Astazi se voteaza pensii speciale si pentru primari: "Altfel, va fi greu sa aiba o anumita integritate"

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:25
6499 citiri
Astazi se voteaza pensii speciale si pentru primari: "Altfel, va fi greu sa aiba o anumita integritate"
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe modelul parlamentarilor, primarii, viceprimarii, sefii de consilii judetele, actuali sau fosti, ar putea primi si ei pensii speciale. Acest lucru se va intampla daca alesii vor vota, luni, proiectul de lege, inainte de a intra in vacanta de Sarbatori.

Proiectul de act normativ a fost initiat de 29 de senatori si deputati din mai multe partide.

Acesta va fi suspus la vot, luni, in plen, relateaza Realitatea Tv. Insa cum vor vota formatiunile politice?

Co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a anuntat ca senatorii liberali nu vor vota proiectul, in timp ce social-democratul Valeriu Zgonea sustine ca alesii locali merita "un anumit respect" din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba "o anumita integritate".

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege ce vizeaza primarii este similar cu cel referitor la pensiile speciale ale parlamentarilor.

Parlamentarii si-au facut un cadou pe viata: S-au votat cu scandal pensiile speciale. PNL ataca la CCR (Video)

Astfel, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mica de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate.

Iohannis va promulga pensiile speciale pentru parlamentari

Presedintele Klaus Iohannis nu va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Iohannis va promulga pensiile speciale ale parlamentarilor. De ce nu le contesta la CCR

Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, seful statului va promulga legea pentru ca nu exista suspiciuni de neconstitutionalitate in acest caz.

Proiectul a trecut marti in Parlament cu 287 de voturi "pentru". Acesta prevede ca, pe langa pensiile de la stat, alesii vor primi sume cuprinse intre 1.500 si 4.400 de lei, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut.

#pensii speciale primari, #pensii primari, #vot pensii speciale primari , #varsta pensie