Parlamentarii au aprobat pensii speciale si pentru alesii locali

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 18:11
14653 citiri
Parlamentarii au aprobat pensii speciale si pentru alesii locali

Plenul Senatului a aprobat, luni, cu amendamente, proiectul de lege privind pensiile alesilor locali.

Legea a fost aprobata cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Asa cum au anuntat, liberalii au iesit din sala inaintea votului, anunta Mediafax.

Proiectul, adoptat tacit de Camera Deputatilor, a fost dezbatut luni, incepand cu ora 17.00, de plenul Senatului, care este for decizional.

Legea, in forma adoptata de plenul Senatului, prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare esalonate au dreptul la incetarea mandatului la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consilii Judetene.

De asemenea, daca alesii locali beneficiaza de o astfel de indemnizatie in urma altei functii detinute anterior, alta decat de ales local, trebuie sa opteze pentru una dintre pensiile speciale, potrivit Profit.ro.

In continuare, proiectul va fi transmis presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

In cadrul dezbaterii, senatorul PNL Mircea Dobra a semnalat ca initiativa legislativa nu a fost asumata, in plen, nici de initiatori si nici de Guvern, in timp ce proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

In acelasi timp, demersul liberalilor de a parasi sala a fost contestat de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a afirmat ca nu intelege de ce liberalii pleaca in loc sa ramana si sa voteze impotriva legii, mai informeaza Mediafax.

Pensiile speciale pentru primari - sustinute de PSD, criticate de liberali

Sustinut de PSD, proiectul a fost contestat de liberali, care au anuntat ca vor vota impotriva. Purtatorul de cuvant al PNL a declarat ca liberalii "vor iesi din sala pentru a inlatura orice urma de suspiciune", in momentul in care va avea loc votul.

"Intotdeauna ne-am pronuntat pentru respectarea a doua principii esentiale, cel al echitatii si cel al contributivitatii. Pozitia noastra este impotriva unui asemenea proiect legislativ de introducere a unui regim special in legatura cu o anumita categorie sociala. Suntem fara echivoc pentru respingerea unui asemenea proiect legislativ.

(...) Vor iesi din sala pentru a inlatura orice urma de suspiciune in legatura cu pozitia noastra", a declarat, purtarorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe, conform sursei citate.

In ceea ce priveste masurile luate in cazul senatorilor care vor vota proiectul pensiilor pentru alesii locali, Stroe a afirmat ca vor exista sanctiuni "in termeni de viitoare oferta electorala", potrivit deciziei conducerii PNL, sugerand ca acestia nu se vor mai regasi pe listele de candidati pentru scrutinul din 2016.

Astazi se voteaza pensii speciale si pentru primari: "Altfel, va fi greu sa aiba o anumita integritate"

De asemenea, co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a anuntat ca senatorii liberali nu vor vota proiectul.

Pe de alta parte, social-democratul Valeriu Zgonea sustine ca alesii locali merita "un anumit respect" din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba "o anumita integritate".

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca alesii locali au "salarii ridicole", iar aceasta este o "premisa pentru ca in continuare sa existe coruptie". La momentul declaratiei, Tariceanu nu luase inca o decizie cu privire la sustinerea sau respingerea legii.

Ce prevedea proiectul de lege inainte de a fi adoptat de plenul Senatului

Proiectul de lege ce vizeaza primarii este similar cu cel referitor la pensiile speciale ale parlamentarilor.

Astfel, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mica de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...