Mutarea în Europa pentru pensionare poate fi visul vieții pentru unii. Dar fie că sunteți în căutarea unui oraș de coastă liniștit sau a agitației culturale a unui oraș istoric, alegerea locației ideale poate fi dificilă.
Un nou studiu realizat de compania de soluții de afaceri Moneypenny a clasificat cele mai bune locații din Europa pentru pensionare pe baza unui număr de factori care includ costul mediu al vieții, economiile necesare pentru pensionare și o varietate de facilități.
Moneypenny a comparat cele mai populate 50 de orașe din Uniunea Europeană pentru a realiza clasamentul. Factorii luați în considerare includ vârsta de pensionare, costul mediu al chiriei, accesul la asistență medicală, numărul de cluburi de fitness, numărul de cafenele.
Sofia, capitala Bulgariei, se clasează pe primul loc în topul celor mai bune orașe pentru pensionare din Europa. Vârsta medie de pensionare în Sofia este mai mică decât în celelalte orașe incluse în clasament, bărbații pensionându-se de obicei la 64 de ani, iar femeile la 62 de ani. Orașul reprezintă o alegere excelentă pentru pensionari care doresc să își maximizeze economiile, având nevoie de un minim de 148.590 € pentru a trăi confortabil, în timp ce alte orașe din clasament cer dublul sumei sau mai mult.
Budapesta, Ungaria, se clasează pe locul al doilea, obținând un scor modest pentru toți factorii din studiu. Pe lângă arhitectura și reperele sale uimitoare, orașul oferă o mare varietate de activități recreative la care pensionarii pot lua parte.
Cei care se mută în oraș pot alege dintre cele 691 de cafenele, care oferă un mediu relaxat pentru a se întâlni cu prietenii și pentru a socializa. În plus, Budapesta găzduiește 31 de centre de fitness și patru cluburi de golf, care oferă pensionarilor posibilitatea de a-și menține mobilitatea și de a rămâne sănătoși.
Pe locul al treilea, Zagreb, Croația, oferă pensionarilor cea mai multă natură de explorat, cu 53,77% din oraș declarat oficial spațiu verde. Capitala este renumită pentru spațiile sale verzi abundente și bine întreținute, ceea ce o face o destinație excelentă pentru iubitorii de natură și pensionarii care caută liniște și oportunități de recreere. Unele dintre cele mai populare locuri de explorat din oraș includ Parcul Maksimir, Parcul Zrinjevac și Parcul Bundek.
Bucureștiul se clasează pe locul al patrulea datorită costurilor lunare reduse de închiriere, în medie de 358 EUR pe lună. Orașul are un procent relativ ridicat de 74% acces la asistență medicală, dar doar 16,44% spațiu verde (al doilea cel mai scăzut procent din cele 50 de orașe din UE cercetate). Cu toate acestea, bărbații din București se pensionează la 65 de ani, iar femeile la 62 de ani, moment în care pot profita din plin de cluburile de fitness, 1 teren de golf și 311 cafenele ale orașului.
Roma se află pe locul cinci și excelează prin varietatea de facilități pe care pensionarii le pot explora. Capitala italiană găzduiește 79 de centre de fitness, 13 cluburi de golf și 1 052 de cafenele, pe lângă istoria bogată care însoțește orașul, cu multe repere istorice emblematice precum Colosseumul și Bazilica Sfântul Petru la ușă, scrie forbes.com.