Schimbări importante pentru obținerea permisului auto din 2022. Cine nu va mai putea să facă școala de șoferi

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 09:43
51715 citiri
Schimbări importante pentru obținerea permisului auto din 2022. Cine nu va mai putea să facă școala de șoferi
În prezent, la proba practică ajung să obţină permisul numai 20% din 100 înscrişi FOTO Pixabay

De la 1 ianuarie 2022 se anunță noi modificări în ceea ce privește înscrierea la școala de șoferi.

De la 1 ianuarie, se cer 10 clase pentru înscriere la școala auto, potrivit realitatea.net.

Înscrierea la școlile de șoferi se poate face doar cu dovada că persoana respectivă a absolvit 10 clase, potrivit sursei citate.

Din 100 de persoane care au dat examenul teoretic pentru permisul auto anul trecut, doar aproximativ 30 au reuşit să treacă proba, a declarat şeful Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu.

Ea a precizat că în ultima vreme a scăzut rata de promovare a probei teoretice a examenului în vederea obţinerii permisului de conducere.

"Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reuşesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaţilor", spunea Rodica Popescu în urmă cu doi ani într-o declaraţie de presă susţinută la sediul DRPCIV.

Dacă situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte proba teoretică, a adăugat ea, la proba practică situaţia este similară şi ajung să obţină permisul numai 20% din 100 înscrişi.

Ce trebuie sa stii despre examenul pentru permisul auto

S-a modificat și modul de susținere a probei practice al examenului auto, în sensul că modul de desfășurare a probei este înregistrat audio și video cu sisteme tehnice de monitorizare.

Pentru toți cei interesați să șuștină examenul pentru permisul auto vă prezentam pașii pe care trebuie să îi parcurgeți.

Pentru a putea susține efectiv examenul auto, candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical și să urmeze, în cadrul unei scoli de șoferi, cursuri de pregătire teoretica și practica. Astfel, pentru început trebuie să obții fisa medicala pentru permis auto, pe care o depui în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale, acesta fiind intervalul de valabilitate a examinărilor medicale.

Certificatul medical nu se eliberează în cazul existentei unor tulburări grave, precum: abuz și dependenta de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mental, alte afecțiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.

Examinarea medicala se realizează în unități de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecărui județ.

Susținerea examenului se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretica și practica.

"Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata", se arata într-un ordin de ministru.

Ce trebuie să conțină dosarul de examinare

Cei care pica proba teoretica pot să șuștină o noua examinare după cel puțin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Dosarul de examinare trebuie să includă, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, următoarele documente:

  • cerere-tip semnata de candidat, în care se consemnează și declarația pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte, în principiu, că locuiește în mod obișnuit în Romania sau că revine periodic la o adresa din țară;
  • fișa de școlarizare emisa de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretica și practica, în care se consemnează și avizul medical "apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa... ", corespunzător categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
  • aviz psihologic
  • fișa de aptitudine medicală
  • dovada de plată a contravalorii permisului de conducere.

Adolescentă din Mehedinți bătută de un coleg în timpul orelor. Fata a ajuns la spital
Adolescentă din Mehedinți bătută de un coleg în timpul orelor. Fata a ajuns la spital
IPJ Mehedinți a anunțat că o fată de 14 ani, care a fost bătută de un coleg de 15 ani, în timpul orelor de curs, a ajuns la Spitalul din Strehaia, iar medicii au anunţat imediat...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#permis auto, #scoala soferi, #scoala , #stiri sociale