Cine plăteşte, ce valoare are şi care este valabilitatea taxei de permis auto în 2022. În cât timp primeşti "carnetul" de şofer

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 23:20
15504 citiri
Cine plăteşte, ce valoare are şi care este valabilitatea taxei de permis auto în 2022. În cât timp primeşti "carnetul" de şofer
"Taxa nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, la momentul depunerii actelor" FOTO drpciv.ro

Avem mai multe situații în care este necesară plata unei taxe de permis auto. În primul rând, în momentul în care obţinem primul permis auto, după promovarea examenelor teoretice și practice.

Apoi, mai platim taxă si in situatia în care se modifică domiciliul sau numele deținătorului ori permisul trebuie înlocuit, pentru că şi-a atins data limită de valabilitate.

La toate acestea se pot adăuga situațiile neplăcute în care permisul este pierdut sau distrus și, în consecinţă, este necesar un nou document.

Cât costă taxa de permis auto în 2022

"Taxa este în valoare de 89 de lei. Această sumă va fi plătită de cursantul care a fost declarat admis la ambele probe – teoretică și practică.

Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are aceeași valoare de 89 de lei.

Tot 89 de lei achită și conducătorii auto care au un permis valabil și obțin, în urma cursurilor, a testelor și a examenului pe traseu, o nouă categorie", potrivit unei analize, recente, autovit.ro.

De asemenea, titularul unui permis de conducere care solicită obţinerea de noi categorii sau subcategorii trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele deja menționate, şi permisul de conducere. Acesta va primi un nou permis, care va menționa dreptul de a conduce toate categoriile obținute.

Taxa se achită și de cei care sunt în situația de a fi pierdut, de a li se fi furat sau deteriorat permisul de conducere, care este valabil.

"Într-o astfel de situație, posesorul trebuie să declare precis care este situația permisului (pierdut, furat sau deteriorat), în cel mult 48 de ore de la constatare, şi să solicite eliberarea unui nou permis de conducere. În cazul deteriorării, acesta trebuie depus la direcția Poliției Rutiere de pe raza de domiciliu", se mai explică în analiză.

Unde plăteşti taxa de permis auto şi care sunt noutăţile

Modalitatea de plată și locul unde se plătește taxa permis auto în 2022 a suferit câteva modificări, cea mai importantă fiind aceea că taxa nu mai poate fi achitată numerar la ghișeu, la momentul depunerii actelor.

Taxa pentru eliberarea permisului auto (în valoare de 89 de lei) se încasează în contul BCR, CEC Bank, taxă permisă și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro taxă permis sau pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare (drpciv.ro).

Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro, dovada plăţii nu este necesară iar pentru toate celelalte modalități de plată va fi luată în calcul confirmarea electronică a efectuării plății.

Este posibilă achitarea sumei reprezentând taxa permis auto prin poștă, cu menționarea explicită a destinației și a contului necesar transferului.

Cât te costă taxa de preschimbare permis

Pentru a achita taxa preschimbare permis auto se folosesc modalitățile de plată menționate mai sus, precum în cazul taxei clasice pentru obținerea permisului.

Taxa schimbare permis, indiferent că este vorba de o categorie nouă sau de revalidarea permisului după expirare, este aceeași și reprezintă contravaloarea fizică a actului în sine, în valoare de 89 de lei.

Care este valabilitatea taxei de permis auto

Este important de știut că taxa pentru primul permis are valabilitate nelimitată. Taxa este depusă înainte de dobândirea dreptului de a conduce, care se obține în urma testului teoretic și a probei practice, astfel că aceasta rămâne valabilă până la momentul confirmării statutului de conducător auto, corespunzător categoriei pentru care s-a aplicat.

În cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document.

"Din momentul depunerii documentelor și al achitării taxelor de către solicitant, termenul de livrare a permisului de conducere de către Direcția Regim Permise de Conducere Auto și Înmatriculări variază de la 5 la 15 zile calendaristice.

Este bine de știut că procedura emiterii în regim de urgență nu este posibilă, eliberarea fiind realizată în ordinea solicitării.

Eliberarea efectivă se face la ghișeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor județene competente sau prin Prioripost – la adresa de domiciliu indicată", s-a mai arătat în analiză.

Banca Centrală Europeană anunță că se află la jumătatea procesului de pregătire a monedei euro digitale
Banca Centrală Europeană anunță că se află la jumătatea procesului de pregătire a monedei euro digitale
Banca Centrală Europeană a lansat la 1 noiembrie 2023 o fază de pregătire de doi ani, care pune în prezent bazele pentru potențiala emitere a unui euro digital. Obiectivele principale în...
Rezervele valutare ale BNR, în scădere la sfârșitul lunii noiembrie cu aproape 1,7 miliarde de euro. Ce s-a întâmplat
Rezervele valutare ale BNR, în scădere la sfârșitul lunii noiembrie cu aproape 1,7 miliarde de euro. Ce s-a întâmplat
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au ajuns, la data de 30 noiembrie, la 61,174 miliarde euro, comparativ cu 62,841 miliarde euro înregistrate pe 31 octombrie 2024,...
#permis auto, #taxa, #CEC Bank, #SelfPay, #conducator auto, #posta, #valabilitate , #noutati auto
  1. Banca Centrală Europeană anunță că se află la jumătatea procesului de pregătire a monedei euro digitale
  2. Rezervele valutare ale BNR, în scădere la sfârșitul lunii noiembrie cu aproape 1,7 miliarde de euro. Ce s-a întâmplat
  3. Grevă de avertisment în fabricile Volkswagen din Germania. Ce revendicări au sindicaliștii după prima acțiune de amploare din ultimii 6 ani
  4. Țara care le-a interzis tinerilor accesul la rețelele de socializare: „Transmitem un mesaj clar companiilor de social media”
  5. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  6. Impozitul pe profit, anul viitor. Cum se vor fiscaliza veniturile obținute în străinătate și noi chichițe în impozitarea microîntreprinderilor
  7. Schimbări importante pentru contribuabili din 2025. Vor suferi modificări e-Factura, e-TVA și e-Transport
  8. Volumele de mărfuri tranzitate de Black Friday au forțat limitele capacităților de transport ale principalelor companii de curierat de la noi. În unele zile, creșterea s-a apropiat de 50% peste volumul mediu obișnuit
  9. Trei mari distribuitori de energie electrică din Banat, Drobrogea și Muntenia au fuzionat. Cum sunt afectați clienții de ultimele decizii ale PPC
  10. Cele mai utile aplicații pentru gestionarea timpului. Cum să-ți organizezi ziua eficient