16 persoane suspectate de trafic de migranți, reținute. Cum acționa gruparea

Joi, 03 Martie 2022, ora 13:13
3041 citiri
16 persoane suspectate de trafic de migranți, reținute. Cum acționa gruparea
Gruparea folosea două tipuri de transport FOTO Unsplash

Cincisprezece percheziţii ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut loc în judeţele Braşov şi Sibiu la persoane suspectate de trafic de migranţi, acestea fiind suspectate că au realizat mai multe transporturi ilegale de migranţi din India, Etiopia şi Eritrea şi acţionau cu precădere la frontiera de vest. 16 persoane au fost reţinute în acest caz.

DIICOT a transmis, joi, printr-un comunicat de presă că în data de 2 martie a fost realizată o operaţiune de amploare pentru anihilarea unei grupări care se ocupa cu traficul de migranţi.

Astfel, au fost realizate 15 percheziţii domiciliare, în judeţele Braşov şi Sibiu, la locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea acestei infracţiuni. În urma acestei acţiuni, anchetatorii au ridicat înscrisuri, bani, telefoane mobile, două autovehicule.

“În cauză s-a reţinut că, începând cu luna decembrie a anului 2020, pe teritoriul României, judeţul Braşov, a fost constituit un grup infracţional organizat specializat, grup care a acţionat în mod constant în zona frontierei de vest a României în vederea realizării mai multor transporturi ilegale de migranţi din India, Etiopia şi Eritrea. Informaţiile despre data şi locaţiile de unde trebuiau îmbarcaţi migranţii, precum şi ţara de destinaţie finală a acestora, erau primite de liderul grupării de la o persoană care avea contacte în interiorul unei taberei de refugiaţi din Serbia”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sursa citată a precizat că erau folosite două tipuri de transporturi.

Primul era un transport scurt, prin care migranţii erau trecuţi graniţa dintre Serbia în România în judeţul Timiş. De aici, ei erau preluaţi cu o dubă care îi transporta în Timişoara, unde erau adăpostiţi într-o locuinţă închiriată pentru perioada de timp necesară strângerii unui număr suficient pentru a face un transport lung. În momentul în care erau adunate 10-15 persoane, acestea erau transportate cu o dubă spre destinaţia finală, care, în general, este Italia.

Cel de-al doilea transport, numit de anchetatori transportul lung, era realizat de la Timişoara până în Italia.

“Modalitatea de a trece migranţii frontiera de stat a României cu Ungaria era următoarea: migranţii erau trecuţi pe jos, dar nu prin punctul de trecere al frontierei, de o călăuză.

Duba sau autoturismul trecea vama prin punctul de trecere al frontierei doar cu un şofer, migranţii fiind aşteptaţi de dubă la o distanţă de aproximativ 2-3 km de graniţa României cu Ungaria, în interiorul Ungariei. Migranţii erau urcaţi în dubă/autoturism şi transportaţi până în Italia, Germania sau altă ţară europeană. Sumele de bani aferente transporturilor erau trimise prin sisteme de transfer rapid, de la agenţii din Atena-Grecia, pe numele membrilor grupului, şoferilor sau pe numele unor persoane apropiate membrilor grupării pentru a disimula adevăraţii beneficiari ai sumelor de bani”, au menţionat procurorii DIICOT.

Ei au precizat că iniţial era trimis un avans, pentru a fi folosit de membrii grupului infracţional pentru cheltuielile de transport, iar după realizarea transportului, restul sumei de bani era transferată din Grecia sau remisă în mod direct.

Astfel, până în luna decembrie 2021, grupul a primit din Atena suma totală de 84.622 euro şi 62.740 RSD (dinari sârbeşti).

Anchetatorii au documentat nouă transporturi, ultimul fiind realizat în data de 9 februarie 2022.

Şaisprezece persoane au fost reţinute de către procurorii DIICOT, iar 12 dintre acestea vor fi prezentate Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#perchezitii, #trafic migranti, #ilegal , #justitie