Percheziții la restaurante cunoscute din București. Patronii au primit fără drept bani europeni în timpul pandemiei

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 11:58
5176 citiri
Percheziții la restaurante cunoscute din București. Patronii au primit fără drept bani europeni în timpul pandemiei
Terasa FOTO: generica Pixabay.com

Poliția economică a descins miercuri, 14 septembrie, la Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului București, unde au făcut verificări într-un dosar ce vizează fonduri europene.

Șapte firme din domeniul HoReCa ar fi obținut fonduri nerambursabile, în cuantum total de peste 1,5 milioane de euro, drept sprijin financiar în perioada pandemiei.

Printre aceste firme se numără un cunoscut club din București, dar și câteva restaurante și terase. Aceștia nici nu funcționau în perioada respectivă.

”Astăzi, 14 septembrie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pun în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Activitățile se desfășoară la sediul unei instituții publice, la locuințele unor persoane și sediile/punctele de lucru ale societăților comerciale implicate în activitatea infracțională, într-o cauză în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de obținerea ilegală de fonduri și neglijenţă în serviciu.

Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în anul 2021, 7 societăți comerciale, care desfășoară activități în domeniul alimentației publice (HoReCa), ar fi beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice naționale, sub forma unei scheme de ajutor de stat, acordate de către Guvernul României societăților care au fost afectate de pandemia COVID – 19.

Societățile nu ar fi îndeplinit toate condițiile de eligibilitate prevăzute de Ordonanța de urgență nr. 224/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, și ar fi obținut, pe nedrept, fonduri nerambursabile, în cuantum total de peste 1,5 milioane de euro.

Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Poliția.

S-a dat startul la Programul Electric UP 2. Ce sumă vor primi IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa pentru a instala fotovoltaice
S-a dat startul la Programul Electric UP 2. Ce sumă vor primi IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa pentru a instala fotovoltaice
Programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa pot beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro, pentru instalarea de panouri...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#perchezitii, #HORECA, #bani pandemie, #ajutor ilegal, #fonduri europene , #politie