Descinderi în București și în 6 județe la traficanții de migranți. 5.000 de euro costă un drum către Occident, cu risc de asfixiere mare

Joi, 25 Mai 2023, ora 10:11
1726 citiri
Descinderi în București și în 6 județe la traficanții de migranți. 5.000 de euro costă un drum către Occident, cu risc de asfixiere mare
5.000 de euro de persoană plăteau migranții pentru a ajunge din România în ţări din vestul UE. FOTO: Poliția de Frontieră

Douăzeci şi nouă de percheziţii au loc în Bucureşti şi în şase judeţe pentru anihilarea unei grupări specializate în traficul de migranţi, anchetatorii stabilind că persoane de origine afro-asiatică plăteau 5.000 de euro de persoană pentru a ajunge din România în ţări din Vest. Treizeci şi cinci de persoane vor fi duse la audieri.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pun în aplicare 29 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Constanţa, Buzău şi Braşov, în vederea anihilării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei, au loc percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar vizând activitatea aceluiaşi grup infracţional organizat.

„În cauză s-a reţinut că, în luna aprilie 2022, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi arabi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent. Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania”, a precizat DIICOT.

Anchetatorii au menţionat că transportul acestor migranţi era realizat pe două segmente.

  • Astfel, pe primul segment – migranţii erau preluaţi din Bulgaria, trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România şi, ulterior, transportaţi în zona Timişoara/Arad.
  • Al doilea segment – după ce erau cazaţi pentru o zi, maxim două zile, pe teritoriul României, migranţii erau îmbarcaţi în alte autovehicule, cu care erau transportaţi spre ţările din vestul Europei, în special Germania, fiind trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.

Traficanții cereau migranților câte 5.000 de euro de persoană

Migranţii erau transportaţi de către şoferi în autoutilitare (dube) de transport marfă, fiind ascunşi ori în spaţiul de dormit situat deasupra cabinei şoferului sau în compartimentul de marfă al dubei.

„În cazul cele de-a doua modalităţi, membrii grupului confecţionau în compartimentele de marfă locaşuri speciale din lemn, creând spaţii mici şi improprii, în care introduceau până la 27 de persoane. Locaşurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume şi fructe. Ambele modalităţi de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranţilor foarte ridicat (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafaţă de aproximativ 2 metri pătraţi erau introduşi 5-6 migranţi). În plus, luând în considerare modul în care aceştia au fost transportaţi (fără niciun sistem de siguranţă, îngrămădiţi unul peste altul), viaţa migranţilor a fost pusă în permanenţă în pericol pe durata transportului”, a mai precizat DIICOT.

Sursa citată a menţionat că plata pentru transportul migranţilor a fost realizată prin intemediul sistemului Hawala, migranţii platind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în ţările de Vest (în principal Germania).

Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autorităţile române. De asemenea, au fost identificate alte două transporturi, care sunt investigate de către autorităţile germane.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în aceste operaţiuni.

Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un șofer furios a dat cu mașina peste o femeie și un bărbat, după ce s-au șicanat în trafic. Incidentul violent a avut loc pe o stradă aglomerată din București VIDEO
Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic care a avut loc în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul în faţă de şoferul care a dat...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#perchezitii DIICOT, #politia de frontiera, #traficanti imigranti, #Bucuresti, #Ilfov, #Arges , #politie