
Un tânăr în vârstă de 28 de ani, cu antecedente penale, din Târgu-Mureș, a scăpat cu o pedeapsă de doar 6000 de lei, deși a fost prins cu un permis contrafăcut, aparent emis în Ucraina.
Șoferul a avut tupeul să meargă cu documentul falsificat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Autovehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului (S.P.C.R.P.C.Î.V) Mureș și să ceară preschimbarea acestuia.
A fost prins însă și trimis în judecată pentru uz de fals. Gabriel R. avea 24 de ani și deja o condamnare la închisoare cu suspendare când a decis să obțină prin căi ocolite și ilegale un permis de conducere.
Carnetul de conducere, aparent emis de autoritățile din Ucraina, l-a obținut de la ”un băiat” pe nume Alberto, cel puțin așa avea să explice în fața judecătorilor la patru ani de la comiterea faptei, când dosarul său a ajuns în instanță, pe rolul Judecătoriei Târgu-Mureș.
În 2018, când și-a obținut permisul fals de conducere, mers în fața unui notar public din Târgu Mureș unde a dat o declaraţie pe propria răspundere, ”în cuprinsul căreia a arătat, necorespunzător adevărului, că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, declaraţie pe care a ataşat-o mai apoi la dosarul privind solicitarea de preschimbare a permisului de conducere falsificat prin contrafacere”, se arată în rechizitoriu.
Cu dosarul în mână, a mers la sediul S.P.C.R.P.C.Î.V Mureș și le-a cerut funcționarilor preschimbarea permisului auto cu unul românesc. Falsul era grosolan, iar funcționarii au sesizat serviciul criminalistic care a început ancheta.
Au fost solicitate informații de la Ambasada Ucrainei care a infirmat faptul că românul este posesor al unui permis de conducere emis de autoritățile acestei țări. Între timp, documentul a fost supus unei analize criminalistice care a relevat faptul că permisul este contrafăcut. În fața acestor dovezi, tânărul și-a recunoscut fapta și a cerut să fie judecat în procedură simplificată.
Patru ani mai târziu, judecătorii din Mureș au arătat clemență față de nesăbuința bărbatului. Au considerat că fapta tânărului recidivist prezintă ”un grad de pericol social relativ scăzut”, în plus au apreciat că bărbatul este bine integrat în societate, la 28 de ani muncind în domeniul construcțiilor, în Franța.
Dat fiind aceste aspecte, judecătorii din Mureș au renunțat să-l condamne la închisoare pentru uz de fals și au aplicat doar o pedeapsă de 6000 de lei.
Sentința dată joi, 26 ianuarie 2023, nu este definitivă.