Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legea pensiilor: Si barbatii si femeile se vor pensiona la 65 de ani

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 20:47
7542 citiri
Legea pensiilor: Si barbatii si femeile se vor pensiona la 65 de ani
Foto: bloombiz.ro

Deputatii au decis egalizarea varstei de pensionare la barbati si femei. Ei au respins, miercuri, amendamentul la articolul 53 din proiectul legii pensiilor, adoptat in Comisia de munca, potrivit caruia varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Amendamentul care viza reducerea varstei de pensionare a femeilor la 63 ani a fost respins la a treia incercare.

Deputatii au luat decizia de respingere a amendamentului imediat dupa reluarea sedintei, in urma unei pauze de consultari.

La revenirea din pauza de consultari, deputatii PNL si PSD+PC au anuntat ca, daca reprezentantii puterii vor decide reluarea votului asupra amendamentelor la legea pensiilor privind varsta de pensionare, nu vor participa la "aceasta mascarada".

"Grupul PSD+ PC nu e de acord cu reluarea votului. E o incalcare a Regulamentului, a fost dat deja votul pentru amendamentul insusit de Comisia de munca prin care varsta de pensionare la femei e stabilita la 63 ani", a subliniat social-democrata Aura Vasile.

Liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, a atras atentia ca, in aceasta logica, amendamentul Comisiei a fost initial respins prin vot. "Ori ramane votul initial dat, ori repetati votul punct cu punct, pe amendamente", a propus democrat-liberalul.

Deputatul PD-L Daniel Oajdea a sustinut la randul sau ca unii invoca Regulamentul numai atunci cand le convine. "Daca e sa respectam Regulamentul, nu trebuia sa dezbatem proiectul pensiilor pentru ca e lege organica si erau necesare cinci zile pentru ca raportul sa fie citit de deputati", a remarcat Oajdea.

Anastase a supus la vot propunerea de reluare a votului asupra amendamentului Comisiei conform caruia varsta de pensionare pentru femei este de 63 ani, iar pentru barbati de 65 ani, propunere acceptata cu 107 "pentru", 5 "impotriva" si o abtinere.

Apoi a fost supus la vot amendamentul in sine, care a intrunit 85 voturi favorabile, 90 "impotriva" si doua abtineri, fiind astfel respins, dupa ce mai fusese respins o data, apoi adoptat, inainte de pauza de consultari.

"Ati condamnat 52% din populatia Romaniei, ati condamnat femeile din Romania la o viata mizera, fara a trai demn, pentru ca rata somajului e mult mai mare in cazul femeilor. Cum puneti la munca o croitoreasa la 63 ani, cum o puneti sa bage ata in ac?", a comentat rezultatul votului liberala Cristina Pocora.

"Au condamnat la munca silnica o parte din populatia Romaniei", a spus si social-democrata Aura Vasile.

Ulterior, plenul a respins la vot toate amendamentele privind varsta de pensionare si a adoptat forma initiala a legii, conform careia varsta standard de pensionare este de 65 ani atat pentru barbati cat si pentru femei, urmand sa se ajunga la aceasta egalizare pana in 2030. In favoarea acestui articol s-au pronutat 109 deputati, "impotriva" 75, in timp ce 11 s-au abtinut.

"Toti deputatii PD-L au votat pentru cresterea varstei de pensionare la femei. Vom face publice toate numele celor care au votat iar, cand ne intoarcem la guvernare, vom reface legea", a sustinut social-democratul Adrian Solomon.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#varsta pensionare Romania, #pensionare femei barbati , #varsta pensie