Ziare.com

Suntem pregatiti sa muncim pana la 70 de ani? Cum e in alte state si situatia din Romania

de Constantin Pescaru
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 23:00

   

Suntem pregatiti sa muncim pana la 70 de ani? Cum e in alte state si situatia din Romania
Discutia legata de varsta de pensionare a fost readusa in spatiul public in ultimele zile, odata cu propunerea ca romanii sa aiba posibilitatea sa se poata retrage din campul muncii la 70 de ani. Ministrul Muncii a precizat clar ca ar fi vorba de o optiune si sub nicio forma de o masura obligatorie.

"Suntem in prima etapa de documentare, fara sa fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativa, ci mai degraba vrem ne facem o parere despre ceea ce se intampla in celelalte tari din Uniunea Europeana, despre ceea ce se intampla in Romania si tinem cont de toti factorii specifici Romaniei.

Ma refer la speranta de viata, care e diferita fata de cea a celorlaltor tari, ma refer la disponibilitatea romanilor de a munci, pentru ca sunt persoane care au disponibilitatea sa-si continue activitatea, mai ales in invatamant, in mediul rural, si exista la Ministerul Muncii semnale, precum exista semnale si din partea celor care vor sa se pensioneze mai devreme.

Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect", a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ea a semnalat ca este vorba despre o abordare serioasa, de o documentare, dar in niciun caz despre o modificare a legii in sensul de a fi obligatoriu sa lucrezi pana la o varsta inaintata.

"Nimeni, absolut nimeni nu a discutat despre un imperativ, despre o obligatie, despre modificarea legii in sensul de a fi obligatoriu sa lucrezi pana la o varsta inaintata. Absolut nimeni nu a vorbit despre acest lucru. (...) Suntem departe de a lua o decizie. Nu exista o propunere conturata in sensul de proiect", a explicat ministrul Muncii.

Aceasta a admis ca nu toti oamenii vor sa lucreze mai mult si "este dreptul lor sa se pensioneze dupa o viata muncita la varsta la care se pot pensiona", insa sunt si persoane care doresc sa isi continue activitatea, iar statul trebuie sa creeze conditiile pentru toate aceste categorii si sa le dea posibilitatea sa decida pentru viata lor profesionala.

Varsta de pensionare in UEPrin urmare, Ziare.com a analizat datele privind varsta actuala de pensionare in UE si propunerile de crestere ale acesteia pe viitor, folosind datele publicate de Centrul Finlandez pentru Pensii (Finnish Centre for Pensions), care a adunat informatiile in baza cifrelor oficiale.

Iata cateva observatii:

- 65 de ani este cea mai raspandita varsta de pensionare in randul statelor membre UE;

- Cea mai mica varsta de pensionare este in prezent in Slovacia (62 de ani si 6 luni), iar cea mai inaintata - in Grecia (67 de ani). Exceptii notabile sunt Romania (la femei, varsta de pensionare este de 61 de ani, iar la barbati - de 65), Suedia (care are o varsta de pensionare flexibila - te poti retrage din activitate intre 61 si 67 de ani) si Finlanda (unde pensionarea poate fi solicitata de la 63 de ani si cateva luni).

- In state precum Finlanda, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia si Slovacia, mecanismul care stabileste varsta de pensionare este direct legat de speranta de viata.

- Pana in 2030, unele state care fac diferente in functie de sex si-au propus sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor (Austria si Lituania sunt doua exemple);

- Majoritatea tarilor UE planuieste sa creasca varsta de pensionare pana la finalul deceniului, cea mai inaintata fiind in Irlanda si Marea Britanie - 68 de ani.

- Prin urmare, niciun stat membru nu pregateste obligativitatea pensionarii la 70 de ani (nici Romania), dar multe ofera posibilitatea de a lucra peste varsta oficiala de retragere din activitate, oferind si o bonificatie celor care vor sa ramana in campul muncii.

Speranta de viata in RomaniaDupa cum arata datele publicate de Banca Mondiala, speranta de viata a crescut in Romania de la 65,6 de ani in 1960 la 69 de ani in 1997 si apoi la 75 de ani in 2017. Deci observam ca ritmul s-a accelerat in decursul ultimilor zece ani masurati de sursa citata.Este nevoie de o analiza profundaProblema varstei de pensionare este una controversata in toata lumea si nu are un raspuns universal. Asta pentru ca depinde de foarte multi factori (nu doar de speranta de viata) si de particularitatile fiecarei tari in parte, dupa cum explica si Sorin Faur, fondator AcademiaDeHR.ro.

"Un raspuns corect trebuie asezat pe foarte multe date, calcule, statistici si prognoze de natura economica, pe de o parte, si de natura sociala, pe de alta parte. O discutie publica este necesara cu certitudine in contextul lumii moderne in care creste speranta de viata, in paralel cu imbatranirea populatiei.

Evident, la un moment dat, sistemul actual nu va mai fi sustenabil, moment care poate diferi de la tara la tara, in functie de particularitatile proprii si de piramida demografica. Subiectul este de actualitate la nivel global", spune acesta pentru Ziare.com.

Provocarile sunt numeroase. Analiza CFA Romania intitulata "Viitorul sistemului de pensii in Romania" arata ca anul 2030 va fi unul de cumpana, in sensul ca numarul de pensionari va fi mai mare decat cel al salariatilor (5,29 milioane la 4,97 milioane), raport care se va inrautati, potrivit estimarilor, in 2060, la 5,95 milioane de pensionari la 3,83 milioane de salariati.

Vestile bune nu vin nici din punct de vedere demografic, caci piramida varstelor se inverseaza: daca in 2011 raportul dintre persoanele varstnice si cele tinere era 47, acesta va ajunge la 63 in 2060.

Imbatranirea accentuata a populatiei si migratia vor avea ca efect scaderea populatiei tarii noastre pana la 18 milioane de persoane in 2030. Totodata, perioada 2025-2035 va fi una de pensionari masive, ca urmare a retragerii din activitate a asa-numitei "generatii a decreteilor".

In plus, spre deosebire de Germania, Romania nu isi poate acoperi nevoile prin import de mana de lucru, iar plecarile in strainatate nu se vor opri in lipsa unor masuri concrete si utile.

In aceste conditii, exista un risc semnificativ ca sistemul public de pensii sa nu poata fi sustinut in forma actuala, respectiv varsta de pensionare, plan de crestere a punctului de pensie, contributii de asigurari sociale, se arata in analiza citata. O optiune ar putea fi un mix al celor trei parametri, si anume:

- Majorarea varstei de pensionare;

- Cresterea mai lenta (sau mentinerea constanta) a punctului de pensie. In general, la nivel international, o pensie publica asigura doar un nivel minim de venituri;

- Cresterea taxarii pentru populatia activa (prin contributii de asigurari sociale).

Spre exemplu, la nivel international, in perioada 1995-2017 au fost implementate urmatoarele masuri:
  • 76 de tari au crescut contributia la sistemul public de pensii;
  • 55 de tari au crescut pragul varstei de pensionare;
  • 60 de tari au redus beneficiile pentru actualii pensionari
.

Analiza citata face o recomandare importanta: "pentru asigurarea unei independente financiare la varsta pensionarii, o mare parte din efort va fi cel propriu - economisirea si investirea personala pentru a depinde cat mai putin de sistemul public de pensii".

Strict matematic, sunt argumente pro si contra cresterii varstei de pensionare, crede Sorin Faur. Dar trebuie sa privim si dincolo de cifre: "Artimetica poate parea simpla, sustinuta inclusiv de argumente sociale din perspectiva faptului ca o viata activa este benefica si se cunosc deja efectele negative ale pensionarii timpurii asupra unor oameni activi, plus ca cei care muncesc sunt conectati la economie, au venituri (substantial) mai mari.. etc.

Dar oare o viata activa inseamna insa neaparat si mai multa munca? Nu neaparat, ar zice unii! Poti sa fii activ si fara sa fii obligat sa muncesti, facand diverse activitati in privat".

El sustine ca relatia dintre contributie si pensie ar trebui sa fie mai importanta ca varsta retragerii din campul muncii. In plus, ar fi cazul sa eliminam injustitiile din actualul sistem, inainte sa ne gandim sa aplicam altul.

"Pensia trebuie sa fie pe masura contributiei, dar aici avem unele probleme de transparenta si o intreaga discutie controversata despre pensiile speciale. Este simplu sa zici: marim varsta de pensionare... dar rezolva asta problemele sau doar le amana? Au fost rezolvate toate problemele de echitate ale actualului sistem inainte de a ne muta spre altul?", intreaba Sorin Faur.

In orice caz, el crede ca nici din punct de vedere socio-psihologic romanii nu sunt pregatiti pentru obligativitatea cresterii varstei de pensionare la 70 de ani. "Trebuie facute serioase analize de impact inainte de a lua orice fel de decizie si dezbateri publice ample", reitereaza acesta.

Ce e de facut acumChiar daca nu crede ca obligativitatea cresterii varstei de pensionare este oportuna pe termen scurt, Sorin Faur spune ca merita sa discutam despre posibilitatea ca romanii sa fie lasati sa munceasca pana la varsta mai inaintata, daca vor.

Pentru ca unii isi doresc o senioritate activa si trebuie incurajati, eventual si cu ceva bani de la stat.

Dar inainte de toate, tara noastra ar trebui sa faca doua chestiuni, in opinia lui Sorin Faur: sa incurajeze natalitatea (concomitent cu flexibilizarea varstei de pensionare) si sa ia masuri pentru combaterea discriminarii pe criterii de varsta la angajare.

"Poate mai inteligent ar fi sa se implementeze masuri pentru stimularea natalitatii (vezi Ungaria), asta si deoarece cresterea varstei de pensionare nu este o solutie la criza demografica. Utila poate fi si flexibilizarea pragurilor actuale de pensionare, in sensul in care daca cineva doreste sa munceasca peste varsta actuala de pensionare si se simte in putere/are energie, atunci sa fie bonificat corespunzator pentru anii suplimentari cand alege sa munceasca. (...)

Sunt domenii unde meseriasii se gasesc greu, iar unii dintre cei din generatia 65+ si-ar putea dori sa continue sa lucreze in continuare. Pe de alta parte, sa nu uitam ca sunt deja de notorietate problemele pe care deja le intalnesc cei peste 50 de ani, unii sunt de fapt neangajabili, in ciuda crizei de personal.

Practic, angajatorii vor evita sa ii angajeze, dupa cum evita si acum. Exista un fenomen clar de discriminare negativa a celor in varsta, pentru ca nu mai au dinamica celor tineri, nu prea se descurca cu tehnologia, nu au abilitati de lucru pe calculator asa cum ar fi nevoie, sunt mai inceti etc.

Pentru astfel de cazuri, cresterea obligatorie a varstei de pensionare va crea probleme in loc sa le rezolve. Trebuie intai implementate masuri speciale de integrare pe piata muncii a acestor persoane si urmarita eficienta acestor programe in timp", explica Sorin Faur.

Prin urmare, schimbarea trebuie pornita din timp, deci orice dezbatere pe tema cresterii varstei de pensionare este binevenita.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
54 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cati ani vreti sa stati degeaba?

Ce legatura are pensia cu speranta de viata la nastere? Ne pensionam imediat ce ne-am nascut.

Cand discutam despre varsta de pensionare, sunt 4 aspecte statistice importante:

1. Pe tabele de mortalitate, speranta de viata la varsta pensionarii. In acest moment, speranta de viata in Romania pentru persoanele ajunse la 70 de ani este de ~12 ani. Interesant de stiut, e mai mare in mediul rural. Astazi, o femeie care iese la pensie la 60 de ani are o speranta de viata de 21 de ani.

2. Evolutia sperantei de viata. Datele folosite in tabele de mortalitate numara.. ***, evident. Daca ai 30 de ani azi ai sanse mari sa traiesti mai mult decat bunicul care s-a nascut in 1930. Intre 1968 si 2010 speranta de viata la 70 de ani a crescut cu aproximativ 2 ani.

3. Ecartul dintre femei si barbati. Speranta de viata la nastere este semnificativ mai mare pentru femei, dar pe masura ce inaintam in varsta, diferenta se reduce! La 70 de ani, diferenta este doar de 2 ani. Peste 80, aproape dispare.

4. Speranta de viata sanatoasa. Este un indicator important, raportat de INS si Eurostat, la care suntem cu aproape 10 ani in mai jos decat tarile occidentale. Speranta de viata sanatoasa, calculata pe ramuri economice, este un indicator important al "uzurii" datorate meseriei.

 

dupa

o anumita varsta, 55 ani femeile si 60 ani barbatii, intervine din ce in ce mai acut fenomenul imbatranirii.
Asta presupune ca, in general, omul nu mai are capacitatea fizica si mentala de a-si indeplini sarcinile de serviciu de pana in acel moment.
Ca urmare, ca sa poti sa-ti aduci aportul la societate prin munca, ar trebui ca societatea sa aiba posibilitatea sa ofere locuri de munca adecvate.
Ori asta nu se intampla. Ca exemplu, politistul care trebuia sa stea in intersectie 6 ore, va fi obligat sa faca acelasi lucru si la 70 ani ca si la 50 ani. Fizic, nu va mai putea face fata.
Exceptiile confirma regula si nu ma refer la situatii (intalnite din pacate mult mai mult in sectorul bugetar decat cel privat) in care angajatul respectiv e obisnuit sa frece menta 7 ore din 8.

 

Social Security este = "safetynet."

Un sitem care a fost intradevar folositor dupa peroda in care bursa a cazut in 1929 iar 95 % din americani aveau nevoie de acest beneficiu ca sa pota sa iasa din saracie in ani care au urmat . In ziua de astazi acest sistem piramidal nu mai este valabil prin taxele pe care le platesti IRS stie exact citi bani faci anual .O reforam sau chiar disparitia acestu tip de beneficu va fi pusa in discutie sau il va "acri" treptat pian va disparea in felul cum il stim in ziua de astazi . Sa nu alegem extremele ca Jeff Bezos ,Donald Trump ,Bill Gates,Warren Buffett care pensia este o gluma pentru ei si pote sa renutele la ia sau so o daie la o aorganizatie caritabila. Probabil acest Beneficiu se va trasforma in felul acesta : , daca declari la taxe ca ai facut constant sa zicem o suma de 1 milion pe and pe parcusul a 10 - 15 ani nu o sa mai poti sa te califici pentru Social Security / "safetynet. " pur si simplu nu ai nevoie de el. Un lucrul este clar sitemul acesta piramidal se va prabusi intruntirzu in tote tarile care lau adoptat in sitem si o schimbare se va produce sigur . Ramine de vazut , sau pote nu la multi dintre noi .

 

....................................whiskey este bun!

.....................Bea mai Putin!

viorel ratiu cincinnati oh usa

mosule ai inbarinit degeaba la 68 de ani aitai nu ai intels un singur lucru .Timpul care a rams este pretios sa il petreci pe ziare .com cu mai multe aconturi.Uitaten jurul tau si communica cu cei care sint cei mai inpooortanti in viat ta pentru ca timpul se scurge forte repede cu tote ca nu faci mai nimc productive sint alte lucrui mai inportante decit stirile toxice pe care le consumi zilnic de la telvizor sau internet . Nu uita sa dai atentie personelor inportante in visata ta dor prin faputl ca mine nu sti daca te tezesti sau nu .In cea ce prveste acontul tau de IRA tot vulerabil este pentru ca tu extragi din el un procent anual. In cazul unei scimbari abrupte ai tote sansele ca acel acoont sa devina "subtire" si te va pune in dificultatea de a lua decizi personale dificile.
In cea ce priveste cosumatul alcoholului in cazul meu pesonal ai dori dar din pacate coditia medical nu im permite de vreo 10 ani si ceva .Printre alte motive ar mai fi vedearea dar mai opres aicea .
Noroc si sanatate incotiunare si rogate sa nu iasa democrati tai ca bursa va cadea substantial in momentul cind va creste taxarea la 60 % sa asigure tot ce au promis in capania electorala.

hahahaha...

individul de mai sus (mugurel) iti da sfaturi sa nu-ti petreci prea mult timp pe forum ca cine stie cind dai coltul...
iar el ce face? de baut nu-i mai da voie doctorul, de-abia mai vede si probabil mai are vreo doi dinti in gura....dar e prezent la toate comentariile...miine poate ne spune si cit mai are de trait (degeaba)...

A vorbit Iohannis la TV de ziua marelui Eminescu ?

Si ce a zis ?

 

In Statele Unite Social Security Administration numeste pensia

partiala sau totala.... Social Security Benefits. Daca scoti banii de la 401K cind implinesti virsta de 59 de ani tot platesti 27% taxe din suma pe care o ai economisoita. Ecomomiile de la 401k plan se fac sub doua forme ...Money Market sau Stock Market.

 

si 401k ..

depinde de evolutzia stock market-ului nu este ceva garantat.
daca ai ghinionul sa fii aproape de pensionare la momentul unei crize economice sau market crash ca in 2008 401k al tau se topeste foarte repede.

lasa ca aveti voi bataia aia de joc

care se cheama RRSP...si pensia de stat care maximul e sub 1000 de dolari pe luna...
pe cind in state minimul porneste de la vreo $850 pe luna si poti colecta daca ai lucrat un minim de 5 ani (asta simplificat)...
cit despre 401k..strugurii sint acri, nu? ti-ar place sa ai si tu asa ceva...

..............................teddy62 zice bine!

...in 2008, 401k -ul meu a picat la $52000!Si totusi am asteptat fara sa retrag nimic!401k si-a Revenit excelent si in cazul meu pina la $325000 in 2018, cind m-am pensionat si am trecut la IRA in acelasi Fidelity!Da,am beneficiat de 24% la SS neiesind la pensionare la 66 de ani!Mai puteam lucra dar nu am mai vrut!Pierdusem timpul prin Romania 24 de ani pentru care acum primesc ceva peste $300/luna.Pentru 28 de ani lucrati aici iau lunar peste $2700
viorel ratiu cincinnati oh usa

Pensiorean La Patrușcinșșpe Ani

Mai intai tăiate nerușinatele, că acolo se scurge majoritatea bugetului.
Iese nănașu din SekkuBekku ghinărekku...tătic!
A stat o viață și s-a luptat cu tastatura...nici măcar producand ceva cu ea.
O viață mititică, că iese la 45. Polițțay la cinșpe ani, iar la fel.
Au "patrulat" baaaieeețaaa...printre interlopi, să nu dea năcazul printre caracaleni.
Și gata. De-atata luptă...pensii, carevasăzică.
Iese melleyyardul de euroi ca cinșpe bani, numai să-i atingi.

 

Pensionarea nu trebuie bătută in cuie la o anumită varstă

Legea să fie astfel incat cine vrea să iasă la pensie la 60 de ani să poată ieși.Cine vrea să lucreze mai mult nu are decat.

 

@teddy....02:31

trebuie sa te informezi de pensiile de stat , old age security, garantate de stat indiferent de situatzia de la stock market.
pensiile de la companii sunt un bonus.
dar cel mai tare este asistentza medicala si medicamentele cu prescriptzie gratuite ($100/an taxa) dupa varsta de 65 de ani.
si daca nu ma crezi uite idolul tau intr-un moment al adevarului;
youtube.com/watch?v=pQmB-rCeKcQ

georgica,

sanders nu e idolul meu...
iar "old age pension" pe la voi e in jur de CAD400/luna daca nu ma insel...care se poate suplimenta cu inca citeva sute daca n-ai vechime....
dar tot muritor de foame esti daca n-ai ceva gros pus deoparte...
aici macar pensia e dublul la cit aveti voi acolo iar sotia ia 50% din pensia ta chiar daca n-a lucrat deloc...

pensionarea la 70 de ani

Eu doresc sa vedeti cum arata in poza la 70 de ani,cei ce au batut la ciocan,sau au lucrat in industria grea,sau petrochimie, si in paralel alte poze cu cetateni de 70 de ani ce au lucrat in armata sau in parlament sau in invatamant sau in politie,si o statistica, gen atatia mai traiesc din categoria x sau atatia mai traiesc din categoria y mai , la varsta z,t si v.
Asta este buna si eventual pentru ca acordarea de pensii speciale sa se faca corect

 

din ce secol ne scrii?

Suntem in 2020 si propunerea (oricum e optionala) e pentru tinerii de azi, nu pentru cei care ies acum la pensie. Chiar si asa, la ciocan nu mai da nimeni de zeci de ani. Daca tu insisti sa "dai la ciocan", esti o exceptie si n-ai de ce sa te plangi ca esti terminat la 70 de ani.

Te inseli, inca se mai da la ciocan...

...atata timp cat mai sunt inca cuie de batut. Iar tinerii de azi nu mai au vigoarea celor de ieri. Poate traiesc mai mult, dar nu vor fi mai apti sau mai dornici de munca ca cei de ieri.
Oricum, discutia e inutila. Nici acum nu e impiedicat nimeni sa muncerasca la 70 de ani daca vrea. Problemele au inceput din cauza cumulului, pensiilor nesimtite si pensionarilor unora in floarea varstei. Pentru ca unii "au putut", iar altii, nu!

pisica cu clopotei

daca tu esti scolit sa-ti fie de bine.Dar nu uita ca nu esti buricul pamantului. Si ca o informatie: banii se fac din productia de bunuri, materiale sau spirituale, servicii, imprumuturi si furaciuni.Cei din imprumuturi si furaciuni sunt platiti tot de ciocanari,pana la urma ,azi si sau maine.Adevarata valoare e produsa tot de de cei ce produc ceva, nu de hoti nici de trantori,

nu exista nici o legatura din punct de vedere stiintific....

...intre cresterea sperantei de viata si cresterea virstei pina la care poti muncii...medicamentele amelioreaza bolile batrinetii si NUUUU creste sau prelungeste capacitatea de munca...este o marota total falsa...

 

la un alt aspect la care nu se gindesc mintile crete care...

....chipurile conduc il reprezinta industria turismului....Cresteti voi *** virsta de pensionare si ce o sa cistigati pe mere o dati de trei pe pere...30-40% din turismul european si nunumai il reprezinta pensionarii 'tineri'...

 

cresterea virstei de pensionare si discutia in sine este o ...

...pura porcarie fascista-extrema dreapta marca PPE.Unii se mai mira de Brexit sau manifestatiile din Franta.Cresterea virstei de pensionare este o masura de extrema dreapta.In mod normal generatiile actuale si viitoare ar trebui sa beneficieze de sacrificiile generatiilor anterioare care au dus la dezvoltarea societatii,ajungerea la un anumit prag tehnologic ridicat=robotizare,automatizare si sa se pensioneze mai timpuriu....deci normal,etic,moral,UMAN este ca virsta de pensionare sa se micsoreze si nu sa creasca aducindu-se tot felul de motive cretine...

 

Asa ar trebui, cum spui, doar ca in afara de progresul tehnic

...mai intervin si alți factori: polarizarea economica (bogăția acumulata in 5% din societate, restul o masa de săraci), creșterea speranței de viata, creșterea șomajului, etc.

Da, dar "motivatiile alea cretine"...

...sunt cerinte de la bugetarii imbuibati, care nu se mai multumesc cu pensiile speciale de mii de euro, vor si leafa tot asa, de mii de euro, pe motiv ca sunt de neinlocuit. Lumea s-a saturat de smecheri cu fundul in doua luntri si acum ne dam ce ceasul m..tii s-o legalizam cumva, sa aburim prostimea.
De ce nu vrea un muncitor in turnatorie sau un functionar la privat sa mai stea in activitate macar un ceas peste varsta de pensionare? Toti abia asteapta, doar in justitie, parlament, invatamant nu vrea nimeni...pentru ca e bine, timpul trece, leafa merge...
Daca ai observat cumva, nu se cauta solutii de bun simt, ci se cauta o chichita legislativa sa nu se supere smecherii si sa linisteasca prostimea.

Treaba cu pensiile e veche si al naibii de complicata

Cum industria farmaceutica tine oamenii in viata mai mult pentru a cumpara mai multe medicamente, speranta de viata creste usurel. Pensionari sunt mai multi si productivi mai putini. Implicit pensiile scad. Ca sa aiba cu ce trai la batranete fie trebuie sa muncesti, fie sa investesti( sa munceasca banii pentru tine). Cum 95% nu stiu sa investeasca ramane rezolvarea cu munca. Toata asta trebuie pusa in legi. Asa ca pentru cei muncitori pensia poate incepe de la 60 pana la 75 de ani. Pentru cei 5% varsta nu conteaza deci nu-i luati in calcul. Inca un aspect: de ce in RO femeile traiesc mai mult decat barbatii? Si pentru ca se pot pensiona mai devreme.

 

In general cind este vorba de penie si plata acestora

Sint o grmada de evaluari !,Omeni care au facut lucrul acesta cistiga forte bine si sint bine platiti .
Acesti specialsit sun 25 % fin oemin nu ajung la virsta de a lua banaeciul acesta 45 % nu taiesc mai mult de 8 ani de la pensionare .Cei care au rams sint uni traiesc 10 pina la cinsprezace ani dupa pensionare iar cei care au rams sint expetile .Nu sint statisticele mele .In SUA se circula pe dedesupt pentru ca nici un partid ar incerca sa promoveze momenan asia ceva ( ar fi un sibiesc sinucigas) dar pensinare a se va putea face numi de la 67 de la 62 pensinarea normal cu venefici 100 % se va face la 70 la 72 iar cei care vor sa beneficieze de o marire de pensi de 130 % vor intra la pensie 75 de ani . Aicea se ia in considerare la oemni care intra in cinpul muci acum la vista de 20 de ani si nu la cei care mai au 10 la 15 pina la pensionare . Deci este progresiv . Trista problema este faptul ca nu se face o reforma clara in privinta pensie .Fiecare tara au problemele lor finaciare si au legislatia lor interna .

 

Pensionarea tarzie ,cand e o solutie !

Persoanele din bugetul de stat care au castigat peste 8 salarii medii pe economie , lunar , nici nu ar trebui sa primeasca pensii . Cand luau peste 8 salarii medii pe luna , puteau sa investeasca si sa-si asigure venituri pentru la batranete . Ma refer aici mai mult la cei din guvern , deputati si parlamentari care pe perioada cat au fost in politica nu au platit taxe pe business-ul lor si daca nu au avut o investitie , e problema lor . Deaia multi politicieni fura si nu fac nimic pentru ca nu vor sa investeasca ci doar asteapta venituri si pomeni mari .

Persoanele care au muncit in agricultura si constructii , nu ca functionari ci direct in productie sa aibe dreptul sa se pensioneze la 60 de ani dar cu drept de munca fara a li se taia din pensie.Asta ca sa nu mai plangeti dupa forte de munca in constructii si agricultura .

persoanele care au avut mai mult de 20 de ani , venit mai mare de un salariu si jumatate (media pe economie )si au lucrat in meserii sau munci necalificate, nu functii de birou sa se poata pensiona tot la 60 de ani dar cu conditia sa fie activi in productie cu jumatate de norma , fara ca pensi sa le fie afectata

Timpurile sunt grele peste

Tot,oamenii in varsta sunt tot mai multi,banii mai putini, singura solutie marirea varstei de pensionare,dar in acelasi timp ma intreb,oare tinerii care au si ei nevoie sa munceasca,sa inceapa viata,sa aiba o familie,o casa...ce perspective au. Cred ca este o problema,aranjezi o latura,dar deranjezi cealalta latura.Cred ca oamenii mai au nevoie si de timp sa traiasca,sa mai profite de ce le-a mai ramas.Cunosc un caz cu un om in varsta,care a fost amagit sa nu iasa la pensie,sa mai stea,ca sa aiba un venit bun...a iesit la 80 si a murit la 81....ma rog nu e ceva generalizat,se mai intampla.....In general in occident,casa pe care o poseda pensionari,o vand si isi ceva modest cu chirie si le mai ramane un ban,sa traiasca....

 

OPTIONAL ! matale cunosti cuvantul ?

....................

Cunosti notziunea de "optzional-obligatoriu" ? :)

Cam toate incep "optzional" iar apoi, in scurt timp, devin obligatorii... :)

Mult succes cu "vasta de aur" in Romanica... Mai Draga ! :)

 

S-a specificat doar,

ca varsta de pensionare ramane cea veche , iar numai cine vor pot prelungi varsta. Unii sunt mai logevivi si ptr. a evita situatia cand sunt si pensionari si incadrati in campul muncii, se face acest compromis. Numai ca presa , televiziunile neserioase, le introduc in scafarlie multimii ca noul guvern face prapad si ca pensionarea va fi f. tarzie.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor