Bărbatul care a strâns suficienți bani pentru a se pensiona la 36 de ani. Metodele geniale pe care le-a folosit pentru a renunța definitiv la muncă

Duminica, 24 Martie 2024, ora 04:25
13333 citiri
Bărbatul care a strâns suficienți bani pentru a se pensiona la 36 de ani. Metodele geniale pe care le-a folosit pentru a renunța definitiv la muncă
Tânăr care se relaxază în hamac FOTO Unsplash

Un specialist în știința datelor a dezvăluit cum a reușit să economisească suficient pentru a se retrage înainte de a împlini 40 de ani.

Yaron Goldstein, în vârstă de 36 de ani, și-a obținut doctoratul în matematică în 2012, înainte de a lucra pentru Boston Consulting Group, Google și Meta.

La începutul carierei sale, în timpul unui stagiu în New York City, s-a întâlnit cu un consilier de investiții de pe Wall Street care a devenit într-un fel un mentor neoficial pentru el.

Consilierul i-a recomandat să citească cărți precum "Săptămâna de lucru de 4 ore" a lui Tim Ferriss și "Outliers" de Malcolm Gladwell, care l-au determinat să reflecteze asupra legăturii dintre fericire și bani.

„Acest tip aduce argumente destul de convingătoare pentru ideea că, poate, peste 40 de ani, nu vreau să fiu omul care își dedică întreaga viață carierei,” a declarat el pentru Business Insider, referindu-se la reacția sa la cartea lui Ferriss.

La începutul traiectoriei sale profesionale, a decis că nu vrea să se îngrijoreze pentru bani pentru restul vieții sale.

Până în vara anului 2017, a stabilit suma de 5.000 de euro ca fiind suma de care ar dori să poată trăi în fiecare lună la pensie.

La primul său loc de muncă, ca student postdoctoral la Universitatea Liberă din Berlin, a reușit să pună deoparte câteva sute de dolari pe lună, conform Business Insider.

Odată angajat la Boston Consulting Group în Berlin, a început să economisească până la 1.500 de euro lunar.

La începutul carierei sale, a trăit cu aproximativ două treimi din venitul său; când a început să primească cecuri mai mari, a început să trăiască cu aproximativ jumătate din venitul său și să pună restul în acțiuni.

Până în 2020, Yaron câștiga 330.000 de euro (360.416 dolari) pe an în calitate de senior data scientist la Google.

Cu cât câștiga mai mulți bani, cu atât devenea mai conștient de cheltuielile sale.

„Există altceva care m-ar satisface într-un mod similar pentru o treime din preț?” se întreba el înainte de fiecare achiziție.

Dragostea lui pentru ceaiul verde era un exemplu perfect.

În loc să cumpere de la Starbucks în fiecare zi, el se răsfăța cu 'ceai de lux' la 50 de dolari pentru 50 de grame.

„Chiar dacă cumpăr ceai de lux, care costă 50 de dolari pentru 50 de grame, la sfârșitul lunii, este tot mai ieftin decât să merg la Starbucks în fiecare zi și să iau cafea”, a spus Yaron.

„Dar am această experiență mult mai exclusivistă în viața mea, care îmi aduce multă bucurie.”

În plus, a reușit să scape de necesitatea de a-și cumpăra vreodată o mașină, datorită sistemelor robuste de transport public din Zurich și Berlin, cele două orașe principale în care lucra.

O altă mișcare inteligentă a fost investirea unei părți masive a averii sale în acțiuni Tesla în 2016, chiar în momentul în care valoarea a început să crească rapid.

După 10 ani de economisire și investiții, lucrând în același timp cu normă întreagă, Yaron s-a retras în mai 2023.

Acum urmează regula celor patru la sută, respectată de cei din comunitatea „independență financiară, pensionare timpurie” - cunoscută sub numele de FIRE - care dictează că este sigur să retragi aproximativ patru la sută din portofoliul tău în fiecare an după ce te-ai pensionat, scrie Dailymail.

Dar Yaron a adăugat că își propune să reducă această cifră la trei la sută, având ca obiectiv să fie chiar „mai econom” decât când lucra.

„Nimeni nu te poate forța să spui că succesul înseamnă să te alături unei mari companii și să rămâi acolo timp de 40 de ani și să urci pe scara carierei,” a concluzionat el.

”Vine adesea pe neașteptate”. Metoda inedită prin care putem afla dacă suntem supuși riscului de infarct miocardic
”Vine adesea pe neașteptate”. Metoda inedită prin care putem afla dacă suntem supuși riscului de infarct miocardic
Persoanele cu risc ridicat de infarct miocardic pot fi depistate și la domiciliu, printr-un chestionar. Într-un studiu publicat în Journal of the American Heart Association s-a demonstrat că...
Mai mulți consilieri ai lui Joe Biden vor să îl convingă pe președinte să se retragă din cursa pentru Casa Albă
Mai mulți consilieri ai lui Joe Biden vor să îl convingă pe președinte să se retragă din cursa pentru Casa Albă
Unii asistenți și consilieri de lungă durată ai președintelui Joe Biden au devenit din ce în ce mai convinși că acesta va trebui să se retragă din campanie, iar în ultimele zile au...
#pensionare, #tanar, #economisire, #metoda, #retragere, #activitate , #pensie
  1. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO
  2. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO
  3. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  4. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  5. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  6. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  7. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  8. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  9. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  10. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"