Începând din această toamnă, pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață de două ori pe an, în martie și septembrie, conform noii legi a pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis marți, 16 iulie, un ordin care stabilește modelul acestui certificat, arată Avocatnet.ro
Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, aduce modificări semnificative, inclusiv în ceea ce privește transferul pensiilor în străinătate. Pensionarii nerezidenți trebuie să transmită semestrial certificatul de viață pentru a beneficia de drepturile cuvenite.
Certificatul de viață, document care atestă că beneficiarul unei pensii este în viață, trebuie transmis până la 31 martie și 30 septembrie a fiecărui an. Modelul certificatului, stabilit prin Ordinul 874/2024, poate fi descărcat de pe site-ul CNPP.
Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale din statul de domiciliu, precum instituții de asigurări sociale, autorități administrative locale sau notari publici. Certificatul de viață trebuie transmis din proprie inițiativă de către pensionar.
Nerespectarea termenelor de transmitere a certificatului de viață va duce la suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare. Reluarea plății se va face de la data suspendării, dacă certificatul este prezentat după expirarea termenelor.
Situația Actuală
În prezent, pensionarii din străinătate trebuie să trimită certificatul de viață doar o dată pe an, până la finalul anului. Noua reglementare, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, dublează frecvența acestei obligații.
Declarații Oficiale
CNPP a confirmat că „pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.