Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Afaceri ilegale cu țesături. Polițiștii au dat peste o încrengătură de comercianți care au produs un prejudiciu de milioane de lei

Joi, 25 Mai 2023, ora 14:03
1992 citiri
Afaceri ilegale cu țesături. Polițiștii au dat peste o încrengătură de comercianți care au produs un prejudiciu de milioane de lei
Polițiști fac percheziții într-un dosar de evaziune fiscală cu țesături FOTO / arhivă

Polițiștii fac percheziții, joi 25 mai, în județele Mureș și Arad, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin folosirea la autoritatea vamală de documente vamale de transport sau comerciale falsificate, urmate de sustragerea de la plata TVA și a taxelor vamale aferente.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2018, mai multe persoane din județele Mureș și Arad, ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea comiterii, în mod coordonat, a infracțiunii de evaziune fiscală.

Astfel, prin intermediul unor societăți comerciale, în perioada 2018- 2023, membri grupului infracţional ar fi efectuat peste 80 de importuri de diferite produse (în general țesături) în România, în special din țări extracomunitare, iar, în urma întocmirii și înaintării declarațiilor vamale, valoarea totală declarată a mărfurilor ar fi fost inferioară valorii reale a acestora, fiind astfel creat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de lei, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Sumele declarate ar fi fost în conformitate cu plățile scriptice efectuate prin intermediul respectivelor persoane juridice către furnizor, însă, pe lângă aceste sume de bani, persoanele care făceau parte din grupul infracțional organizat, în mod direct ori prin intermediul altor persoane controlate de către acestea (fizice sau juridice), ar fi efectuat și alte plăți către același furnizor, în scopul achitării integrale a mărfurilor, arată sursa citată.

Toate aceste acțiuni ar fi fost făcute în scopul sustragerii de la plata integrală a TVA și a taxelor vamale aferente importurilor.

Activitatea membrilor grupului infracțional organizat ar fi fost sprijinită de către alte persoane, care şi-ar fi pus la dispoziție conturile bancare, în vederea transferării unor sume de bani în țări extracomunitare, efectuând, astfel, demersuri în vederea efectuării de plăți către furnizorul de produse, cunoscând că prin activitatea acestora vor facilita sustragerea de la plata taxelor aferente importurilor efectuate de către societățile comerciale controlate de către membrii grupării și a declarării de către aceștia a unor valori inferioare, în urma introducerii în țară a mărfurilor aferente.

În cauză, audierile urmează a fi realizate la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#perchezitii, #tesaturi speciale, #frauda, #evaziune fiscala , #stiri afaceri