Cum ne protejăm animalele de companie de spaima petardelor și ispita pomului de Crăciun

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 00:58
2773 citiri
Cum ne protejăm animalele de companie de spaima petardelor și ispita pomului de Crăciun
FOTO: Unsplash.com

Ornamentele colorate de Crăciun sunt punct de atracție pentru multe animale de companie, în special pentru câini, pisici și păsări. De multe ori, acestea le mestecă și le înghit accidental, ceea ce poate reprezenta un risc pentru ele.

Bradul de Crăciun

Multor pisici le place să se cațere în pomul de Crăciun. Acest lucru nu este tocmai periculos, dar în cazul în care s-ar urca în pom, ar putea cădea, ceea ce ar duce la două dezastre: stricarea bradului și a ornamentelor, cât și la o traumă fizică a pisicii.

Totodată, câinii sau pisicile voastre ar putea linge sau mesteca acele de brad, care ar putea fi tratate chimic, provocând o indigestie sau, mai rău, pancreatită. De aceea, este foarte important ca bradul de Crăciun să fie bine fixat și într-un loc ferit.

Ornamentele

Ornamentele și luminițele sunt deseori mestecate și ingerate de câini, pisici sau păsări. Acest lucru ar putea deveni periculos, deoarece luminițele sunt conectate la o sursă de curent, ceea ce ar duce la o posibilă electrocutare.

De asemenea, un obiect înghițit necesită intervenție chirurgicală pentru a îl scoate din organism. Ornamentele din sticlă pot reprezenta un pericol, cauzând răni dacă sunt mestecate.

Panglici și beteală

Decorațiunile de sărbători precum fundele și beteala pot cauza probleme dacă sunt ingerate de animale. Globulețele și beteala care conțin plumb nu sunt indicate pentru cei care dețin animale de companie.

Mâncarea specifică sărbătorilor

Multe mâncăruri de sărbătoare sunt bogate în arome, uleiuri și grăsimi. Prea delicioase și nocive pentru câini și pisici. Vorbim de porc, de sarmale, de tot ce înseamnă masă festivă de Crăciun.

Mâncarea umană trebuie evitată pe cât posibil deoarece cauzează pancreatita. Astfel ca, din cauza pancreatitei poate apărea durerea de stomac, voma, diareea, o stare letargică și, în cele mai grave cazuri, duce la moarte. Dacă animalul vostru prezintă aceste simptome, nu ezitați să îl duceți la veterinar.

Petrecerile și colindătorii

Colindătorii pot fi un stres în plus pentru animalul vostru: de câte ori sună cineva la ușă el se agită, iar când lucrul acesta se întâmplă de zeci de ori într-o singură zi, e de-a dreptul stresant. Țineți-l cât mai departe de ușa de la intrare, eventual să stea într-o cameră cu unul din membrii familiei.

Pe stradă

Pocnitorile și artificiile pot fi o distracție pentru oameni, dar pentru animale reprezintă o problemă gravă. Unii câini sunt de-a dreptul îngroziți de pocnitori, de aceea nu trebuie lăsați singuri în casă prea mult în această perioadă.

Este obligatoriu să îl scoateți la plimbare afară folosind lesa, altfel un câine se poate speria la auzul unei pocnitori sau la văzul unui grup gălăgios și o ia la fugă văzând cu ochii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pericole, #craciun, #animale de companie , #Craciun