Cuplul de pensionari care s-a retras în Grecia: În 10 minute ajung la plajă. Calculele detaliate ale cheltuielilor lunare

Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 04:25
17147 citiri
Cuplul de pensionari care s-a retras în Grecia: În 10 minute ajung la plajă. Calculele detaliate ale cheltuielilor lunare
Cuplu pensionari FOTO Pixabay

Un cuplu se bucură de noua viață după ce a decis să se mute din vara anului 2022. Cei doi au găsit soluția să trăiască o viață liniștită cu 1200 de euro pe lună, deși au crescut prețurile la alimente, combustibili, facturi și taxe.

Manfred Reuter, în vârstă de 65 de ani și soția sa, Karin, de 63 de ani locuiesc în Creta din vara anului 2022.

Cei doi au pus în aplicare îndemnul ministrului Turismului din Grecia, Vassilis Kikilias care le-a transmis germanilor „Scăpați de criza costisitoare, petreceți iarna în Grecia”.

Pensionarii au decis să stea tot anul, având la dispoziție un singur venit, de 1.700 de euro, scrie Bild.

Cuplul a închiriat ultimul etaj al unei case în Sitia. Apartamentul de 144 mp are trei terase, toate cu vedere la mare. Au nevoie de doar 10 minute pentru a ajunge la plajă.

Cuplul fără copii s-a mutat în iulie 2022, din Ulm, Baden-Württemberg, în Sitia, Creta, împreună cu cele două pisici ale lor.

Cei doi cunoșteau insula doar de pe internet și dintr-un documentar TV.

"Factorul decisiv a fost unde puteam obține cea mai bună calitate a vieții posibilă din pensia mea de aproape 1.700 de euro", a explicat Manfred, fost funcționar în comerț exterior.

"Putem economisi 500 euro pe lună"

În Creta, cuplul poate economisi chiar și 500 de euro pe lună. "În Germania ar fi de neconceput", a precizat Manfred.

Cuplul și-a pregătit timp de șase luni mutarea, întrucât trebuiau organizate codul fiscal grec, cărțile de ședere, asigurările sociale și importul scutit de taxe al mașinii.

În plus, aveau nevoie și de un cont care să permită gestionarea contului în străinătate pentru plățile pensiilor.

Manfred nu a trebuit să-și schimbe compania de asigurări de sănătate, deoarece facturile medicale sunt rambursate după prezentare, iar costurile spitalicești sunt decontate direct cu casa germană de asigurări de sănătate.

Un singur lucru lipsește, spune bavarezul nativ, "o bere neagră decentă la draft".

Calculele cheltuielilor lunare

Manfred Reuter a făcut calculele pentru Bild:

  • Închiriere (140 mp, 3 terase): 550 euro
  • Costuri suplimentare (electricitate, încălzire, apa, internet, gunoi): 75 euro
  • Autoturism (asigurare, taxă, benzină): 45 euro
  • Produse alimentare: 280 euro
  • Parfumerie: 25 euro
  • Hrana pisici: 125 euro
  • Medicamente: 15 euro
  • 2 Contracte germane de telefonie mobilă: 69 euro
  • Un card grecesc de telefon mobil: 12 euro

Astfel, cei doi economisesc 504 euro în fiecare lună.

Karin și Manfred cultivă fructe și legume pe tot parcursul anului: vara sunt disponibile legume, lămâi, smochine și struguri. Toamna, rodiile, portocalele și mandarinele se coc, iar iarna recoltează spanac, salată verde și ierburi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Retragerea Simonei Halep, în presa internațională: ”A fost un loc bun de vânătoare”
Retragerea Simonei Halep, în presa internațională: ”A fost un loc bun de vânătoare”
Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor. “Halep, aflată pe locul 1.146 în clasamentul WTA,...
#pensionari, #retragere, #Grecia, #cheltuieli lunare, #calcule, #economii , #stiri Europa