Candidatura lui Călin Georgescu a scos la iveală și personajele care instigă la violență, revoltă publică și antisemitism. Poliția Română a demarat un șir de percheziții în țară, asta în timp ce îi monitorizează pe cei care au publicat pe social media mesaje amenințătoare. Autoritățile au anunțat că se desfășoară, zilele acestea, percheziții și rețineri.
Polițiștii au făcut mai multe percheziții în țară, printre care în județele Alba, Argeș, Prahova, Suceava și Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare publică și incitare la violență, ură sau discriminare.
Un bărbat de 37 de ani a fost reținut după ce a publicat pe internet un mesaj într-un video antisemit. Acesta a publicat conținutul video cu fața mascată, însă polițiștii l-au identificat. Bărbatul a făcut mai multe amenințări, folosind un limbaj trivial cu care instiga la violență. „Multă lume m-a întrebat ce am eu cu evreii. Știu ce vor face evreii...”, arată Știrile Pro TV.
La Brăila, polițiștii au identificat un alt bărbat care a postat pe internet un mesaj prin care amenința cu o armă albă că își va face singur dreptate. S-a întâmplat imediat după anularea procesului electoral de către CCR. „Ce faci? Îmi iau țara înapoi. Dacă nu se poate cu asta, atunci cu asta (n. r. arătând toporul)”.
Un alt caz este al unui individ care a publicat pe social media o poză cu o armă de foc însoțită de mesajul "asta e soluția". În locuința bărbatului au fost găsite 8 cuțite de vânătoare, un detector de metale și mai multe articole pirotehnice.
În județul Alba, un individ de 39 de ani a fost reținut și el pentru 24 de ore după ce a îndemnat românii să iasă în stradă și să protesteze împotriva deciziei CCR de a anula alegerile.
Eugen Sechila, colaborator apropiat al lui Călin Georgescu și organizator al unor tabere neo-legionare, a fost dus joi seară, 12 decembrie, la Parchetul General. Garda de corp a lui Călin Georgescu nu mai poate părăsi România. El a fost prins în zona Otopeni, în timp ce voia să zboare spre Africa.
Percheziții s-au făcut și la firma implicată în recrutarea și efectuarea plăților către influenceri pentru campania lui Călin Georgescu. Autoritățile bănuiesc că mai multe persoane de pe TikTok au fost plătite de politician în primul tur al alegerilor prezidențiale, însă nu a recunoscut acest lucru.
Cu toate astea, există oameni care spun că plățile către Georgescu au venit voluntar. Inclusiv fostul consilier guvernamental şi fost preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România, Sorin Constantinescu, a fost dus la audieri vineri, 13 decembrie.
„Cei din structurile statului nu înţeleg cum funcţionează TikTok-ul - mie, dacă îmi place o postare eu, pot să o repostez şi să plătesc cât vreau eu, fără să vă cer acordul. Asta nu înţelege statul român sau organele de anchetă, pentru că eu pot să plătesc o postare cu ce bani vreau eu, având bani, fără nicio problemă", a spus Constantinescu, care a fost audiat ca martor.