandit sa valorificam fondurile europene pentru acest proces", a explicat ea.

Ministrul a spus ca a discutat cu ministrul Fondurilor Europene pentru ca echipamentul informatic si o suplimentare de personal sa poata fi decontate din fonduri de la UE.

Cat vor creste pensiile in 2021. Raluca Turcan: "Cel putin indexarea cu rata inflatiei"

Eveniment Quarterly Report

Până la ce dată se dau pensiile în luna decembrie. "Banii vor veni la timp"
Până la ce dată se dau pensiile în luna decembrie. "Banii vor veni la timp"
Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a transmis pensionarilor că până în 12 decembrie îşi vor primi pensiile prin Poşta Română, iar cei care le încasează pe card vor primi banii...
Românul care are cea mai mare pensie. Încasează lunar 94.000 de lei de la stat
Românul care are cea mai mare pensie. Încasează lunar 94.000 de lei de la stat
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu susţine că 1.200.000 de români trăiesc cu pensia minimă de 1.125 de lei lunar. La polul opus, cele mai mari pensii depăşesc 90.000 de lei, aşadar...
#Raluca Turcan, #pensii, #Ministrul Muncii, #recalculare pensii, #Casa de Pensii , #stiri pensii