Cum arată zona aparent liniștită a mării în care se produc cele mai multe înecuri. "Sunt curenți care te vor trage spre larg fiind uneori imposibil să ripostezi" FOTO

Luni, 18 Iulie 2022, ora 12:52
7603 citiri
Cum arată zona aparent liniștită a mării în care se produc cele mai multe înecuri. "Sunt curenți care te vor trage spre larg fiind uneori imposibil să ripostezi" FOTO
Cum arată zona cuprinsă de curenți FOTO Facebook/ Vama Veche

În plin sezon estival numărul turiștilor care mor înecați în apa mării este în creștere.

Ultima victimă este un băiat de 18 ani care a murit duminică, 17 iulie, în Mamaia, după ce a intrat în apă deși nu știa să înoate.

Adolescentul s-a dus cu fratele său, în vârstă de 23 de ani, pe plaja Pod 4. A intrat în apă, a nimerit într-o groapă formată din cauza curenților și a dispărut în câteva momente, potrivit Știrile ProTv.

Fratele său a încercat să îl scoată la mal, însă fără succes, timp în care ceilalți oameni de pe plajă au sunat la 112.

Trupul tânărului a fost găsit de salvatori, care l-au resuscitat minute în șir, însă fără rezultat.

Marea și muntele au anumite legi nescrise

Este contextul în care un membru al grupului Vama Veche de pe Facebook a lansat un avertisment pentru cei care au impresia că știu să înoate sau că în zona din mare în care se află apa pare liniștită.

"Nu fi Zorro! Învață că atât marea cât și muntele au anumite legi nescrise. În poza atașată îți exemplificăm zona de curent recurent sau zona aparent liniștită, dar cea mai periculoasă atunci când ai marea agitată, pentru că în acea zonă ai curenți ce te vor trage spre larg fiind uneori imposibil de a riposta. Nu este o zonă în care să stai cu copiii, dar nici ca și adult! Este zona ce provoacă cele mai multe înecuri în apă mării! Evită zonele periculoase, stay safe", a scris acesta pe Facebook.

În comentarii, alți membri completează cu sfaturi pentru astfel de situații.

"Iar dacă totuși te prinde înoată pe val. După ce a trecut valul oprește-te. Altfel obosești, realizezi că nu înaintezi și înoți degeaba, apoi intervine panica.

Probabil nu vei înainta mult spre mal, dar vei rămâne măcar pe loc până va veni careva să te salveze."

"Moarte sigură. Tocmai explicam să NU te lupți să înoți spre mal, pe val, etc. PARALEL cu malul! Curentul te va trage spre larg, dar tu avansezi în lateral până ieși din el. Apoi îți vezi de drum spre plajă."

"Ca dunărean subscriu, ăla e așa numitul "anafor", când vezi oglinda aia îndepărtează-te că e vârtej și te trage la fund. Dacă cumva te-a prins, trage aer bine și rămâi calm, că tot te scoate spre mal."

Fenomenul curenților din Marea Neagră. Cum să ne ferim de înec

În 2017, scafandrii de la ISU au realizat un experiment în mare, cu un manechin, pentru a arăta pericolele la care se supun persoanele care se avântă în valurile puternice.

Experimentul a fost realizat în cel mai negru punct al litoralului românesc, stațiunea Eforie Nord.

Pentru a demonstra pericolele formării unui curent în timp ce o persoană înoată în mare, a fost folosit un manechin. Deși marea era liniștită, Blue a fost dus de curenți 30 de metri într-un interval de doar 3 minute.

Potrivit experimentului, o dată prinsă persoana în curent, apa începe să o rotească pe orizontală, paralel cu malul. Curentul se formează pe câțiva metri.

Pentru a scăpa de înec, persoana trebuie să înoate în larg, apoi, paralel cu malul. Astfel, se poate ieși din curent în câteva secunde.

Scafandrii sunt supuși unei misiuni extrem de dificile. De multe ori marea poate fi agitată sau cu vizibilitate redusă și poate atinge temperaturi scăzute.

Conform procedurilor, victimei i se efectuează manevre de resuscitare o dată ajunsă în barca salvamarilor și sunt menținute până la mal, acolo unde o echipă de medici preia persoana.

O soluție eficientă este costumul de neopren. Acesta te ține la suprafață și totodată te protejează de soare. Este recomandat în mod special copiilor și se găsește în orice magazin de specialitate.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#pericol inec litoral, #curenti, #Marea Neagra, #zona, #evitare , #inecat
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
totusi daca va vaccinati si purtati masca e mai putin periculos...