Crește numărul fraudelor online în perioada sărbătorilor. La ce trebuie să fie atenți utilizatorii

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 11:41
878 citiri
Crește numărul fraudelor online în perioada sărbătorilor. La ce trebuie să fie atenți utilizatorii
Bărbat care folosește cardul pentru o tranzacție online Foto: Pixabay

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează marţi, 3 decembrie, asupra pericolelor în contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, moment în care atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.

Aceştia trimit link-uri către site-uri false, de unde datele sensibile ale victimelor sunt sustrase.

”În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion. Aceste tactici includ utilizarea de link-uri care redirecţionează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare şi alte informaţii sensibile de la potenţialele victime”, a transmis DNSC, într-un comunicat de presă.

Specialiştii avertizează că, pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit ”reduceri incredibile”, ”oferte de nerefuzat” sau ”premii garantate”.

”Bineînţeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoţioneze şi să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia explică cum se face protecţia faţă de astfel de comportamente:

-Evităm accesarea link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Este indicat să folosim mereu o soluţie de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.

-Verificăm existenţa unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfăşoară campania.

-Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

Un bărbat a fost reținut după ce a instigat la acte de violență pe reţelele de socializare
Un bărbat a fost reținut după ce a instigat la acte de violență pe reţelele de socializare
Un bărbat de 44 de ani din comuna Baru Mare, judeţul Hunedoara, a fost ridicat de poliţişti în urma unei percheziţii şi reţinut pentru instigare publică, după o postare pe reţelele de...
Premierul Spaniei va propune măsuri în UE împotriva patronilor din social media, "dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea”
Premierul Spaniei va propune măsuri în UE împotriva patronilor din social media, "dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea”
Premierul Spaniei, social-democratul Pedro Sanchez, avertizează că patronii rețelelor de socializare trebuie să răspundă pentru informațiile false care se vehiculează prin rețelele lor....
#pericole, #tranzactii, #retele sociale, #fraude bancare, #DNSC, #sarbatori , #frauda
  1. NATO recurge la dronele maritime pentru a proteja rețeaua vulnerabilă de cabluri subacvatice
  2. O țară neutră vestică îi dă lovitura lui Putin: Combate șantajul Rusiei și pune 20 de miliarde pe masă
  3. Columbia în criză. Violența este alimentată de grupuri marxiste care se luptă pentru controlul regiunilor producătoare de cocaină
  4. Trei persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean asupra unui oraș controlat de ruși, în regiunea Herson. „Pericolul pentru civili rămâne”
  5. Meta a câștigat sute de mii de dolari de pe urma unei rețele de dezinformare pro-rusă
  6. Elon Musk provoacă din nou. Mesajul miliardarului la mitingul de lansare a campaniei extremiștilor din Germania VIDEO
  7. Surse oficiale: zborul Azerbaijan Airlines, doborât de racheta Pantsir-S1 adusă din Siria în Rusia. Anchetatorii ruși au identificat persoana care a lansat-o
  8. Motivul pentru care un milionar american a cumpărat o casă pe malul mării în care a locuit o săptămână, apoi a demolat-o. „Totul în viață este temporar” VIDEO
  9. „O zi neagră”. Mesajul directorului muzeului Drents, de unde s-au furat artefacte arheologice valoroase din România. „Suntem profund șocați”
  10. Noi alerte de vreme severă imediată. Zeci de localități, sub Cod galben în următoarele ore