S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 10:02
3745 citiri
S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
Pepenii vor fi mai scumpi în acest an FOTO Arhiva

Pepenii românești sunt cultivați pe suprafețe din ce în ce mai mici, în județul Dolj cultura de pepeni verzi scăzând cu 400 de hectare în ultimii trei ani. Motivul principal este reprezentat de schimbările climatice, arată Euronews Romania.

Primii pepeni verzi s-au copt deja pe câmpurile din sudul țării, fiind gata pentru consum cu două săptămâni mai devreme datorită temperaturilor ridicate de la începutul verii. Fermierii sunt bucuroși și spun că, pentru început, vor vinde pepenii cu 3-4 lei kilogramul, cu un leu mai mult decât anul trecut.

Florin Țecan, un fermier din comuna Călărași, a declarat: "Mai devreme, anul acesta, cu aproximativ 14 zile. Sunt copți, foarte dulci. Soiul pată neagră, un soi extratimpuriu. Și anul acesta ne-a ajutat foarte mult și clima, o climă foarte caldă anul acesta, exact ce le place lubenițelor, să zicem așa, solul nisipos și foarte multă apă".

La Dăbuleni, Cristian Gorgota, un alt fermier, culege de câteva zile pepenii cu miez roșu și răcoros. "Un pepene copt este după coajă. În primul rând, pare un pic mai bătrân, e un verde și brumat mai deschis față de acesta. Coaja pare mai bătrână, mai tare, se aude și bine sunetul", a explicat Cristian Gorgota.

Producătorii se gândesc să crească prețul pepenilor în acest sezon. Florin Țecan a menționat: "Cei care vor să mănânce această lubeniță vor scoate din buzunar aproximativ 35-40 de lei pentru acest fruct. Cel puțin la mine, aproximativ cu un leu mai scump, dar și investiția a fost mult mai mare față de anul trecut. Crește investiția de la an la an. Nu știu unde o să ajungem cu aceste scumpiri foarte mari la producția de pepeni și, în general, la toate producțiile agricole au crescut prețurile foarte mult".

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Dolj, suprafața cultivată cu pepeni verzi a scăzut în ultimii patru ani cu aproape 400 de hectare, din cauza schimbărilor climatice. Alexandra Șomîcu, consilier principal la Direcția Agricolă Dolj, a declarat: "Suprafața cultivată cu pepeni a scăzut totuși, în ultimii ani, de la aproximativ 2.900 de hectare în 2021 până la 2.500 în 2024. Însă din cauza unor schimbări atmosferice din ultimii ani, cultura de pepeni este puternic influențată de rezerva de umiditate din sol. Chiar dacă suprafața de pepeni a scăzut, putem să discutăm totuși de o producție crescută la hectar. Producția a crescut de la aproximativ 36.000 de kg la hectar la aproximativ 40.000 de kg la hectar".

În județul Dolj, cele mai populare localități pentru cultura de pepeni sunt Sadova, Călărași și Dăbuleni. Doljul asigură 20% din producția națională de pepeni verzi, iar România este pe locul al patrulea în Europa la producția de pepeni verzi.

Gazul care va deveni esențial pentru a susține sectorul tehnologic. Rezervele s-ar putea termina mult mai repede
Gazul care va deveni esențial pentru a susține sectorul tehnologic. Rezervele s-ar putea termina mult mai repede
Pe fondul unei creșteri continue a cererii pentru semiconductoare, cantitățile necesare de heliu se vor dubla până în 2035, arată un raport al unei firme de cercetare de piață. Cererea...
Telegram promite schimbări drastice după arestarea CEO-ului în Franța. Ce nu va mai fi acceptat pe platformă
Telegram promite schimbări drastice după arestarea CEO-ului în Franța. Ce nu va mai fi acceptat pe platformă
Telegram, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, a intrat recent în atenția autorităților europene, fiind acuzată de facilitarea activităților ilegale. Fondatorul...
#pepeni, #pret, #lubenita, #productie , #stiri preturi
  1. Telegram promite schimbări drastice după arestarea CEO-ului în Franța. Ce nu va mai fi acceptat pe platformă
  2. BCE reduce rata cu 25 de puncte de bază – TradeVille
  3. Noi cârpiri pe Podul de la Brăila, la un an de la inaugurare. Grindeanu: „Au venit cu o nouă soluție, pe care vor începe să o aplice, dacă nu mă înșel, de săptămâna viitoare”
  4. Samsung Galaxy A16 5G – Ultima lansare a anului 2024! Noul smartphone de buget promite performanțe surprinzătoare
  5. Fără adolescenți pe telefoane! Australia care impune o vârstă minimă pentru utilizarea rețelelor de socializare
  6. Reacțiile de du-te-vino la Planul Draghi: cum se contrazic și cu ce sunt de acord economiștii cu privire la strategia de relansare a economiei UE ANALIZĂ
  7. Ce oferă noul Xiaomi 14T Pro, un flagship cu Dimensity 9300+ și ecran de 144Hz
  8. Huawei Mate XT Ultimate: Cel mai scump telefon vine și cu cele mai mari costuri de reparație
  9. Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
  10. Google Wallet se pregătește de o nouă funcție care îi va bucura pe utilizatorii Android